Forralt borban talált kesztyű


Puha Andrea  2007.12.16. 18:22

Éppen az ablakban könyököltem, semmi dolgom nem volt. Lassan hulldogálni kezdett a hó.

Fehér fátyol borult a környékre, titokzatosságot, pihenést, dermedtséget ajándékozva neki. Gondolataimba mélyedve szemléltem a tájat, lélekben messze jártam. Talán az élet nagy dolgain gondolkodhattam, talán másra. Azért nem emlékszem olyan pontosan, mert a következő pillanatban hatalmas robajjal kivágódott a szobám ajtaja, és leendő sógornőm terpeszben megállva a szoba közepén, elkiáltotta magát:
– Gyerünk hógolyózni!
Szeme csillogott, és csalogatóan nézett rám.
Elkapott a virgoncság, s a következő percben már ráncigáltam magamra a melegebbnél melegebb ruhákat. A végén sapkát húztunk a fejünkre, kesztyűt a kezünkre, a sálat már a lépcsőn botladozva csavartuk a nyakunkba. Előszedtük a szánkót a fészerből, s érdeklődve szemlélgettem. Velem egyidős is megvolt már...

Eszembe jutottak gyerekkorom emlékei, mikor csapatostul jártuk ki. A falu gyerekei együtt hógolyóztak, volt, hogy a szülők is kijöttek, s elhúztak minket a közeli kanálisig. Angyali türelemmel vacogtunk kint a hidegben csak azért, hogy a tél hóembere megszülessen. Ahogy nőttem, úgy fogyott a türelmem ahhoz, hogy a tél emberének pocakját, fejét meggyúrjam. Más dolgom akadt, elmúlt a gyermeki ártatlanság csodája, az, hogy mindig úgy nézzek a világra, mintha most ébredtem volna fel. Inkább az ablakban ültem, és merengtem.
– Húzol? – zökkentett ki gondolataimból Móni.
Végigmentünk a falun. Elcsúsztam, Móni meg hányta rám a havat. Én meg vissza. Nevettünk.
– Boldog Karácsonyt! – köszönt ránk Laci bácsi, aki mint mindig, most is biciklivel igyekezett hazafelé.

Még sokáig kint maradtunk. Egymást dobáltuk, hemperegtünk a hóban, visítozva, mint a kisgyerekek, majd építettünk egy hóembert. Mire elkészült, nagyon fáztunk. Siettünk befele. A melegre érve égett a bőrünk, holott hideg volt az arcunk, mindenünk. Miközben lehámoztuk magunkról a kabátot, megcsapta az orromat a fahéj illata. Kíváncsian besompolyogtam a konyhába, tudnom kellett mi készül ott. A tűzhelyhez lopakodtam, s beleszimatoltam a levegőbe. Forralt bor gőzölgött a lábasból.

Nem telt sok időbe, s már a lágy fényű szobában, pokrócba csavarva figyeltem, ahogy hajlong a gyertyaláng. Aprókat kortyolgattam az italból, s időnként mélyen beszívtam a fahéj illatát. Mennyei volt! Hirtelen felrémlett, hogy régen apu fel szokott venni a nyakába, a testvérem sebesen húzott a szánkón, s hogy mindig elvesztettem az egyik kesztyűmet... Sokszor elkeseredve kerestem, sokáig. Végül az a jelenet villant fel előttem, mikor a szüleim húztak hazafelé. Anyu és apu alakja fel-felsejlett előttem a sötétben, én pedig a félálomban érzékeltem, ahogy csendesen siklik alattam a szán, s a ropogó friss hó altatót zümmög.
Felsejlett bennem egy régi érzés, mikor felásva a hótakarót, ráleltem a kesztyűmre. Akkor boldog voltam. Úgy, mint most, mikor az emlékeimre találtam rá. Elhatároztam, nem hagyom veszni a régi telek varázsát!

Íme, néhány ital, amely mellett felidézhetjük rég elfeledett emlékeinket, meglelhetjük elveszettnek hitt kesztyűinket. Persze, mint minden mást, ezeket a recepteket is egy öreg szakácskönyvünkből kerestem elő.

