Hús nélkül


Jády Mónika  2008.9.25. 9:25

Van, aki a vegetarianizmusra esküszik, mások viszont nem utasítják el a húsfogyasztást sem.

Vallási, filozófiai és ökológiai szempontokon (húsz, más források szerint ötven vegetáriánus ellátását ugyanakkora földterület biztosítja, mint egy húsevőét.) túl egészségügyi megfontolásból is egyre több követője van a vegetáriánus táplálkozásnak.

Egy brit felmérés során 12 éven át figyeltek nagyjából azonos körülmények között élő húsevőket és vegetáriánusokat. Az összegzésnél az derült ki, hogy a rákos megbetegedések a vegetáriánusok csoportjában 40 %-kal ritkábban fordultak elő.

A vegetáriánusok általában nem küszködnek túlsúllyal, nem magas a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, ritkábban szenvednek cukorbetegségben, szív- és érrendszeri megbetegedésekben. A növényi eredetű táplálék ugyanis nem tartalmaz koleszterint, és sokkal kalóriaszegényebb, mint az állati eredetű. A húsevők átlagosan 5-6 kilogrammal többet nyomnak, mint a vegetáriánusok.

Mindezeket az előnyöket csak akkor élvezhetik a vegetáriánusok, ha étrendjük sokoldalú és kiegyensúlyozott. Nem elég egyszerűen csak elhagyni a húst. A hús olyan életfontosságú anyagokat tartalmaz, amelyek a növényekben nincsenek jelen, vagy ha igen, az emberi szervezet számára nehezen értékesíthetők. A következő anyagok felvétele okozhat problémát: vas, B 12-es vitamin, cink, aminosavak.

A növényekben található vasat szervezetünk csak 3-8 %-ban tudja hasznosítani, míg az állati eredetű táplálékban találhatót 20 %-ban. A vashiány többek között kimerültségben, a szellemi teljesítőképesség csökkenésében mutatkozhat meg. Tipp: étkezésnél fogyasszunk egy pohár narancslevet – C-vitamin tartalma meghétszerezi a vasfelvételt. A B 12 vitamin csak állati eredetű táplálékban fordul elő. Hiánya vérszegénységhez, ideggyulladáshoz, idegi zavarokhoz vezethet. Tipp: étlapunkba iktassunk be tejtermékeket, tojást – ezekben a B 12 vitamin jelen van. A cink a szép bőrért, a sűrű hajért, a jó emésztésért felelős, erősíti az immunrendszert, segít a megfázások megelőzésében és az allergia kivédésében. A cinkhiány betegeskedést, étvágytalanságot, hajhullást, bőrproblémákat okoz. Tipp: fogyasszunk rendszeresen szóját, szójatermékeket (például tofut), magvakat, diót és sörélesztőt. Az ezekben található cink jobban értékesíthető, mint a más növényekben található. Az aminosavak lényegében az összes, szervezetünkben zajló folyamatban részt vesznek. Nélkülözhetetlenek a fehérjeképződéshez. (A fehérjék nélkül nem működik semmi – a sebgyógyulástól kezdődően a vörös vértestek képződéséig.)

Az állati eredetű táplálék általában teljes értékű fehérjét tartalmaz, amelyben minden aminosav megtalálható. A növényi fehérjékben viszont gyakran hiányzik valamelyik aminosav. Ha pedig „nincs raktáron” minden „építőanyag”, a szervezet egyes fehérjék termelésére nem képes. Tipp: Minden növény más aminosav-kombinációval látja el a szervezetet, így ha többfélét fogyasztunk, minden „építőanyag” a szervezetünkbe jut. A legtöbb fehérjét a hüvelyesek (borsó, bab, lencse, szója) valamint a gabonafélék tartalmazzák. Fehérjeforrásként szóba jöhetnek még a tejtermékek és a tojás.

Vegetáriánus és vegetáriánus között is van különbség. A vegánok csakis növényi eredetű táplálékot vesznek magukhoz. A lakto-vegetáriánusok (lakto = tej) tejet és tejterméket is fogyasztanak (sajt, joghurt, stb.), tojást viszont nem. Az ovolakto-vegetáriánusok (ovo = tojás) étrendjében a tojás is megjelenik. A félvegetáriánusok időről-időre halat és húst is fogyasztanak. Egyes táplálkozási szakemberek szerint ez az ideális megoldás (halat hetente kétszer, húst hetente egyszer javasolnak). Gyermekkorban, terhesség alatt és a szoptatás időszakában végképp nem ajánlják a szigorúan vegetáriánus étrendet.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

E-cigaretta

Az elektromos cigi e-liquidjének szerepe és összetétele

2018.9.5.   


Krónikus fáradtság (2.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

2018.4.24.    17


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2018.4.11.    5


Krónikus fáradtság (1.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

2018.4.3.    22


A pajzsmirigy és betegségei

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek közé tartozik.

2018.3.9.    7


Majdnem csodaszer

Faar Ida

Többnyire csodaszerként emlegeti az aloe verát. Ha nem is az, rendkívüli hatásai vitathatatlanok.

2018.2.12.    2


Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2017.11.21.    22


PMS - három vészjósló betű

Kiss Adrienn Éva

Sokszor halljuk, kevésbé ismerjük. A PMS – azaz premenstruációs szindróma – a női lét egyik megkeserítője...

2017.10.25.    27


Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5