Fogápolási tippek


  2020.3.5. 17:20

Alapvető, egyszerű és hasznos fogápolási tanácsok. A baj mindig megelőzhető.

Az életünket a legapróbb figyelmességek irányítják, és a legtöbbször az ehhez kapcsolódó tudatosságot felejtjük el. A szájhigiénia és a fogak egészséges állapotának fenntartásához éppen azokra a minimális – napjában többször történő – cselekedetekre van szükség, amelyeket számtalan alkalommal a perifériára helyezünk.


A rendszeres hanyagság azonban gyorsan felfedi az arcát, aminek hatására egyszerre szembesülünk a rossz szájszaggal, a romlott fogakkal, kritikusabb esetben pedig egy iszonytató fájdalommal vagy egy komolyabb megbetegedéssel. Előzd meg a problémát, ismerkedj meg cikkünkből néhány alapvető és egyben hasznos fogápolási tippel!

A fogápolás fontosságának mérföldkövei

Ha Te is azok közé tartozol, akik a legtöbb esetben elodázzák a fogápolási teendőket vagy éppenséggel olykor teljes mértékben el is felejtik, akkor jobb, ha még időben el kezded követni a „mindenre figyelő barátnő” óvó szavait! A szájhigiénia nem csupán a komfort és az igényesség miatt fontos – habár ez a szempont sem tekinthető utolsónak, hiszen az esztétikum nagy hatást gyakorol a pszichére. A rossz fogak következményei között azonban nem kizárólag lelki eredetű problémákat találunk, ugyanis ebben az esetben az olyan fizikai megbetegedésekkel is számolni kell, amelyek az egész szervezetet veszélyeztetik.

A hiányos fogazat például a beszédnehézségen túl elvezet a nem megfelelő rágásig, ami pedig komoly emésztési rendellenességekbe torkollik – és ez még korántsem minden. A szájban kialakuló fogágybetegségek alkalmával számtalan olyan baktérium szaporodik el, amely a szervezet bármely területén gyulladást okozhat, súlyosabb esetben pedig stroke-hoz, illetve szív– és/vagy érrendszeri megbetegedéshez vezethet.

5 fogápolási tipp, amit tutira megjegyzel

A rendszeres fogápolást tehát nem szabad félvállról venni, de ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a saját felelőtlenségünket, szükségünk van az olyan praktikumokra, amelyeket könnyen észben tudunk tartani. Természetesen kellő akarattal és kitartással mindent képesek vagyunk beilleszteni a hétköznapi rutinba, azonban sokkal egyszerűbb elfogadni az olyan javaslatot, amely egyébként is közel áll a gondolatainkhoz. Összegyűjtöttünk 5 szájhigiéniai jótanácsot, amelyek között biztosan találsz majd kedvedre valót!

1. Megelőzés: szódabikarbóna

Az alternatív megoldások híve vagy? Akkor minden bizonnyal preferálod a minél természetesebb lehetőségeket. Ebben az esetben mindenképp próbáld ki a szódabikarbónával történő fogmosást, ugyanis ez a gyengén lúgos kristályos por teljes mértékben ártalmatlan, és mégis az egyik legnagyobb kincs. A folyadékban való feloldása során olyan molekulák aktiválódnak, amelyeknek köszönhetően elkerülhető a fogszuvasodás és a fogak elszíneződése.

2. Védelem: növényi olaj

Létezik egy nagyon hasznos praktika, ami érzésvilágra nem lesz a kedvenced. Erről azonban nyomban megfeledkezel majd, amint szembesülsz a növényi olajok jótékony hatásával, hiszen a hidegen sajtolt olajokkal való reggeli szájöblítéssel védelmet nyújthatsz a fogíny számára. Az olajok összetételében található felszívódó vitaminok feloldják az alvás közben lerakódó dentális plakkokat.


3. Figyelmesség: megfelelő fogkefe

A fogkefe kiválasztása ugyanolyan tudatosságot igényel, mint a problémák megelőzése. Három apró, de jelentős szabályra kell koncentrálnod, amikor új fogkefét vásárolsz: 1) részesítsd előnyben a puhább sörtéket, ha nem akarsz a fogínyednek komolyabb problémákat okozni, 2) cseréld rendszeresen (2-3 havonta) a fogkefédet, hogy hosszútávon elkerüld a baktériumos fertőzéseket, 3) a hátsó fogak megfelelő tisztításához használj kisebb fejű fogkefét (akár gyermek méretűt).

4. Ápolás: a kritikus helyek elérése

Legtöbbször azért kell szembeszállni a fogszuvasodással, mert léteznek olyan kritikus helyek, amelyeket a fogkefével már nem tudunk kellően megtisztítani, ilyenek például a fogrések. A minimum és napjában kétszer történő fogmosás aranyszabály, de nem az egyetlen. A mindennapos fogselyem vagy fogköztisztító használat is ugyanolyan fontos, ugyanis ezeket az elérhetetlen területeket így tudod megvédeni a baktériumok lerakódásától és a szuvasodás kellemetlenségeitől!

5. Jótanács: evés utáni szabály

Meggyőződésünk, hogy hallottál már arról, hogy evés után minimum 30 percig nem szabad fogat mosni. Ezt az előírást néhányan szeretik figyelmen kívül hagyni, pedig a fogápolási szokások egyik alappilléréről van szó. Ennek oka, hogy a savas ételek és italok (kivéve az ásványvíz) fellazítják a fogzománcot, ami komoly sérüléseket szenved, ha fogkefével azonnal dörzsölni kezdjük. Ha nem bírod megállni az időlimitet – akkor is muszáj leszel –, de a problémás fél órában inkább öblögetéssel javíts a komfortérzeteden.

Gyermekkorban is fontos a rendszeres fogápolás

A magyarországi fogápolási statisztikák azt bizonyítják, nem állunk túl jól a szájhigiéniai szokásainkkal – például Európában a magyar gyermekek fogai számítanak a legrosszabbnak. Ezen a helyzeten elsősorban szülőként változtathatunk, ha már egészen kiskortól odafigyelünk a gyerkőc helyes és rendszeres fogápolásra való nevelésére. Sokan úgy gondolják, hogy „a tejfogak úgyis kipotyognak, nem számít, hogyha roncsolódik” – és itt tévednek a legnagyobbat. Bizonyított tény, hogy a későbbi fogazat állapotát döntő részben a tejfogak minősége befolyásolja!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2022.10.14.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.   


Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.   


Kimerültség ellen

PR-cikk

Kimerültnek érzed magad? A magnézium segíthet!

2022.4.23.   


Leküzdhető a fogorvosfóbia

Pszichológusi kanapé a fogorvosnál? Mit tehetünk, ha rettegünk a fogorvosi kezelésektől?

2022.3.15.   


A tesztoszteron fontossága

PR-cikk

A tesztoszteron az egyik legfontosabb hormon, amire szüksége van a férfiaknak, nőknek egyaránt.

2022.3.7.   


Ingyenes tünetellenőrző

PR-cikk

Online elérhető ötperces teszt. Részletek a cikkben.

2022.2.24.   


Az epilepszia világnapján

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Más is kötődik még február 14-éhez, mégpedig az epilepszia világnapja.

2022.2.14.   


Természetes immunerősítők

PR-cikk

Mit kell tudni a Flavin7 Gold természetes immunerősítőről?

2022.2.2.