„Ella néni” tanácsai


Póda Erzsébet  2008.1.19. 14:35

Avagy hogyan bánjunk a fűszerekkel?

Már nem emlékszem, hol jártam, és ki volt az, aki megtisztelt azzal, hogy a kezembe nyomott egy paksaméta fénymásolt papírt, de ez a paksaméta egy vagyont ér a számomra! A lapok egy 1940-ben kiadott háztartási tanácsokat és recepteket tartalmazó könyv oldalainak kópiái. Pontosabban csak a könyv felének, a másik fele ugyanis sajnálatos módon hiányzik.
A gyűjtemény címe:
Süssünk-főzzünk!
Háztartási tudnivalók falusi leányok számára
Ella néni receptjeivel

Kiadta a Katolikus Nőszövetség Faluszervező Irodája – a cím pedig: Budapest, Pagony utca 8.

Ahányszor csak a kezembe kerül a köteg, mindig lázasan jár az agyam: megpróbálom felidézni, ki volt az a nagyszerű ember, aki ezt nekem ajándékozta, de sajnos még mindig nem jutott eszembe…

A könyv az általános tudnivalóktól kezdve a húsok készítésén át egészen a sütemények sütéséig minden fontos dolgot tartalmaz. Ám a jó tanácsokon túl (melyek ma éppoly hasznosak a háziasszonyok számára, mint az elmúlt században) csak a főzelékek és húsok fejezetének feléig vannak meg a lapok… Talán egyszer, éppoly csoda folytán, mint ahogy az első rész hozzám jutott, rám talál majd a könyv másik részének másolata is. (Mindenesetre feljegyeztem a teljesülendő álmaim közé…)

Igaz, hogy a gyűjtemény nem ezzel kezdődik, de először a Fűszerek fejezetet ajánlom kedves, főzőcskézni szerető olvasóink figyelmébe. (Ami a tanácsok és receptek „ideológiai részét” illeti, akad, ami mosolyra fakasztja a ma emberét...)

S hogy mit ír ebben a fejezetben „Ella néni”?
Íme:

„Fűszerekkel ételeinknek különleges és kellemes ízt biztosíthatunk, de óvatosan kell használnunk, mert a sok vagy erős fűszer elrontja az ételeket és egészségtelen is. Tehát mindég mindenből keveset használjunk, ez a finom, ízletes és egészséges főzés titka.

Zöldpetrezselyem a legáltalánosabban használt ízesítő. A leveleket megmossuk, vastag szárról leszedjük, és éles késsel egészen apróra vágjuk. Dísztelen és hanyag dolog a levesben petrezselyem-lepedőket úsztatni. A fagyok beállta előtt egy-két petrezselyem gyökeret cserépbe ültetünk és bevisszük a lakás egyik napos ablakába, öntözgetjük s így egész télen lesz friss zöldpetrezselymünk.

Paprika. Mértékkel használva kellemes ízt és szép színt ad az ételnek, sok belőle káros az egészségre. Ha forró zsírba tesszük, megbarnul, és kellemetlen ízt kap. Színét még húsételeknél is pótolhatjuk kevés paradicsommal, mely nagyon finom ízt is ad. Nyáron az ételek ízesítésére, levesbe, pörköltbe zöldpaprikát is használunk. Ha látjuk, hogy az erei sárgák, feltétlenül vágjuk ki, mert a csípőssége kellemetlen.

Bors. Szemesen és törve használjuk, de mindég nagyon óvatosan, mert egészségtelen fűszer. Kevesebb gyomorbajos volna Magyarországon, és kevesebbet innának az emberek, ha az asszonyok takarékosabban bánnának az erős fűszerekkel. Ha szemes borsot főzünk az ételbe, azt tálalás előtt mindég szedjük ki.

Vöröshagyma. Ízletes, egészséges fűszer, csak akinek sok a gyomorsava kap gyomorégést és fájdalmakat tőle. Hibája, hogy a szaga kellemetlen, aki tehát bánik vele, legyen elővigyázatos. A kést, amellyel hagymát vágott, homokkal, vagy hamuval azonnal súrolja meg, úgyszintén a deszkát is, melyet más célra ne használjon. Kezét, ha hagymával bánt, azonnal mossa meg hideg vízzel, így leghamarabb megszabadul a szagától. A hagymaszag annak, aki eszi, és aki vele foglalkozik, kellemes lehet, de a másik embernek mindég kellemetlen. Legyünk hát tapintatosak embertársaink iránt. Sok időt és fáradtságot takarítunk meg, ha hagymareszelőt veszünk pár fillérért. A dúrván vágott hagyma kellemetlen az ételben, apróra vágni pedig sok fáradságba és időbe kerül.

