Szezonális depresszió


Faar Ida  2015.1.19. 2:22

Télen sokan szenvednek ettől a tünetegyüttestől, ami a klinikai értelemben vett depresszió egyik fajtája.

Tegye szívére a kezét: mit érez most? Szomorúságot, szorongást, talán ürességet, reménytelenséget és pesszimizmust, jó adag bűntudattal fűszerezve?
Netán értéktelenséget vagy tehetetlenséget, miközben vészesen csökken az energiaszintje, és a fáradtságtól meg a lelassultságtól képtelen bármilyen feladatot elvégezni?
Legszívesebben mindig aludna, és gyűlöli, ha társaságba kell mennie, hisz jóformán nem érdekli semmi, még azok a dolgok sem, amelyek régebben örömmel töltötték el?
Ráadásul egész nap csak eszik, tömi magába a szénhidrát- és kalóriadús ételeket, vészesen szűkülnek a ruhái, és emellett még koncentrálni, emlékezni, és döntést hozni sem tud?


Nos, ha a fenti tünetekből legalább hármat észlel, üdvözlöm a szezonális depresszióban szenvedők népes táborában!

Télen nagyon sokan szenvednek ettől a tünetegyüttestől, ami a klinikai értelemben vett depresszió egy fajtája, és súlyos hatást gyakorol az érintettek mindennapi életére. A szezonális depresszió egy ciklikus, évről évre visszatérő, időleges állapot. A tünetek általában ugyanakkor jelentkeznek, és múlnak is el minden évben. Oka többféle lehet: napfényhiány, bezártság, a tél beálltával megemelkedő melatoninszint, és lecsökkenő szerotoninszint.

Mindenesetre a kellemetlen tüneteket komolyan kell venni és kezelni kell, mert a velejáró munkateljesítmény csökkenés, a hozzá társuló szomatikus betegségek (fejfájás, emésztési zavarok, stb.), az öngyilkossági kísérletek; a nagyfokú szociális elszigetelődés; az esetleges szerhasználat (alkohol, drog, nyugtatók, szorongásoldók) miatt kialakuló függőség – súlyosbítják a helyzetet.

Kezelési lehetőségek

FÉNYTERÁPIA: a legtöbbet alkalmazott természetes eljárás, amely olyan hatékony gyógymód, mint bármelyik gyógyszeres kezelés. Kutatások igazolják, hogy emeli az agy szerotonin szintjét. Egy speciális, a nap fényéhez hasonló színes fényt kibocsátó lámpa előtt napi egy órát kell eltölteni. (A fényterápia természetesen nem helyettesítheti a természetes fény, a mozgás hatását.) Rendszeresen alkalmazva egész napra feltölthet minket energiával, csökkentve a depressziós tüneteket.
PSZICHOTERÁPIA: szintén hatékony kezelési lehetőség, hasznos lehet a negatív gondolatok felismerésében és megváltoztatásában, segít a stressz kezelésében.
GYÓGYSZERES KEZELÉS: Súlyos esetekben alkalmazzák az antidepresszánsokat, amelynek hatása csak napokkal később lesz érezhető.


Ha nem szeretne gyógyszert szedni, érdemes megfogadni néhány „felpörgető” tanácsot.

* Kapcsolódjon ki! Legalább hetente egyszer csak olyasmivel foglalkozzon, ami boldoggá teszi.
* Akarjon! Határozza el, hogy önerőből is képes legyőzni az érzéseit.
*Aludjon eleget! Ez az egyetlen biztos módja annak, hogy szervezete regenerálódni tudjon. Akár napközbeni s szunyókálhat.
* Mozogjon! Sétáljon, biciklizzen, tornázzon a friss levegőn legalább napi fél órát. Erősödnek az izmai, ízületei, ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben, javul a szervek oxigénellátása, oldódik a feszültség, javul a közérzet.
* Étkezzen változatosan! Ne számolgassa megszállottan a kalóriákat, csak ügyeljen, hogy olyan ételek kerüljenek a tányérjára, amelyek vitamin- és ásványianyag-tartalma magas.
* Nevessen! A nevetés javítja az általános egészségi állapotot, jó közérzetet biztosít, ellenállóvá teszi a szervezetet a kórokozók támadásaival szemben, csökkenti a stresszt
* Sírjon! Ne fojtsa magába a feszültséget – ha kikívánkozik, engedje szabadjára az érzéseket.
* Törődjön magával! Vegyen lazító forró fürdőt, menjen el kozmetikushoz, fodrászhoz, masszőrhöz.
* Használjon a közérzetet pozitívan befolyásoló színeket és illatokat!
* Keressen új kihívásokat, tűzzön ki új célokat!
* Higgyen! Higgyen abban, hogy minden jóra fordul
* Segítsen! Rendkívüli erőt ad, ha az ember félretolva saját önzését, elfeledve saját testi-lelki kínjait képes másokon segíteni.
* Töltsön minél több időt a szeretteivel, hiszen minden nélkülük eltöltött pillanat pótolhatatlan és vissza nem hozható.
* Járjon társaságba! Mozduljon ki, legyen részese az életnek, ismerősei, barátai mindennapjainak.
* Mondjon nemet a stresszre! Tanulja meg kezelni a helyzeteket!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4


Orvosságok és mellékhatásaik (1)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

2016.6.16.  10    5


Zsírégetés (2)

Földes Gyöngyi

Akár fogyni akarunk, akár alakot formálni, izmosodni, a nem kívánt párnácskák ellen mindenképp fel kell venni a harcot.

2016.5.27.    5


Zsírégetés (1)

Földes Gyöngyi

A zsírégetés az, amit egyszerűen senki nem kerülhet ki, aki változtatni akar a testén.

2016.5.10.    8


A fiatalosság titka

Jády Mónika

Az emberek már az ókorban is mindent megtettek volna azért, hogy minél tovább megőrizzék fiatalságukat és vitalitásukat.

2016.5.6.    9


Plank, az új őrület

Palkó Emese

Hihetetlenül egyszerű, de fantasztikus eredményeket garantáló testgyakorlat! Mindenkinek ajánljuk!

2016.4.19.    26


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2016.4.7.    2


A koriander gyógyító hatásai

Busai Hajnalka Lilla

Legtöbbünk a korianderre, mint fűszernövényre gondol, pedig hatásos migrén, puffadás, sőt, még szájszag ellen is!

2016.3.19.    6