A gazdasági válság és a nők elleni erőszak


Sajtóhír  2011.11.29. 7:24

Az EU fellépésének hiánya a nemi alapú erőszakkal szemben súlyosbítja a gazdasági válság nőkre gyakorolt hatását...

Az EU fellépésének hiánya a nemi alapú erőszakkal szemben súlyosbítja a gazdasági válság nőkre gyakorolt hatását – mondja az Európai Női Lobbi a nők elleni erőszak felszámolásának szentelt világnap alkalmából

Az EU-ban majdnem minden második nő szenved el férfierőszakot élete során: minden ötödik nő párkapcsolati erőszak áldozata lesz, minden tizedik szenved el nemi erőszakot vagy egyéb szexuális erőszakot. A nők elleni erőszak – bár erről ritkán esik szó – a legelterjedtebb emberi jogi jogsértés az EU-ban, és a recesszió olyan időszakaiban, mint a mostani is a helyzet még rosszabbra fordul.

November 25-e, a nők elleni erőszak felszámolásáért alapított világnap alkalmából az Európai Női Lobbi (EWL) újfent az EU sürgős cselekvésére hív fel, az uniós polgárok alapvető jogainak biztosítása érdekében.

Cécile Gréboval, az EWL főtitkára a november 23-án az Európai Parlamentben rendezett meghallgatáson rámutatott: „A nők elleni erőszak megszüntetése nem a növekedés időszakára szóló luxus; a feladat még égetőbbé válik a krízis időszakában, mivel ez utóbbi a nőket nagy mértékben sújtja.”

Az EWL és az Oxfam International 2010-ben végzett felmérése szerint a gazdasági recesszió olyan feltételeket teremt, amelyek együtt járnak a párkapcsolati erőszak, a prostitúció és a prostitúcióban lévő nők elleni támadások növekedésével.

“Az erőszak növekedésén túl a megszorító intézkedések támogató szolgáltatásokra gyakorolt hatása az erőszak női áldozatait még a szokásostól is kiszolgáltatottabbakká teszi” ‒ folytatta Gréboval, egy Egyesült Királyságban készült kutatást idézve, mely kimutatta az állami költségvetés csökkentés negatív hatásait. Ez a csökkentés a rendőrségi, jogi, egészségügyi és egyéb, az áldozatok számára elengedhetetlen szolgáltatások korlátozásához vezetett. Ezen túlmenően az áldozatoknak menedékhelyet és támogatást nyújtó eleve is túlterhelt nőszervezetek finanszírozása csökken. Magyarországon például a menedékhelyi férőhelyek száma megfeleződött, a különadók miatt pedig visszaesett a területen dolgozó civil szervezetek for-profit támogatása.

EU szinten az Európai Bizottság 2014 utáni költségvetési terveiből nem látszik a DAPHNE Program folytatása, mely nők elleni témájú projekteknek nyújtott támogatást. A DAPHNE Program egyéb támogatási programokkal való összevonása a nők elleni erőszakkal szembeni fellépést célzó EU források mértékét és kiszámíthatóságát súlyosan veszélyezteti. Az EWL felhívja az Európai Parlamentet és a tagállamokat, hogy a 2014-2020-ra szóló EU költségvetés tárgyalása során biztosítsák ennek a kis léptékű, de nagyon sikeres programnak a fennmaradását.

Mivel a helyzet Európa-szerte romlik, a nőszervezetek felhívják az EU-t, hogy bizonyítsa elköteleződését és tegyen határozottabb intézkedéseket a nemi alapú erőszakkal szembeni fellépésre. Az EWL-nek különösen az Európai Bizottság számára van egy határozott és egyértelmű üzenete: “Míg az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa felhívott egy Európai Stratégia és Cselekvési Terv elfogadására a nők elleni erőszak témájában, az Európai Bizottság még mindig nem tett ez ügyben semmit” ‒ mondja Gréboval. „Nehéz elhinni, hogy újra arra emlékeztetve töltjük a nők elleni erőszak elleni világnapot, hogy a nők és férfiak társadalmi egyenlősége mennyire az EU alapító és alapértékének, nem pedig a növekedés időszaka luxusának számít. A helyzet romlik. Most van itt az idő a cselekvésre.”

Kelt: Brüsszel, 2011. november 23.
Kibocsátó: az Európai Női Lobbi (European Women’s Lobby - EWL)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17