A szépség ezer arca


Oriskó Renáta  2017.6.1. 0:53

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

Valami előtérbe kerül, más háttérbe szorul. Nincs ez máshogy az aktuális szépségideálokkal sem. A történelem során elég élesen körülhatárolható, hogy az adott korban épp mit tartott a közízlés szépnek. Milyen volt az ideális arc, az ideális testalkat, vagyis a tökéletes, eszményi nő. Ezt vette górcső alá nemrég egyik videójában a Buzzfeed, amelyben az ókori Egyiptomtól napjainkig követhetjük nyomon a tökéletes női testalkatot. Igen, bátran kijelenthetjük: ahány kor, annyi szépségideál! Gazellatermetűek, teltebb hölgyek, sportosak, szupermodellek, csontsoványak.


Voltak korok, mikor hol egyik, hol másik számított eszményinek, követendő példának, akire nők ezrei akartak hasonlítani.

Az épp aktuális szépségideálokat több tényező is befolyásolta, elég csak az egyes korok társadalmi, környezeti és egészségügyi körülményeire gondolnunk. Míg a régebbi korokban inkább a teltebb nők számítottak követendő példának, hiszen ez szimbolizálta az egészséget és a termékenységet, addig napjainkra ez megváltozott. Legalábbis a média ezt sulykolja belénk. A csont és bőr modellek megjelenése olyan képet közvetít a nők felé, amely bár egészségtelen, de amelynek eléréséért mégis bármit képesek megvenni illetve megtenni. Gondoljunk csak a fogyókúrás tablettákra és más csodaszerekre, vagy éppen a plasztikai sebészetre és az önsanyargató diétákra!

A vékony nő ideálja mindenhol megjelenik, már-már azt az illúziót keltve, hogy csak karcsúként tudunk érvényesülni az élet minden területén. Pedig sikerességünk, talpraesettségünk, elégedettségünk és nőiességünk elsősorban nem azon múlik, mekkora a derékbőségünk, milyen széles a csípőnk, vastag a combunk, vagy épp mennyit mutat a mérleg. Az pedig, hogy ki mit tart szépnek, eleve relatív. Ami az egyik ember számára vonzó, az lehet a másiknak kevésbé és fordítva.

Szépségideálok, trendek változnak. Nem hiszem, hogy lett volna olyan kor, amikor minden egyes nő maximális megfelelt volna az épp aktuális, úgynevezett tökéletes nő képének. És valószínű, nem is akart minden nő teljesen azonosulni ezzel. Hiszen mi a legfontosabb? Az, hogy mi elégedettek legyünk önmagunkkal. Hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. És mint minden mást, ezt is embere válogatja. Valaki soványan, más teltebb alakkal érzi magát igazi nőnek. Mert nem vagyunk egyformák. De ha jól érezzük magunkat, az látszik az arcunkon, a mosolyunkon, a kisugárzásunkon, az egész lényünkön. És kell ennél több?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.  3    18


Bárcsak meghíznék!

Tompa Orsolya

Nem sok nő szájából hangozhat el ez a mondat...

2016.5.24.    7


Test-kép-zavar

Kulcsár Tímea Ágnes

Nem lehet mindenkinek tökéletes alakja, mégis ez az általános elvárás, aminek egyszerűen lehetetlen megfelelni. De miért is kéne?

2015.5.28.    34


Jól érzem magam a bőrömben!

Oriskó Renáta

Ahogy melegszik az idő, lekerül rólunk a több réteg ruha, s előbukkannak a téli napok nassolásainak nyomai.

2015.5.18.    18


Teltkarcsú az új divat

Kulcsár Tímea Ágnes

Végre elindul egy egészséges divathullám?

2015.1.6.    202

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26