Vírus kontra vírus


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.9.28. 22:05

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

Lassan beköszönt az ősz, és ezzel jár az influenzás betegek számának az emelkedése is. Ebben az évben, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben. A két betegségnek hasonló tünetei vannak és a differenciált kórkép azonnali felállítása az orvosnak, előzetes vizsgálatok nélkül, nagyon nehéz vagy lehetetlen. Pedig a jelenlegi helyzetben nem mindegy, hogy a betegnek egyszerű influenzája van, netán Covid-19 betegsége.


Az influenzavírusok négy típusa közül az emberekre csak három az A, a B és a C veszélyes, egyelőre. Fő tünetei a hirtelen magas láz, hidegrázás, torokfájás, orrfolyás, könnyezés, étvágytalanság, hasmenés, indokolatlan fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, elesettség, száraz köhögés. A lappangási idő általában két nap, majd egy hét után a tünetek meg is szűnnek. Cseppfertőzéssel, testi érintkezéssel terjed, vagy a beteg által megérintett tárgyakkal. A vírus terjedését lelassítja a beteg izolációja, a védőmaszk hordása, és a fokozott higiéniai előírások betartása. Létezik oltóanyag az influenzavírus ellen, de minden évben modifikálni kell az oltóanyagot, mert a vírus gyorsan változtatja tulajdonságait. A krónikus betegekre és a gyermekekre veszélyes.

A betegség komplikálódhat egyidejűleg bakteriális fertőzésekkel, mivel csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így gyakran lépnek fel bakteriális fertőzések is, vagy tüdő-, szívizomgyulladás. A betegség kezelése: lázcsillapítás, ágynyugalom, folyadékpótlás, immunrendszer erősítése. Kialakulásának megelőzése: védőoltás, immunrendszer erősítése (probiotikumok fogyasztása), távolságtartás, arcmaszk viselése és a fokozott higiéniás előírások betartása.

A Covid-19 betegséget okozó koronavírust a 2019-es évvégén Kínában azonosították. A betegség tünetei hasonlóak, mint az influenzánál, de akár tünetmentes is lehet a betegség. Lappangási ideje feltehetően 2-14 nap. A gyógyítás a szövődmények megelőzésére összpontosít és a velejáró tünetek mérséklésére. A megelőzés ugyanaz, mint az influenzánál, csak hát egyelőre az oltóanyag várat magára. Mégis mit tegyen, ha az emberfia az előbbiekhez hasonló tüneteket produkál? Elsősorban őrizze meg nyugalmát és ne pánikoljon! Gondolja át, hogy a tünetek hogyan kezdődtek! Mérje meg testhőmérsékletét! Hívja fel kezelőorvosát telefonon!

Semmi esetre se hagyja el otthonát, amíg nem konzultált orvossal! Pontosan mondja el a problémáit! Ha mindez munkaidőn kívül vagy hétvégén történik, hívja fel lakhelyéhez legközelebbi orvosi készültséget (LSPP), de ne a gyorsmentőket! Az orvos utasításait kövesse! Ha az otthonában maradva az állapota súlyosbodna, akkor szükség szerint telefonon konzultáljon orvosával! Abban az esetben, ha légzési nehézségek lépnek fel, vagy életveszélyes állapotba kerülne, akkor hívja/hívják fel a hozzátartozók a gyorsmentőt, és nyomatékosan figyelmeztessék a mentés irányítót, hogy Covid-19 betegség gyanúja áll fent, vagy már bizonyítottan beteg az egyén vagy karanténban van!

Fokozottan vigyázzunk magunkra és egymásra! Ha körültekintőek vagyunk és másokra is figyelünk, közösen legyőzzük ezt a nehéz időszakot.


A szerző által összeállított táblázat

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.   


A koronavírusról dióhéjban

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

2020.3.18.   


Így válasszon porcerősítőt!

PR-cikk

A mozgás szabadsága kortól és nemtől függetlenül mindenkinek jár.

2020.3.10.