Fogamzásgátlás: pro és kontra


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.7.7. 13:55

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

A történelem során a fogamzásgátlás különböző eszközeit használták a nők és a férfiak is. A kérdéshez különbözőképpen álltak hozzá az egyes korokban, és még ma is heves viták folynak mellette és ellene. Ezúttal egészségügyi szempontból és tudományos tények alapján közelítjük meg a fogamzásgátlás modernkori változatát, a hormonális, vagyis a gyógyszeres fogamzásgátlást. A kezdetekben a fogamzástabletták nagyon sok mellékhatással bírtak, mert nagyon nagy adag ösztrogént tartalmaztak. Ma már ettől lényegesen jobb minőségű és biztonságos készítmények állnak rendelkezésre.


A fogamzásgátló tablettáknak számos fajtáját ismerjük. A besorolást a mini-tablettával kezdjük: a „mini” nem a gyógyszer nagyságát illeti, hanem, hogy nem tartalmaz ösztrogént. Az ösztrogén női, nemi, szteroid hormon. Részt vesz a másodlagos női nemi jellegek kialakulásában, szerepet játszik a méhnyálkahártya vastagodásában, valamint a menstruációs ciklus szabályozásában. Tudni kell, hogy a férfiakban is jelen van, de jóval kisebb mennyiségben. Szoptató anyáknak, vagy vérrögképződésre hajlamos nőknek, a 35 év fölöttieknek, dohányzó vagy migrénben, magas vérnyomásban szenvedőknek írja fel az orvos, ugyanis ők nem szedhetnek ösztrogént. A mini-tabletta blokkolja az ovulációhoz szükséges egyik hormont, megvastagítja a méhnyak-nyákot, hogy megnehezítse a sperma útját a petéhez és megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A tabletta hatása csak 24 óráig tart, vagyis csak a rendszeres szedése nyújt védelmet a nem kívánt terhességtől, 28 napos kiszerelésben van forgalomban. Előnye, hogy a nem kívánt terhességen túl csökkenti a menstruációs vérzést és a görcsöket, védelmet nyújt a méh és a petefészek rákos megbetegedései ellen. Viszont hátrányai is vannak: kevésbé hatékony, mint az ösztrogénos tabletta, nem szabályozza a menstruációs ciklust, és a leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik az alvászavar, a hőhullámok kialakulása, fejfájás, hasi görcsök, hányinger és a szexuális vágy csökkenése.


A kombinált tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. A progeszteron, más néven sárgatest-hormon a petefészekben termelődik, a szexuálisan aktív nőknél. A terhesség bekövetkeztével a sárgatest, más hormonok közreműködésével, védi a méhnyálkahártyát és akadályozza a méhizomzat összehúzódásait. Ha a terhesség nem következik be, a méhnyálkahártyáról leválik és kilökődik, és ekkor bekövetkezik a menstruáció. A kombinált tabletta megakadályozza az ovulációt (peteérést) és megvastagítja a méhnyakon a nyákot, hogy megakadályozza a spermát a pete elérésében. A kombinált tabletták előnyei közé tartozik, hogy helyes alkalmazásuk során megvédik a nőket a terhességtől, valamint megvéd a méhen kívüli terhességtől, csökkenti a menstruáció előtti problémákat (premenstruációs szindróma), továbbá ez is véd a méh és petefészek rákos megbetegedéseitől. Fiatal lányoknál csökkenti az aknék kialakulását. Az akné egy gyakori bőrbetegség, főleg fiatalkorban. Jellegzetessége, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Gyakran meglepődnek a fiatal lányok, hogy a bőrgyógyász hormonális fogamzásgátlást ajánl, mint gyógymódot, az akné kezelésénél. Itt az orvostudomány kihasználja a fogamzásgátló tabletta előnyeit. Mint minden gyógyszernek, ennek is vannak nem kívánt hatásai, mint például a mellek érzékenysége, hányinger, migrénes fejfájás, rendszertelen menstruációs vérzés és a szexuális vágy csökkenése.

Hogy teljes legyen a kép, meg kell említeni a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, vagy más néven az esemény utáni tablettát is. Itt már nem megelőzésről van szó, hanem a védekezés nélküli szexuális kapcsolat utáni lehetséges következmények előzetes kiküszöböléséről.

A kiterjesztett ciklusú tabletták viszonylag újdonságnak számítanak. Két változatát ismerjük, amikor negyedévre, vagy amikor egész évre kiiktatjuk a menstruációs vérzést.

Egyet viszont jegyezzünk meg: a fogamzástabletta a terhességtől megvédhet, de a nemi betegségektől nem! Az olyan pároknál, kapcsolatoknál, amelyek NEM monogámok (csak egy férfi és csak egy nő kapcsolata) a szexuális életben, még mindig az óvszer a legbiztosabb módszer!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.   


A koronavírusról dióhéjban

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

2020.3.18.   


Így válasszon porcerősítőt!

PR-cikk

A mozgás szabadsága kortól és nemtől függetlenül mindenkinek jár.

2020.3.10.   


Fogápolási tippek

Alapvető, egyszerű és hasznos fogápolási tanácsok. A baj mindig megelőzhető.

2020.3.5.   


A kolosztómiáról őszintén

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A sztóma, vagy, ahogy gyakran nevezik, vendégnyílás, nem más, mint egy bizonyos szerv kivezetése.

2020.2.17.   


Hatékony testedzés otthon

PR-cikk

Napjaink rohanó világában és az egyre stresszesebb mindennapokban a mozgás és ezen belül is az otthoni edzések fontossága felértékelődött.

2020.2.9.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2020.1.25.   


A nővéri hivatás

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Ápolónőnek, ápolónak lenni az egyik legszebb és legnemesebb hivatás.

2020.1.12.