Fogamzásgátlás – férfiaknak


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.8.31. 22:17

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

Ebben az esetben is sok elvárásnak kell megfelelni. Elsősorban százszázalékos biztonságot a férfinak, hogy nem ejti teherbe partnerét. Majd, ami szintén nagyon fontos, hogy ne csökkenjen a libidója! Nem elhanyagolandó az a szempont sem, hogy minél kevesebb mellékhatással rendelkezzen a fogamzásgátló. Még mindig az óvszer a leghatékonyabb eszköz a férfiaknál. Mechanikusan megvédi, hogy apává váljon, véd a nemi betegségektől, és mellékhatása nincs. Esetleg allergiás reakció léphet fel a partnereknél az óvszer anyagára.


A párok gyakran alkalmazzák a megszakított közösülést, ami nem a legmegbízhatóbb módszerek egyike. Már a magömlés előtt is távozhat spermium tartalmú nedv a húgycsőből, ami megtermékenyítheti a nőt. Mindemellett a férfinak gyakorlatra és nagy önuralomra van szüksége a közösülésnél. Ami az ilyen védekezés ellen szól, az még az is, hogy a nemi betegségektől egyáltalán nem óvja meg a párokat.

A drasztikus férfi-fogamzásgátlási módszerek közé sorolható a vasectomia, ami mindkét oldali ondóvezeték elkötését és elvágását jelenti. Technikailag könnyen megoldható és kisműtétnek számít, de a helyreállító műtéteknek az eredményessége alacsony. Az, aki ezt a fogamzásgátlást választja, nem biztos, hogy a későbbiek során apává válhat. Kevésbé ismert fogamzásgátlás még, amikor az ondóvezetékbe szilikonos dugót helyeznek. Amikor aztán a férfi úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, egy rutinműtéttel könnyen eltávolíthatók a behelyezett a szilikondugók.

A gyógyszeres fogamzásgátlást a férfiaknál a rengeteg mellékhatás miatt nem alkalmazzák. Ezek a készítmények nem megbízhatóak és mindemellett magasak az előállítási költségeik.

Mi várható ezen a téren? A nem hormonális módszerek is ígéretes alternatívának tűnnek. Kísérleteznek olyan szerekkel, amik blokkolják a spermatermelést arra az időre, amikor a férfi még nem kíván apává válni. A másik kísérlet pedig hasonló, mint a szilikonos dugó felhelyezése, csak itt éppen gélt fecskendeznének be az ondóvezetékekbe arra az időre, amíg a fogamzásgátlás a cél. A gél éveken át megőrzi fogamzásgátló képességét, amelynek, ha kiöblítik a spermavezetékből, megszűnik a hatása. Mindkét módszer hatásosnak bizonyult a védekezésnél, csak még nem rendelkeznek megfelelő kísérleti eredménnyel, tehát nem tudható pontosan, hogy a későbbiek során mennyire állítható vissza a férfi termékenysége.


Tévhitek a fogamzásgátlásról

„Nem volt orgazmuson, nem is lehetek terhes.” Magömlés után spermák jutnak a hüvelybe, ezek megtermékenyíthetik a petesejtet. Az előváladék is tartalmazhat életképes spermasejteket.

„Bizonyos napokon lehetetlen teherbe esni.” Egy óramű pontosságú menstruációs ciklussal rendelkező nőnél is előfordulhat, hogy előbb kerül sor a tüszőrepedésre – és máris megdőlt ez az állítás.

„Zuhanyzással ki lehet mosni a hüvelyből a spermákat.” Kizárt dolog! Próbálkoztak még hüvelyzuhannyal is megakadályozni a terhesség bekövetkezését: sikertelenül. Sokan meg vannak győződve arról, hogy menstruáció alatt nem lehet teherbe esni. Ez sem igaz! Vannak időszakok, amikor a fogamzás képesség fokozott vagy alacsony szintű, de sohasem lehetetlen!

„Az első szeretkezés alkalmával nem lehet teherbe esni.” Ez is tévhit! Ha a sperma találkozik a petesejttel, már első alkalommal létrejöhet a terhesség.


Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   

A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.