Fogamzásgátlás – férfiaknak


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.8.31. 22:17

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

Ebben az esetben is sok elvárásnak kell megfelelni. Elsősorban százszázalékos biztonságot a férfinak, hogy nem ejti teherbe partnerét. Majd, ami szintén nagyon fontos, hogy ne csökkenjen a libidója! Nem elhanyagolandó az a szempont sem, hogy minél kevesebb mellékhatással rendelkezzen a fogamzásgátló. Még mindig az óvszer a leghatékonyabb eszköz a férfiaknál. Mechanikusan megvédi, hogy apává váljon, véd a nemi betegségektől, és mellékhatása nincs. Esetleg allergiás reakció léphet fel a partnereknél az óvszer anyagára.


A párok gyakran alkalmazzák a megszakított közösülést, ami nem a legmegbízhatóbb módszerek egyike. Már a magömlés előtt is távozhat spermium tartalmú nedv a húgycsőből, ami megtermékenyítheti a nőt. Mindemellett a férfinak gyakorlatra és nagy önuralomra van szüksége a közösülésnél. Ami az ilyen védekezés ellen szól, az még az is, hogy a nemi betegségektől egyáltalán nem óvja meg a párokat.

A drasztikus férfi-fogamzásgátlási módszerek közé sorolható a vasectomia, ami mindkét oldali ondóvezeték elkötését és elvágását jelenti. Technikailag könnyen megoldható és kisműtétnek számít, de a helyreállító műtéteknek az eredményessége alacsony. Az, aki ezt a fogamzásgátlást választja, nem biztos, hogy a későbbiek során apává válhat. Kevésbé ismert fogamzásgátlás még, amikor az ondóvezetékbe szilikonos dugót helyeznek. Amikor aztán a férfi úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, egy rutinműtéttel könnyen eltávolíthatók a behelyezett a szilikondugók.

A gyógyszeres fogamzásgátlást a férfiaknál a rengeteg mellékhatás miatt nem alkalmazzák. Ezek a készítmények nem megbízhatóak és mindemellett magasak az előállítási költségeik.

Mi várható ezen a téren? A nem hormonális módszerek is ígéretes alternatívának tűnnek. Kísérleteznek olyan szerekkel, amik blokkolják a spermatermelést arra az időre, amikor a férfi még nem kíván apává válni. A másik kísérlet pedig hasonló, mint a szilikonos dugó felhelyezése, csak itt éppen gélt fecskendeznének be az ondóvezetékekbe arra az időre, amíg a fogamzásgátlás a cél. A gél éveken át megőrzi fogamzásgátló képességét, amelynek, ha kiöblítik a spermavezetékből, megszűnik a hatása. Mindkét módszer hatásosnak bizonyult a védekezésnél, csak még nem rendelkeznek megfelelő kísérleti eredménnyel, tehát nem tudható pontosan, hogy a későbbiek során mennyire állítható vissza a férfi termékenysége.


Tévhitek a fogamzásgátlásról

„Nem volt orgazmuson, nem is lehetek terhes.” Magömlés után spermák jutnak a hüvelybe, ezek megtermékenyíthetik a petesejtet. Az előváladék is tartalmazhat életképes spermasejteket.

„Bizonyos napokon lehetetlen teherbe esni.” Egy óramű pontosságú menstruációs ciklussal rendelkező nőnél is előfordulhat, hogy előbb kerül sor a tüszőrepedésre – és máris megdőlt ez az állítás.

„Zuhanyzással ki lehet mosni a hüvelyből a spermákat.” Kizárt dolog! Próbálkoztak még hüvelyzuhannyal is megakadályozni a terhesség bekövetkezését: sikertelenül. Sokan meg vannak győződve arról, hogy menstruáció alatt nem lehet teherbe esni. Ez sem igaz! Vannak időszakok, amikor a fogamzás képesség fokozott vagy alacsony szintű, de sohasem lehetetlen!

„Az első szeretkezés alkalmával nem lehet teherbe esni.” Ez is tévhit! Ha a sperma találkozik a petesejttel, már első alkalommal létrejöhet a terhesség.


Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   

A rovat további cikkei

A nők meghíztak, a férfiak is

Sajtóhír

A nők meghíztak, a férfiak méginkább elhíztak a pandémia alatt: hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya.

2021.8.29.   


Az elektromos hatékonyabb

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

2021.7.26.   


Bőrgyógyászati magánrendelés

PR-cikk

A legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, legfontosabb feladata szervezetünk külső behatásoktól való védelme.

2021.7.6.   


A visszér eltüntetése

PR-cikk

A visszerek eltüntetése a csalán és a mustármag erejével.

2021.6.22.   


5+1 tipp szemszárazság ellen

A bezártság annyi mindenen kívül a szemünknek sem tett jót.

2021.6.10.   


A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Távoktatás az egészségügyiben

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult helyzet kikényszerítette, hogy villámgyorsan modernizáljuk az iskolarendszert, de legfőképpen az oktatást.

2020.12.8.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.