A koronavírusról dióhéjban


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.3.18. 20:46

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

...valamint a megelőző intézkedések értelmezéséről és a lakosság felelősségteljes hozzáállásáról a vírus terjedésének megakadályozása céljából.


Mi a koronavírus?

Az első koronavírusokat 1960-as években izolálták, egy megfázásban szenvedő beteg orrüreg-váladékában. A vírusok hét ismert faja tudja megfertőzni az embert – többnyire madarakat és emlősöket fertőz. Önálló életre nem képesek, mivel vírusok. A koronavírus a gazdasejtben élősködik és elkezd saját enzimet termelni, majd bonyolult folyamatok után összeáll az új vírus. A vírus sérülékennyé válik az alkoholtartalmú fertőtlenítőszerek használata után. Nem hatásos a védekezés, ha alkoholt fogunk fogyasztani megelőzésképpen. Sőt a nagymértékű és tömény alkohol fogyasztása gyengíti az immunrendszert és még inkább hajlamosak leszünk a fertőzésekre. Csak az alkohol-alapú kézfertőtlenítők nyújtanak biztonságot!

Mik a tünetek?

A fertőzést követő negyedik-ötödik napon jelentkezik a magas láz, fejfájás és száraz köhögés. Majd a száraz köhögést felváltja a hurutos, fullasztó érzéssel járó köhögés. Lassan kialakul a tüdőgyulladás is.

Kik a veszélyeztettek?

Az idősek, a gyengült immunrendszerűek, a gyerekek, illetve a krónikus betegségben szenvedők, akik fizikailag is le vannak gyengülve.


Mi a lappangási idő?

Lappangási időnek vagy inkubációs időnek nevezzük azt az időszakot, amikor az egyén találkozott a fertőzés forrásával, a szervezetbe jutó kórokozók elszaporodnak, és megindul a szervezet védekezése is. A koronavírus esetében ez 2-14 napig tart.

Mi az epidémia?

Az epidémia szó járványt jelent. Ez egy adott területen, egy adott idő alatt a fertőző megbetegedések száma. A közegészségügyi központok figyelik a fertőzések számát regionálisan és országosan, a bejelentett újabb esetek regisztrációja alapján. Minden fertőző betegség diagnosztizálását az érintett orvos köteles bejelenteni. A Közegészségügyi Hivatal adatai hitelesek, minden más adat hiteltelen.

Pandémiáról beszélhetünk?

A pandémiáról akkor beszélünk, hogyha a fertőző betegség okozta járvány egy vagy több kontinenst is érint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan már évek óta nem használja a pandémia kifejezést, az új típusú koronavírus okozta járványt továbbra is nemzetközi vészhelyzetként kezelik.


Milyen megelőzési intézkedések hasznosak és mi a céljuk?

Ez a betegség cseppfertőzéssel terjed és megtámadja az alsó és később felső légutakat. A leghatékonyabb módszer a védekezésre az alapos kézmosás, és az alkoholos fertőtlenítés, a helységek gyakori szellőztetése. A fertőzőnek hitt személy maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Amennyiben gyanú merül fel, hogy nem egyszerű megfázásról van szó, hanem esetleg fertőzött személlyel volt személyes kontaktusban az egyén, akkor is elkülönítve maradjon otthon az illető.

Ki lehet potencionális fertőzött?

Az, aki olyan országban és annak olyan régiójában járt, ahol a fertőzés ki volt mutatva, vagy olyan személlyel érintkezett, aki ezeken a helyeken járt, és nem kell, hogy a betegség tünetei megjelenjenek az egyénen. Tehát, akinél gyanú áll fent, hogy fertőzött lehet, felelősségteljesen viselkedjen embertársaival szemben! Önkéntesen vonuljon karanténba 14 napra, ha nem jelentkeznek rajta a betegség tünetei, 14 nap után fellélegezhet, nem fertőződött meg.


Mi a karatén?

Más néven vesztegzár vagy járványügyi elkülönítés. Egy behatárolt hely, ahol a fertőzött személyek, állatok mozgása csak az adott territóriumon belül lehetséges, azért hogy a fertőző betegségek vagy kártevők továbbterjedését megakadályozzák. Hivatalosan járványügyi központ rendelhet el karantént. Önkéntesen is karanténba vonulhat az egyén, akinél az a gyanú áll fent, hogy elkaphatta a vírust, de ő, mint tudatos állampolgár, aki szem előtt tartja polgártársai védelmét és a közösség érdekeit, elvonul a külvilágtól.

A hivatalosan elrendelt karatén esetében a szociális biztosítóba beadott ideiglenes munkaképtelenség (PN) papíron feltüntetve a nem a betegség kódja lesz, hanem a karatén. A gyermekeknél, azoknál is, akik még nem betegek, igényelni lehet a szociális biztosító által támogatott hozzátartozó-ápolási támogatást (OČR). *(Ez az információ a Szlovákiában élőkre érvényes.)

A legtöbb intézkedés arra irányul, hogy az emberek minimálisan kerüljenek személyes kontaktusba egymással, így kisebb annak kockázata, hogy az esetleges fertőzött személyekkel érintkezésbe kerüljenek. Sajnos csak ezekkel az óvintézkedésekkel lehet meggátolni a vírus terjedését. Itt hangsúlyozom, hogy a felsőoktatási és középiskolai intézményekben, valamint az alapiskolákban elrendelt szünet a szó klasszikus értelmében nem is szünet: az oktatás az interneten keresztül, a diák otthonában valósul meg. Vagyis a diák kötelessége, hogy tartózkodjon otthon, és tanárai instrukciói alapján tanuljon. A diák feladata, hogy folyamatosan figyelje az iskolai információs rendszert (edupage) és tanárai utasításai szerint értelmezze a tananyagot. A szülők feladata a gyermekeik ellenőrzése, hogy otthon tartózkodnak-e. Fontos, hogy tudatosítsák, hogy ez nem egy rendkívüli szünet. Ne utazzanak rendkívüli szabadságra! Mindannyiunk kötelessége a vírus terjedésének megakadályozása!

Még nem tudjuk, hogy nálunk milyen méreteket öltenek majd a vírus okozta következmények, de rajtunk is múlik, mekkora lesz a koronavírus okozta egyéni és társadalmi veszteségek nagysága!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.