Fokhagyma. Akik szeretik, azok ízletes és egészséges fűszernek tartják. Megbocsájthatatlan hibája azonban átható és kellemetlen szaga. Szerencsére egyetlen ételhez sem tartozik olyan szorosan hozzá, hogy ki ne hagyhatnánk belőle. Különösen azok, akik emberek között élnek, iskolába, összejövetelekre, társaságba járnak, mondjanak le egyszer s mindenkorra ennek a tapintatlan fűszernek élvezetéről, ha azt akarják, hogy szívesen lássák őket, és ne húzódjanak el mellőlük.”

(Folytatjuk)Hozzászólások

beatrizzz, 11. 03. 2008 16:49:06 vacsoracsata
Szia! Ne haragudj, hogy itt zavarlak. Csupán azért írok, mert készítünk az RTL Klub televízión egy új műsort, melynek a címe Vacsora csata. Ide keresek olyan szereplőket, akik budapesti lakosok, szeretnek és tudnak főzni, szókimondóak, saját lakással rendelkeznek, amely legalább 60 nm, hogy beférjen a stáb. Ha érdekel a dolog, kérlek írj, vagy hívj a következő számon. 20/517-00-39 (bármikor elérhető vagyok) Íme 5 indok, amiért érdemes jelentkezni és részt venni az RTL Klub újonnan induló műsorában: 5 ember, akik talán mindenben különbözhetnek egymástól, de egyvalami biztosan összeköti őket. Szeretnek jókat inni és enni, szívesen látnak másokat vendégül egy kellemes estére, és bármit megtesznek, hogy ez a vacsora tökéletes legyen. 5 este, amikor megismerkednek egymással- és saját lakásukban, saját főztjükkel egy héten át felváltva vendégül látják egymást. 5 főzési stílus, ki-ki a maga módján alkot a konyhában, mely sokkal több, mint egy helység, ahol az étel készül: emlékek, hagyományok, vagy akár a kísérletezés szentélye, az örömök forrása. 5 vélemény, mert minden este zsűrizni kell a terítéket, a vendéglátást és mindenekelőtt azt, ami az asztalra került, legyen a kritika akár dicsérő, akár elmarasztaló, már ha a vendégeknek nem ízlett a vacsora.. 5 versenyző, akik eldöntik, hogy közülük, ki a legjobb házigazda, ki rendezte meg a tökéletes estét, tehát ki fogja megnyerni a VACSORA CSATÁT, és az ezzel járó díjat.
Nincs, 02. 10. 2013 09:12:04 Ella néni :)
Nekem megvan ez a könyv eredetiben, hiánytalanul, 1939-ből. El tudnám küldeni a hiányzó oldalakat pdf-ben.
@


Kapcsolódó cikkek

Tavasz a konyhában

Póda Erzsébet

Ella néni szakácskönyvét lapozgatva a főzelékekhez értünk.

2008.5.4.   


Főzelékek

Póda Erzsébet

Folytatjuk az időutazást a konyhában.

2008.2.17.   

A rovat további cikkei

Babot vegyenek!

Faar Ida

Készíthető belőle leves, saláta, főzelék, édesség, püré, gulyás, de még pogácsa is.

2022.11.20.    7


Gesztenye: nemcsak nasi

Faar Ida

Sült gesztenye, gesztenyés sütemény, gesztenyepüré. Csupa-csupa finomság! (Receptekkel)

2022.11.18.    13


Novemberi örömök

Póda Erzsébet

November hava kulináris élvezetekben gazdag hónap. Nézzük csak, mit tartogat!

2022.11.5.    21


Alma, a csodálatos

Faar Ida

Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. (Receptekkel)

2022.10.29.    35


Sokunk kedvence: a körte

Faar Ida

Remek kiegészítője a húsoknak, a desszertek közt is kiemelkedő szerepe van, finom, egészséges, és most kezdődik az idénye. (Receptekkel)

2022.9.12.    19


Diétásan, finoman

Diétás édességek hozzáadott cukor nélkül: ma már igazán finoman, ízletesen készíthetők ételeink cukor nélkül is.

2022.8.15.   


Barátkozzunk meg a padlizsánnal!

Faar Ida

Törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismerhetjük ezt az egyik legfinomabb zöldségfélét. (Receptekkel)

2022.8.15.   


Nyári kerti parti

Faar Ida

Nincs jobb annál, mint amikor egy dolgos hét után a megfáradt ember családi-baráti körben tölti el a pihenésre szánt hétvégét. (Receptekkel)

2022.8.4.    16


A mozzarella „árnyalatai"

A mozzarella Olaszországból indult hódító útjára, mára a világ minden pontján kedvelt alapanyag, az otthoni és az éttermi konyhákon egyaránt.

2022.6.30.   


Répatorta

Oriskó Erzsébet

Most próbálkozzunk meg ezzel az egyszerű, de finom recepttel.

2022.5.21.