A kis feminista


Kulcsár Tímea Ágnes  2014.11.27. 3:14

Miért kell különbséget tenni lányos és fiús játékok között? Miért ne lehetnének csak játékok?

Maggie Cole bizony nem hagyja magát! Ő igenis szuperhősös játékokat szeretne! A kislány panaszát az édesanya tette fel a twitterre. A gyorsan terjedő fotó arra kényszerítette a Tescot, hogy eltávolítsa az „ajándék kisfiúknak” jelet a boltból. Mrs. Cole a fotó alá ezt írta: „Az én szuperhős-imádó hétéves lánykám nem volt elragadtatva, amikor meglátta a feliratot.”

A háromgyermekes anyuka azt nyilatkozta, Maggie mindig is érdeklődött a szuperhősök, sárkányok, lovagok iránt. A kislány azonban összezavarodott és aggódni kezdett, hogy néhány játékot csak fiúknak, másokat csak lányoknak ajánlottak. Tavaly ennek hatására elmagyarázta a kislányának, hogy mindenkinek való az összes játék.

„Amikor Maggie meglátta a jelet, úgy gondolom, ideges lett, mert az mást mondott, mint amit én tanítottam neki” – mondta Mrs. Cole. A fotó nagyjából 10000 alkalommal lett újraposztolva a megjelenése óta. Megdöbbentette a közösségi oldalakon kapott reakció, és nagyon elégedett volt, hogy levették a jelzést.

A Tesco szóvivője megerősítette: „A jelet levettük, és elnézést kérünk, ha a felirat félreértésekhez vezetett. A játék mind a kisfiúknak, mind a kislányoknak remek ajándék lehet.”

A Let Toys Be Toys (Hagyd, hogy a játék játék legyen!) kampány arra kéri a játék ipart és a kiadókat, hogy hagyják abba a gyerekek érdeklődésének limitálását. A csak az egyik nem számára fenntartott játékok ugyanis pontosan ezt teszik. A kampány szóvivője szerint a csoport nagyon örült, hogy Maggie fotója elérte azt, hogy levegyék a jelzést. „Ezek a jelek befolyásolják az embereket abban, hogy milyen játékot vásároljanak a gyereküknek. A gyerekeket arra késztetik, hogy feszélyezve érezzék magukat, amiért bizonyos dolgokat szeretnek.”Véleményem szerint ez a kezdeményezés, illetve Maggie reakciója is azt mutatja, hogy lassan bár, de kezd eltűnni a „kislányoknak csak rózsaszín babákkal, a kisfiúknak csak J.I. Joe-val szabad játszani” sztereotípia. Talán itthon is több ilyen kezdeményezésre lenne szükség, ezzel megelőzhetnénk akár a gyerekek által elkövetett iskolai erőszak egy részét is, de közelebb hozhatná a következő generáció nő és férfi tagjait is.

* * *

Az utóbbi hetekben a magyar közrádióban is megjelent egy reklám, amely mesecédét reklámoz külön kislányoknak és kisfiúknak szóló mesékkel. Szerkesztőségünk középkorosztályának tagjai a nagymamáik által mesélt meséken nevelkedtek, ők pedig bizony nem tettek különbséget lányos és fiús mesék között. Valamennyi magyar népmesét megosztották a lány- és fiúunokáik közt egyaránt. Vajon manapság miért akarnak erőszakosan és mindenáron különbséget tenni gyerek és gyerek között? (A szerk.megjegyzése)

Írásunk a BBC UK News Dorset cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Játékok nemek szerint (2)

Jády Mónika

Gondolta volna, hogy régen a fiúk színe volt a rózsaszín? A piros férfias volt: a vér, a harc, a szenvedély színe. A világoskék viszont Szűz Máriához kötődött, és ezzel a nőkhöz.

2015.2.11.    12


Játékok nemek szerint (1)

Jády Mónika

Napjainkban nagyobb a gyermekjátékok terén a nemek szerinti megkülönböztetés, mint ötven évvel ezelőtt, derült ki egy nemrégiben végzett felmérésből.

2015.2.3.    19


Játszani jó!

Jády Mónika

A játék a gyerek legfontosabb fejlesztő tevékenysége.

2008.1.10.   


Játszani jó

Nagy Erika

Néha nem könnyű feladat a felnőtt számára, hogy játsszon a gyerekkel, pedig nem kell más, csak beleélni magunkat a játék szenvedélyébe.

2007.2.11.  2    1

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17