A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja


Kiss Adrienn Éva  2012.11.25. 3:58

Szeretni és szeretve lenni: ez a legfontosabb dolog egy párkapcsolatban. Ennek ellenére ma is több ezer nőt tart rettegésben partnere.

Ma van a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. 1981-ben született meg a gondolat, hogy legyen egy olyan nap, amikor komolyabb hangsúlyt fektetünk erre az ügyre. Azért ez a dátum, mert ezen a napon gyilkolták meg a Mirabal nővéreket a Rafael Trujillo vezette diktatúrában, a Dominikai Köztársaságban, 1960-ban. A nővérek: Patria, Minerva és Maria Teresa, Pillangók néven is ismertek voltak. Politikai aktivistaként a diktatúrával szembeni ellenállás képviselői voltak. Trujillo titkosrendőrsége brutális módon végzett velük. Az ENSZ 1999-ben nyilvánította november 25-ét világnappá. A helyzet azóta is igen kritikus. Egyre súlyosabb és súlyosabb statisztikákba botlunk.

Csak néhány adat:

- Magyarországon 400 ezer (!) nő szenved családon belüli erőszak miatt.
- Hetente minimum egy nő életének vet véget a társa, vagy volt társa. Ezeket a gyilkosságokat többnyire hosszan tartó bántalmazás előzi meg.
- Minden ötödik nő jelenleg is olyan kapcsolatban él – vagy élt már valaha olyanban –, ahol rendszeresen bántalmazzák.
- Átlagot számítva egy nő 35 verés után szánja rá magát a segítségkérésre, és nagyjából 5-12 helyen próbálkozik, mire valóban megkapja azt.
- A fizikailag bántalmazott nők 55%-át, a nemi erőszakon átesett nők 44%-át kell orvosi kezeléseknek alávetni, mert súlyos sérüléseket szenvednek.
- Rengeteg nőt a válás vagy szakítás után fenyeget meg volt férje vagy barátja, így sokan úgy érzik, kénytelenek visszamenni régi életükbe.
- A családon belüli erőszakot 95%-ban a nők ellen követik el, ám ezt – ahol gyermek is van -, minden esetben megérzi az egész család.

Elkeserítő, hogy mennyi nő él csöndes szenvedésben, és teszi ki magát nap, mint nap élettársa, férje vagy barátja agresszivitásának. Sokféle magyarázattal tudnak szolgálni ennek okára. Legtöbbjük fél az egyedülléttől, a partnere bosszújától, fenyegetéseitől. Sokan az anyagi függőség következtében nem mernek változtatni. Másokat annyira megaláz és lealacsonyít a párjuk, hogy nem érzik magukat senkinek, meggyőződésük, hogy másnak úgysem kellenének, így „a semminél ez is jobb” alapon inkább tűrnek. Akik mégis ráveszik magukat a menekülésre és segítséget kérnek, legtöbben rövid időn belül visszatérnek bántalmazójukhoz, az előbbiekhez hasonló indokokra hivatkozva. Azt kellene elősegíteni, hogy ez megváltozzon!

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület közel 19 éve alakult, és azóta is ez az egyetlen olyan telefonos segélyvonal, ahol képzett önkéntes nők nyújtanak segítséget a rászorulóknak, és teszik ezt civil szervezeti keretek között. Mivel a családon belüli erőszak a diszkrimináció egyik formája, megoldása így az állam feladata. Kizárólag társadalmi összefogással, és felsőbb intézkedésekkel lehet orvosolni ezt a problémát. A NANE azonban jelentősen megkönnyíti a bántalmazott nők helyzetét azzal, hogy meghallgatja őket, megérti őket, nem ítélkezik felettük, illetve felvilágosításokat tart a családon belüli erőszakról.

Elérhetőségük
NANE Egyesület: 06-80-505-101 (este 6 és 10 óra között hívható)

Éjjel-nappal hívható:
- Országos Kríziskezelő és Információs telefonszolgálat (06-80-20-55-20)
- Egymásért Egy-Másért Alapítvány (06-20/404-6479 és 06-20/404-6544)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31