Forralt bor
Hozzávalók: 1 liter bor, 2 citrom leve, 10 dkg porcukor, 10 szem szegfűszeg, fahéj,
A bort és az ízlés szerinti mennyiségű többi hozzávalót forráspontig hevítjük, de nem forraljuk, mert az ártana a bor aromájának.

Grog
Hozzávalók: 5 cl rum, 2 cl bor, 3 cl citromlé, 3 kiskanál porcukor
Összekeverjük a hozzávalókat, és forráspontig melegítjük.

Narancs flip
Hozzávalók: 1 dl narancslé, 1 tojássárgája, 1 evőkanál méz
A hozzávalókat egy shakerben alaposan összerázzuk, koktélpohárba töltjük, majd egy karika naranccsal díszítjük.

Karácsonyi puncs
Hozzávalók: 1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, negyed teáskanál őrölt szerecsendió fél dl méz, 3 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 4-5 dl ananászlé, fahéjrudacskák
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy nagyobb darab egész fahéjjal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat, a fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudacskát is, azzal kavargathatja az italát.

Gyümölcsös-fűszeres téli itóka
Hozzávalók: 2 dl ananász dzsúsz, 2 dl narancs dzsúsz, 4 evőkanál fekete tea, 1 csipet reszelt szerecsendió, 4 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, méz
Forraljuk fel a narancslevet a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd hagyjuk állni fél órát. Közben főzzünk erős fekete teát, és ha kihűlt, ízesítsük mézzel. A fűszeres narancsléhez keverjük hozzá a teát, az ananászlevet és a szerecsendiót, és mielőtt hőálló poharakba töltenénk, forraljuk fel még egyszer.

Kellemes lazulást kívánok mindenkinek!
(Ezentúl pedig figyeljünk oda jobban a bögréinkre! Ki tudja melyikből kandikál ki egy rég elveszett kesztyű…)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Karácsonyi vendégeknek

Kabók Zita

Különlegesen finom kalács és ünnepi kifli receptje.

2020.12.21.    8


Karácsonyi aprósütemények

Faar Ida

Kicsik, finomak, sokáig eltarthatók...

2020.12.15.    5


Az ünnep favoritja: a mézeskalács

Takács Anita

Körülbelül tízéves lehettem, amikor december tájékán anyukám nagy meglepetésre ért haza.

2020.12.11.    10


Titkos karácsonyi receptjeink 5.

Jády Mónika

Az ünnepek előtt folyamatosan közöljük saját receptjeinket, amelyeket mi készítünk el.

2014.12.16.    5


Titkos karácsonyi receptjeink 4.

Palkó Emese

Karácsonyig folyamatosan közöljük saját receptjeinket, amelyeket mi készítünk el az ünnepekre.

2014.12.15.    1


Titkos karácsonyi receptjeink 3.

Faar Ida

Karácsonyvárás idején folyamatosan közöljük saját receptjeinket, amelyeket mi készítünk el az ünnepekre.

2014.12.15.   

A rovat további cikkei

Tanulás és evés

Az iskolakezdés első izgalmai után érdemes átgondolni, hogyan alakítsuk ki gyermekünk egészséges étkezését és aktív sportolását. (Recepttel)

2021.9.16.   


Hagymás ételek

Faar Ida

A hagyma az ételek egyik legfontosabb ízesítője. (Receptekkel)

2021.9.10.    9


Koktél tűsarkúban

A legnépszerűbb női italok – ha vannak ilyenek – egyike.

2021.9.9.   


Apuliai Orecchiette

Kottra Éva

Egy különleges finom, hagyományos ítáliai tésztaspecialitás némi érdekességgel körítve.

2021.6.4.   


A tavasz vitaminbombái

Faar Ida

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt. (Receptekkel)

2021.5.8.    25


Bögrés feketeerdő

Joó Fruzsina

Könnyű és gyors recept hétvégi nyalánkságnak, de a húsvéti ünnep desszertje is lehet a bögrés feketeerdő torta.

2021.3.31.    61