Krónikus fáradtság (2.)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2018.4.24. 2:21

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

Minden olyan esetben, ha több hétig, hónapig tart, és megfelelő alvással, pihenéssel, kikapcsolódással sem szűnik meg magától.

A krónikus fáradtság szinte észrevétlenül lép be életünkbe. Először romlik a koordinációnk, ez azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosan végrehajtani a mozdulatot. Például a tárgyak kiesnek a kezünkből, romlik az ítélőképességünk, lassul a gondolkodásunk, később ingerlékenyek vagyunk, majd határozott gyengeség és kimerültség, munkaképtelenség jelentkezik. Az is lehetséges, hogy a már meglévő depressziónk következménye, de maga a hosszantartó fáradtság depressziót válthat ki. Gyakori kísérői a visszatérő fertőzések. Ezt gyerekeknél gyakran tapasztaljuk. Ha még ilyenkor sem szánjuk rá magunkat a pihenésre, akkor a szervezetet megtámadó mikroorganizmusok még rontják a már úgyis meglévő kimerültséget és fáradtságot. Egy véget nem érő bűvös körbe kerülünk, mikor az állandóan elmélyülő fáradtság feszültséget, rossz koncentrációképességet, alvás- és szexuális zavarokat eredményez.

Az emberek egy része ezt az állapotot kávéval, teával, alkohollal vagy édességgel próbálja leküzdeni. Itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor már csupán a személyiségünk dönt arról, hogy a drogoktól mennyire fogunk függeni. Sajnos, a legnagyobb veszélyben a fiatalok vannak: az ő személyiségük még éretlen, és előfordulhat, hogy a kialakult helyzet miatt talán egész életükben drogosok lesznek. Ráadásul a fáradtságot mérni sem lehet, ezért gyakran sem a környezet sem az orvosok nem kezelik a kialakult problémát betegségként. Ezt az állapotot a felnőttek többsége is normálisnak tekinti.

A beteg szempontjából a jobbik eset az, mikor megtalálják mi az, ami a krónikus fáradtságot okozza. A páciens szempontjából végzetes lehet, ha az okokra nem derül fény. Mert például a fiatal pácienseket lustának, hanyagnak, munkakerülőnek titulálják. A leggyakoribb eset, amikor az elérhető orvosi vizsgálatok negatív eredménnyel járnak, és a stressz következményeként a mellékvese kimerül. Ha valami véletlen folytán a pácienset mégis hormonvizsgálatra küldik és megvizsgálják a mellékvesék hormonjait, az érték majdnem mindig normális eredményt mutat. Vannak laboratóriumok, melyek ezt a mérést nyálból vizsgálják, mely több információt nyújt az orvosnak, mint a vérből végzett vizsgálat. A nyálból végzett vizsgálatot tudomásom szerint nem fizeti a biztosító, a vizsgálat ára a beteg pénztárcáját terheli.

A túl sok szellemi leterhelés és stressz hatására a mellékvese állandóan termeli a kortizol nevű hormont. Egy idő után (a páciens lehet akár egészen fiatal is), a mellékvese kimerül, és nem bír elég hormont termelni. Ilyenkor arról van szó, hogy a hosszú időn keresztül fennálló túltermelés a mellékvesét kimerítheti, gyengül, mely a többi belső elválasztású mirigy működését is rontja, például az agyalapi mirigyét, a pajzsmirigyét, a hasnyálmirigyét, a nemi mirigyek munkáját. Általánosságban elmondható, hogy a reggeli fáradtság a májgyengeség jele, az esti pedig vesegyengeség jele.

Az alábbiakban felsorolom a leggyakoribb tüneteket, amelyek, ha hosszú időn keresztül tartanak, érdemes orvoshoz fordulni, míg mielőtt nem lesz komolyabb a baj.

Kevéssé vagyok termelékeny a munkámban. Nem gondolkodom olyan tisztán, mint régen. Remegek és ideges leszek, ha nyomás alatt vagyok. Gyomoridegem és emésztési gondjaim vannak. Sok megmagyarázhatatlan félelmem és aggodalmam van. Nemi vágyam érezhetően alacsony. Indokolatlanul szédülök, forog velem a világ. Sokszor úgy érzem, elájulok. Még kiadós alvással sem tudok regenerálódni. Általában nem érzem jól magam. Izomgyengeséget tapasztalok. Az utóbbi időben egyre több dologra lettem allergiás. Ha megvakarom a bőröm, fehér csík marad utána. Alacsony a reggeli és egész napi test hőmérsékletem. Ritmuszavaraim vannak, gyors szívveréseim. Gyakori vizelési ingereim vannak. Hidegek a végtagjaim. Rosszul tűröm mind a meleget, mind a hideget. Érzékeny vagyok a fényre, erős hangokra. Májfoltok jelennek meg bőrömön. Gyakran fázom. Fejfájásaim vannak. Alacsony a vérnyomásom. Gyakran vagyok éhes, remegek. Ingerlékeny vagyok, az emberek irritálnak. Gyakran van hányingerem. Pajzsmirigy-betegségre kezelnek, és nem reagálok jól a kezelésre. Bármilyen nőgyógyászati, meddőségi problémám van.

A felsorolt tünetek csupán töredékei a lehetségeseknek. Amennyiben a kedves olvasóknak a felsorolt tünetek közül 3-5 több hónapon át tart, és beteges fáradtságban szenved, mindenképp érdemes hozzáértő emberrel konzultálni ez ügyben!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Krónikus fáradtság (1.)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

2018.4.3.    22

A rovat további cikkei

Gyermekszemészeti magánrendelés

A szem az egyik legfontosabb testrészünk, amivel annyi szép dolgot láthatunk.

2021.11.10.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2021.11.8.   


A nők meghíztak, a férfiak is

Sajtóhír

A nők meghíztak, a férfiak méginkább elhíztak a pandémia alatt: hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya.

2021.8.29.   


Az elektromos hatékonyabb

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

2021.7.26.   


Bőrgyógyászati magánrendelés

PR-cikk

A legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, legfontosabb feladata szervezetünk külső behatásoktól való védelme.

2021.7.6.   


A visszér eltüntetése

PR-cikk

A visszerek eltüntetése a csalán és a mustármag erejével.

2021.6.22.   


5+1 tipp szemszárazság ellen

A bezártság annyi mindenen kívül a szemünknek sem tett jót.

2021.6.10.   


A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Távoktatás az egészségügyiben

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult helyzet kikényszerítette, hogy villámgyorsan modernizáljuk az iskolarendszert, de legfőképpen az oktatást.

2020.12.8.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.