Vírus kontra vírus


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.9.28. 22:05

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

Lassan beköszönt az ősz, és ezzel jár az influenzás betegek számának az emelkedése is. Ebben az évben, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben. A két betegségnek hasonló tünetei vannak és a differenciált kórkép azonnali felállítása az orvosnak, előzetes vizsgálatok nélkül, nagyon nehéz vagy lehetetlen. Pedig a jelenlegi helyzetben nem mindegy, hogy a betegnek egyszerű influenzája van, netán Covid-19 betegsége.


Az influenzavírusok négy típusa közül az emberekre csak három az A, a B és a C veszélyes, egyelőre. Fő tünetei a hirtelen magas láz, hidegrázás, torokfájás, orrfolyás, könnyezés, étvágytalanság, hasmenés, indokolatlan fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, elesettség, száraz köhögés. A lappangási idő általában két nap, majd egy hét után a tünetek meg is szűnnek. Cseppfertőzéssel, testi érintkezéssel terjed, vagy a beteg által megérintett tárgyakkal. A vírus terjedését lelassítja a beteg izolációja, a védőmaszk hordása, és a fokozott higiéniai előírások betartása. Létezik oltóanyag az influenzavírus ellen, de minden évben modifikálni kell az oltóanyagot, mert a vírus gyorsan változtatja tulajdonságait. A krónikus betegekre és a gyermekekre veszélyes.

A betegség komplikálódhat egyidejűleg bakteriális fertőzésekkel, mivel csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így gyakran lépnek fel bakteriális fertőzések is, vagy tüdő-, szívizomgyulladás. A betegség kezelése: lázcsillapítás, ágynyugalom, folyadékpótlás, immunrendszer erősítése. Kialakulásának megelőzése: védőoltás, immunrendszer erősítése (probiotikumok fogyasztása), távolságtartás, arcmaszk viselése és a fokozott higiéniás előírások betartása.

A Covid-19 betegséget okozó koronavírust a 2019-es évvégén Kínában azonosították. A betegség tünetei hasonlóak, mint az influenzánál, de akár tünetmentes is lehet a betegség. Lappangási ideje feltehetően 2-14 nap. A gyógyítás a szövődmények megelőzésére összpontosít és a velejáró tünetek mérséklésére. A megelőzés ugyanaz, mint az influenzánál, csak hát egyelőre az oltóanyag várat magára. Mégis mit tegyen, ha az emberfia az előbbiekhez hasonló tüneteket produkál? Elsősorban őrizze meg nyugalmát és ne pánikoljon! Gondolja át, hogy a tünetek hogyan kezdődtek! Mérje meg testhőmérsékletét! Hívja fel kezelőorvosát telefonon!

Semmi esetre se hagyja el otthonát, amíg nem konzultált orvossal! Pontosan mondja el a problémáit! Ha mindez munkaidőn kívül vagy hétvégén történik, hívja fel lakhelyéhez legközelebbi orvosi készültséget (LSPP), de ne a gyorsmentőket! Az orvos utasításait kövesse! Ha az otthonában maradva az állapota súlyosbodna, akkor szükség szerint telefonon konzultáljon orvosával! Abban az esetben, ha légzési nehézségek lépnek fel, vagy életveszélyes állapotba kerülne, akkor hívja/hívják fel a hozzátartozók a gyorsmentőt, és nyomatékosan figyelmeztessék a mentés irányítót, hogy Covid-19 betegség gyanúja áll fent, vagy már bizonyítottan beteg az egyén vagy karanténban van!

Fokozottan vigyázzunk magunkra és egymásra! Ha körültekintőek vagyunk és másokra is figyelünk, közösen legyőzzük ezt a nehéz időszakot.


A szerző által összeállított táblázat

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.