Fogápolási tippek


  2020.3.5. 17:20

Alapvető, egyszerű és hasznos fogápolási tanácsok. A baj mindig megelőzhető.

Az életünket a legapróbb figyelmességek irányítják, és a legtöbbször az ehhez kapcsolódó tudatosságot felejtjük el. A szájhigiénia és a fogak egészséges állapotának fenntartásához éppen azokra a minimális – napjában többször történő – cselekedetekre van szükség, amelyeket számtalan alkalommal a perifériára helyezünk.


A rendszeres hanyagság azonban gyorsan felfedi az arcát, aminek hatására egyszerre szembesülünk a rossz szájszaggal, a romlott fogakkal, kritikusabb esetben pedig egy iszonytató fájdalommal vagy egy komolyabb megbetegedéssel. Előzd meg a problémát, ismerkedj meg cikkünkből néhány alapvető és egyben hasznos fogápolási tippel!

A fogápolás fontosságának mérföldkövei

Ha Te is azok közé tartozol, akik a legtöbb esetben elodázzák a fogápolási teendőket vagy éppenséggel olykor teljes mértékben el is felejtik, akkor jobb, ha még időben el kezded követni a „mindenre figyelő barátnő” óvó szavait! A szájhigiénia nem csupán a komfort és az igényesség miatt fontos – habár ez a szempont sem tekinthető utolsónak, hiszen az esztétikum nagy hatást gyakorol a pszichére. A rossz fogak következményei között azonban nem kizárólag lelki eredetű problémákat találunk, ugyanis ebben az esetben az olyan fizikai megbetegedésekkel is számolni kell, amelyek az egész szervezetet veszélyeztetik.

A hiányos fogazat például a beszédnehézségen túl elvezet a nem megfelelő rágásig, ami pedig komoly emésztési rendellenességekbe torkollik – és ez még korántsem minden. A szájban kialakuló fogágybetegségek alkalmával számtalan olyan baktérium szaporodik el, amely a szervezet bármely területén gyulladást okozhat, súlyosabb esetben pedig stroke-hoz, illetve szív– és/vagy érrendszeri megbetegedéshez vezethet.

5 fogápolási tipp, amit tutira megjegyzel

A rendszeres fogápolást tehát nem szabad félvállról venni, de ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a saját felelőtlenségünket, szükségünk van az olyan praktikumokra, amelyeket könnyen észben tudunk tartani. Természetesen kellő akarattal és kitartással mindent képesek vagyunk beilleszteni a hétköznapi rutinba, azonban sokkal egyszerűbb elfogadni az olyan javaslatot, amely egyébként is közel áll a gondolatainkhoz. Összegyűjtöttünk 5 szájhigiéniai jótanácsot, amelyek között biztosan találsz majd kedvedre valót!

1. Megelőzés: szódabikarbóna

Az alternatív megoldások híve vagy? Akkor minden bizonnyal preferálod a minél természetesebb lehetőségeket. Ebben az esetben mindenképp próbáld ki a szódabikarbónával történő fogmosást, ugyanis ez a gyengén lúgos kristályos por teljes mértékben ártalmatlan, és mégis az egyik legnagyobb kincs. A folyadékban való feloldása során olyan molekulák aktiválódnak, amelyeknek köszönhetően elkerülhető a fogszuvasodás és a fogak elszíneződése.

2. Védelem: növényi olaj

Létezik egy nagyon hasznos praktika, ami érzésvilágra nem lesz a kedvenced. Erről azonban nyomban megfeledkezel majd, amint szembesülsz a növényi olajok jótékony hatásával, hiszen a hidegen sajtolt olajokkal való reggeli szájöblítéssel védelmet nyújthatsz a fogíny számára. Az olajok összetételében található felszívódó vitaminok feloldják az alvás közben lerakódó dentális plakkokat.


3. Figyelmesség: megfelelő fogkefe

A fogkefe kiválasztása ugyanolyan tudatosságot igényel, mint a problémák megelőzése. Három apró, de jelentős szabályra kell koncentrálnod, amikor új fogkefét vásárolsz: 1) részesítsd előnyben a puhább sörtéket, ha nem akarsz a fogínyednek komolyabb problémákat okozni, 2) cseréld rendszeresen (2-3 havonta) a fogkefédet, hogy hosszútávon elkerüld a baktériumos fertőzéseket, 3) a hátsó fogak megfelelő tisztításához használj kisebb fejű fogkefét (akár gyermek méretűt).

4. Ápolás: a kritikus helyek elérése

Legtöbbször azért kell szembeszállni a fogszuvasodással, mert léteznek olyan kritikus helyek, amelyeket a fogkefével már nem tudunk kellően megtisztítani, ilyenek például a fogrések. A minimum és napjában kétszer történő fogmosás aranyszabály, de nem az egyetlen. A mindennapos fogselyem vagy fogköztisztító használat is ugyanolyan fontos, ugyanis ezeket az elérhetetlen területeket így tudod megvédeni a baktériumok lerakódásától és a szuvasodás kellemetlenségeitől!

5. Jótanács: evés utáni szabály

Meggyőződésünk, hogy hallottál már arról, hogy evés után minimum 30 percig nem szabad fogat mosni. Ezt az előírást néhányan szeretik figyelmen kívül hagyni, pedig a fogápolási szokások egyik alappilléréről van szó. Ennek oka, hogy a savas ételek és italok (kivéve az ásványvíz) fellazítják a fogzománcot, ami komoly sérüléseket szenved, ha fogkefével azonnal dörzsölni kezdjük. Ha nem bírod megállni az időlimitet – akkor is muszáj leszel –, de a problémás fél órában inkább öblögetéssel javíts a komfortérzeteden.

Gyermekkorban is fontos a rendszeres fogápolás

A magyarországi fogápolási statisztikák azt bizonyítják, nem állunk túl jól a szájhigiéniai szokásainkkal – például Európában a magyar gyermekek fogai számítanak a legrosszabbnak. Ezen a helyzeten elsősorban szülőként változtathatunk, ha már egészen kiskortól odafigyelünk a gyerkőc helyes és rendszeres fogápolásra való nevelésére. Sokan úgy gondolják, hogy „a tejfogak úgyis kipotyognak, nem számít, hogyha roncsolódik” – és itt tévednek a legnagyobbat. Bizonyított tény, hogy a későbbi fogazat állapotát döntő részben a tejfogak minősége befolyásolja!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.