Abortuszkérdés


Közlemény  2012.6.4. 4:13

Szakmai érveket az ideológiai csaták helyett!

A PATENT Egyesület, a "Női Érdek" Szövetség, a NANE Egyesület, a MONA Alapítvány, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Jól-Lét Alapítvány közös sajtóközleménye az abortusztabletta bevezetése kapcsán:

A női jogvédő szervezetek értetlenül állnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azon kijelentése előtt, miszerint szakmai vita övezné az ún. abortusztabletta egészségügyi kockázatait és hosszú távú mellékhatásait. Akárcsak az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO, ugyanúgy az EMMI illetékes szakmai tanácsadó testülete, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatja az abortusztabletta bevezetését, mivel azt biztonságosnak és hatékonynak tartja.

"A nemzetközi szakmai szervezetek közt egész biztosan nincsen szó szakmai vitáról, ugyanis széles körű szakmai konszenzus övezi a gyógyszeres terhesség-megszakítás létjogosultságát" - jelentette ki Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa. "Tudomásunk szerint Magyarországon is egységesen támogató a szülész-nőgyógyász szakma ebben a kérdésben"- tette hozzá.

A közleményt kiadó civil szervezetek aggasztónak tartják továbbá, hogy az abortusztablettával kapcsolatos politikai diskurzus teret enged olyan szakmai tévhitek terjesztésének, melyek megakadályozzák a tényszerű, tudományosan alátámasztott információ beszerzését az érintettek számára. A nyugati példa azt mutatja, hogy a gyógyszeres abortusz lehetőségének bevezetése nem vonja maga után az abortuszok számának növekedését. Emellett az abortusztabletta hozzáférhetővé tételével a nők elkezdtek a terhesség egyre korábbi időpontjában jelentkezni a terhesség-megszakításra. Márpedig a beavatkozást minél korábban végzik el, annál kevesebb komplikációval jár. Az abortusztabletta szakszerű alkalmazása a terhesség 8. hetéig kevésbé terheli meg a nőket testileg-lelkileg egyaránt. Nem véletlen, hogy az Egyesült Királyságban a gyógyszeres módszer az összes abortusz 30%-át teszi ki, Franciaországban ez az arány még magasabb, Svédországban pedig valamennyi terhesség-megszakítás több mint fele gyógyszerrel történik. Magyarországon is ez lenne a kívánatos irány, ha a kormány célja a nők számára egyik legkevésbé veszélyes módszer elérhetővé tétele lenne.

Örvendetesnek tartjuk, hogy az abortuszok száma évről-évre csökken. Ahhoz azonban, hogy ez a tendencia tovább folytatódjék, elsősorban a fogamzásgátló szerek és eszközök állami támogatására lenne szükség, mely lehetővé teszi a társadalom széles rétegei számára a nem kívánt terhességek megelőzését.


További információk: www.abortusz.infoHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Plakátháború - megint

Közlemény

Manipulatív, etikátlan és elhibázott a magzatvédő kampány (ezúttal Magyarországon).

2013.2.18.   


Székfoglaló

Közlemény

Minden nőt megillet, hogy az eljárás módját maga választhassa meg.

2013.2.1.    2


Iszonyat a plakáton!

Debnárová Eva

Az utcán sétálgatva elárasztanak bennünket az információk: autók, emberek, újdonságok...

2007.9.7.  3   


Abortuszkérdés - Amerikában

Molnár Miriam

Az amerikai média nemrég a politikai élet szempontjából kulcsfontosságú kérdésről adott hírt, amely azonban valójában csak a nőket érinti - negatívan...

2007.5.8.   


Mit tehet a nő?

Póda Erzsébet

A nők egy évszázaddal ezelőtt úgy döntöttek, a saját kezükbe veszik életük irányítását. Sikerült bizonyos jogokat kiharcolniuk, ennek ellenére a rájuk nehezedő terhek még ma is többszörösei a férfiakénak.

2003.9.21.   

A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9