Hús nélkül


Jády Mónika  2008.9.25. 9:25

Van, aki a vegetarianizmusra esküszik, mások viszont nem utasítják el a húsfogyasztást sem.

Vallási, filozófiai és ökológiai szempontokon (húsz, más források szerint ötven vegetáriánus ellátását ugyanakkora földterület biztosítja, mint egy húsevőét.) túl egészségügyi megfontolásból is egyre több követője van a vegetáriánus táplálkozásnak.

Egy brit felmérés során 12 éven át figyeltek nagyjából azonos körülmények között élő húsevőket és vegetáriánusokat. Az összegzésnél az derült ki, hogy a rákos megbetegedések a vegetáriánusok csoportjában 40 %-kal ritkábban fordultak elő.

A vegetáriánusok általában nem küszködnek túlsúllyal, nem magas a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, ritkábban szenvednek cukorbetegségben, szív- és érrendszeri megbetegedésekben. A növényi eredetű táplálék ugyanis nem tartalmaz koleszterint, és sokkal kalóriaszegényebb, mint az állati eredetű. A húsevők átlagosan 5-6 kilogrammal többet nyomnak, mint a vegetáriánusok.

Mindezeket az előnyöket csak akkor élvezhetik a vegetáriánusok, ha étrendjük sokoldalú és kiegyensúlyozott. Nem elég egyszerűen csak elhagyni a húst. A hús olyan életfontosságú anyagokat tartalmaz, amelyek a növényekben nincsenek jelen, vagy ha igen, az emberi szervezet számára nehezen értékesíthetők. A következő anyagok felvétele okozhat problémát: vas, B 12-es vitamin, cink, aminosavak.

A növényekben található vasat szervezetünk csak 3-8 %-ban tudja hasznosítani, míg az állati eredetű táplálékban találhatót 20 %-ban. A vashiány többek között kimerültségben, a szellemi teljesítőképesség csökkenésében mutatkozhat meg. Tipp: étkezésnél fogyasszunk egy pohár narancslevet – C-vitamin tartalma meghétszerezi a vasfelvételt. A B 12 vitamin csak állati eredetű táplálékban fordul elő. Hiánya vérszegénységhez, ideggyulladáshoz, idegi zavarokhoz vezethet. Tipp: étlapunkba iktassunk be tejtermékeket, tojást – ezekben a B 12 vitamin jelen van. A cink a szép bőrért, a sűrű hajért, a jó emésztésért felelős, erősíti az immunrendszert, segít a megfázások megelőzésében és az allergia kivédésében. A cinkhiány betegeskedést, étvágytalanságot, hajhullást, bőrproblémákat okoz. Tipp: fogyasszunk rendszeresen szóját, szójatermékeket (például tofut), magvakat, diót és sörélesztőt. Az ezekben található cink jobban értékesíthető, mint a más növényekben található. Az aminosavak lényegében az összes, szervezetünkben zajló folyamatban részt vesznek. Nélkülözhetetlenek a fehérjeképződéshez. (A fehérjék nélkül nem működik semmi – a sebgyógyulástól kezdődően a vörös vértestek képződéséig.)

Az állati eredetű táplálék általában teljes értékű fehérjét tartalmaz, amelyben minden aminosav megtalálható. A növényi fehérjékben viszont gyakran hiányzik valamelyik aminosav. Ha pedig „nincs raktáron” minden „építőanyag”, a szervezet egyes fehérjék termelésére nem képes. Tipp: Minden növény más aminosav-kombinációval látja el a szervezetet, így ha többfélét fogyasztunk, minden „építőanyag” a szervezetünkbe jut. A legtöbb fehérjét a hüvelyesek (borsó, bab, lencse, szója) valamint a gabonafélék tartalmazzák. Fehérjeforrásként szóba jöhetnek még a tejtermékek és a tojás.

Vegetáriánus és vegetáriánus között is van különbség. A vegánok csakis növényi eredetű táplálékot vesznek magukhoz. A lakto-vegetáriánusok (lakto = tej) tejet és tejterméket is fogyasztanak (sajt, joghurt, stb.), tojást viszont nem. Az ovolakto-vegetáriánusok (ovo = tojás) étrendjében a tojás is megjelenik. A félvegetáriánusok időről-időre halat és húst is fogyasztanak. Egyes táplálkozási szakemberek szerint ez az ideális megoldás (halat hetente kétszer, húst hetente egyszer javasolnak). Gyermekkorban, terhesség alatt és a szoptatás időszakában végképp nem ajánlják a szigorúan vegetáriánus étrendet.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4


Orvosságok és mellékhatásaik (1)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

2016.6.16.  10    5


Zsírégetés (2)

Földes Gyöngyi

Akár fogyni akarunk, akár alakot formálni, izmosodni, a nem kívánt párnácskák ellen mindenképp fel kell venni a harcot.

2016.5.27.    5


Zsírégetés (1)

Földes Gyöngyi

A zsírégetés az, amit egyszerűen senki nem kerülhet ki, aki változtatni akar a testén.

2016.5.10.    8


A fiatalosság titka

Jády Mónika

Az emberek már az ókorban is mindent megtettek volna azért, hogy minél tovább megőrizzék fiatalságukat és vitalitásukat.

2016.5.6.    9


Plank, az új őrület

Palkó Emese

Hihetetlenül egyszerű, de fantasztikus eredményeket garantáló testgyakorlat! Mindenkinek ajánljuk!

2016.4.19.    26


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2016.4.7.    2


A koriander gyógyító hatásai

Busai Hajnalka Lilla

Legtöbbünk a korianderre, mint fűszernövényre gondol, pedig hatásos migrén, puffadás, sőt, még szájszag ellen is!

2016.3.19.    6