Egy este (nem csak) nőknek


Bíró Szabolcs  2013.2.19. 6:14

Póda Erzsébet könyvbemutatója Dunaszerdahelyen

Február 15-én, péntek este mutatták be Póda Erzsébet legújabb könyvét Dunaszerdahelyen, a Csemadok Ház nagytermében. A Percek, évek, döntések című publicisztikai gyűjtemény a szerzőnő legjobb cikkeiből szemezget: kétszázötven oldalon összesen kilencvennégy írást tartalmaz, tizenegy téma alá sorolva, és elsősorban nőknek szól. A kötetet Soós Laca különleges hangulatú, nagyszerű fotói illusztrálják, a borító Viola Ferenc kreativitását dicséri.

A kötetnek rögtön az első bemutatóján kemény kihívás elé kellett állnia. Ugyanis véletlenül úgy alakult, hogy aznap este, ugyanabban az időpontban egy másik könyvbemutatót is tartottak a csallóközi kisvárosban, méghozzá viszonylag nagy reklámmal kísérve. Ennek ellenére a Percek, évek, döntések bemutatója csaknem teltház előtt zajlott, és nem csupán nők, de férfiak is kíváncsiak voltak Póda Erzsébetre. (Még ha nyilvánvalóan kisebbségben is voltak a szebbik nem képviselőivel szemben.)

A bemutatót Bíró Huszár Ágnes, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet munkatársa és a netBarátnő magazin szerkesztőségi tagja nyitotta, aki köszöntötte a jelenlévőket, és röviden bemutatta a szerzőnőt. A szót ezután Szapu Marianna egyetemi docens, a feminizmus kutatója vette át. A kötetről beszélt, azt elemezte és méltatta, Ariadné fonalához hasonlítva a kiadványt: ahogy a fonál vezette ki a görög hőst a mitológiai szörnyeteg útvesztőjéből, a Percek, évek, döntések cikkei úgy segíthetnek a bizonytalanságban vergődő lányoknak és nőknek kijutni a lelki útvesztőkből – legyen szó akár családon belüli erőszakról, akár szerelmi háromszögről, akár túlságosan is befolyásolni akaró szülőről. Szapu Marianna után ismét Bíró Huszár Ágnes vette át a szót, aki a szerzőnőt kérdezte munkájáról, cikkeiről, életszemléletéről, tapasztalatairól és azon élményeiről, benyomásairól, melyek az egyes cikkeket, írásokat ihlették.

Az est fénypontja kétségkívül a szerzőnővel folytatott beszélgetés volt, melyben a közönség is aktívan részt vett. Aki eddig nem ismerte Póda Erzsébetet, most a saját szemével és fülével bizonyosodhatott meg róla, hogy a netBarátnő főszerkesztője, a Barátnő Life Coaching életvezetési tanácsadója, a Historium Kiadó korrektora és nyelvtani szerkesztője egy bölcs, sokat tapasztalt, szilárd véleménnyel és jó beszélőkével rendelkező, finom humorú ember, akinek csak el kell felejtenie a lámpalázat, és akkor tündököl.

Az est végén dedikálás, kötetlen beszélgetés, finom pogácsa, ropogtatnivaló és pár üveg jó bor várta mindazokat, akik részt vettek ezen a kellemes eseményen, és akik egész biztosan nem bánták meg, hogy ezt a programot választották péntek estére. Aki valamiért nem tudott eljönni, az feltétlenül pótolja lemaradását a legközelebbi adandó alkalommal – ja, és persze vegye meg a könyvet, mely olyan témákat is bátran érint, melyekről nem szokás, vagy épp „nem illik” beszélni!

A kötet a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatásával került kiadásra

Kovács Márta fotója



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Eső, mesék és más történetek

Kabók Zita

Nagy sikerrel zárult Póda Erzsébet Köbölkúton megrendezett író-olvasó találkozója.

2013.12.9.    28


Időbeliség és szabad akarat

Dr. Szapu Marianna

Percek, évek, döntések – e szavakkal szólít meg Póda Erzsébet legújabb könyve.

2013.11.19.   


Pillanatképek a nők világából

Közönségtalálkozót rendeztek Szepsiben, az F-klubban, melynek vendége Póda Erzsébet, a Percek, évek, döntések című könyv szerzője volt.

2013.4.25.   


Percek, évek, döntések

Sajtóhír

Póda Erzsébet könyvbemutatója a dunaszerdahelyi Csemadok Házban.

2013.2.15.    39

A rovat további cikkei

Kire bízzuk házi kedvencünket?

Mi legyen a kisállattal, ha nem tudod magaddal vinni a nyaralásra?

2024.7.14.   


Látássérültek rehabilitációja

Sajtóhír

Lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást.

2024.4.29.  1   


Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.