Egy este (nem csak) nőknek


Bíró Szabolcs  2013.2.19. 6:14

Póda Erzsébet könyvbemutatója Dunaszerdahelyen

Február 15-én, péntek este mutatták be Póda Erzsébet legújabb könyvét Dunaszerdahelyen, a Csemadok Ház nagytermében. A Percek, évek, döntések című publicisztikai gyűjtemény a szerzőnő legjobb cikkeiből szemezget: kétszázötven oldalon összesen kilencvennégy írást tartalmaz, tizenegy téma alá sorolva, és elsősorban nőknek szól. A kötetet Soós Laca különleges hangulatú, nagyszerű fotói illusztrálják, a borító Viola Ferenc kreativitását dicséri.

A kötetnek rögtön az első bemutatóján kemény kihívás elé kellett állnia. Ugyanis véletlenül úgy alakult, hogy aznap este, ugyanabban az időpontban egy másik könyvbemutatót is tartottak a csallóközi kisvárosban, méghozzá viszonylag nagy reklámmal kísérve. Ennek ellenére a Percek, évek, döntések bemutatója csaknem teltház előtt zajlott, és nem csupán nők, de férfiak is kíváncsiak voltak Póda Erzsébetre. (Még ha nyilvánvalóan kisebbségben is voltak a szebbik nem képviselőivel szemben.)

A bemutatót Bíró Huszár Ágnes, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet munkatársa és a netBarátnő magazin szerkesztőségi tagja nyitotta, aki köszöntötte a jelenlévőket, és röviden bemutatta a szerzőnőt. A szót ezután Szapu Marianna egyetemi docens, a feminizmus kutatója vette át. A kötetről beszélt, azt elemezte és méltatta, Ariadné fonalához hasonlítva a kiadványt: ahogy a fonál vezette ki a görög hőst a mitológiai szörnyeteg útvesztőjéből, a Percek, évek, döntések cikkei úgy segíthetnek a bizonytalanságban vergődő lányoknak és nőknek kijutni a lelki útvesztőkből – legyen szó akár családon belüli erőszakról, akár szerelmi háromszögről, akár túlságosan is befolyásolni akaró szülőről. Szapu Marianna után ismét Bíró Huszár Ágnes vette át a szót, aki a szerzőnőt kérdezte munkájáról, cikkeiről, életszemléletéről, tapasztalatairól és azon élményeiről, benyomásairól, melyek az egyes cikkeket, írásokat ihlették.

Az est fénypontja kétségkívül a szerzőnővel folytatott beszélgetés volt, melyben a közönség is aktívan részt vett. Aki eddig nem ismerte Póda Erzsébetet, most a saját szemével és fülével bizonyosodhatott meg róla, hogy a netBarátnő főszerkesztője, a Barátnő Life Coaching életvezetési tanácsadója, a Historium Kiadó korrektora és nyelvtani szerkesztője egy bölcs, sokat tapasztalt, szilárd véleménnyel és jó beszélőkével rendelkező, finom humorú ember, akinek csak el kell felejtenie a lámpalázat, és akkor tündököl.

Az est végén dedikálás, kötetlen beszélgetés, finom pogácsa, ropogtatnivaló és pár üveg jó bor várta mindazokat, akik részt vettek ezen a kellemes eseményen, és akik egész biztosan nem bánták meg, hogy ezt a programot választották péntek estére. Aki valamiért nem tudott eljönni, az feltétlenül pótolja lemaradását a legközelebbi adandó alkalommal – ja, és persze vegye meg a könyvet, mely olyan témákat is bátran érint, melyekről nem szokás, vagy épp „nem illik” beszélni!

A kötet a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatásával került kiadásra

Kovács Márta fotója



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Eső, mesék és más történetek

Kabók Zita

Nagy sikerrel zárult Póda Erzsébet Köbölkúton megrendezett író-olvasó találkozója.

2013.12.9.    28


Időbeliség és szabad akarat

Dr. Szapu Marianna

Percek, évek, döntések – e szavakkal szólít meg Póda Erzsébet legújabb könyve.

2013.11.19.   


Pillanatképek a nők világából

Közönségtalálkozót rendeztek Szepsiben, az F-klubban, melynek vendége Póda Erzsébet, a Percek, évek, döntések című könyv szerzője volt.

2013.4.25.   


Percek, évek, döntések

Sajtóhír

Póda Erzsébet könyvbemutatója a dunaszerdahelyi Csemadok Házban.

2013.2.15.    39

A rovat további cikkei

Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.