Adókedvezmény


Kiss Julianna  2007.9.25. 8:19

Hírek Abszurdisztánból (5.rész)

Régi vitát élesztett újra Olaszországban az a brüsszeli bejelentés, miszerint az EU információkat kér a római kormánytól az egyházak – elsősorban a katolikusok – által élvezett adókedvezményekről. Például az ingatlanadó alól való felmentéssel az egyház állítólag évi 1 milliárd euróval kurtítja meg az államkasszát. Itt nem a templomokról, hanem a vendégházakként működő kolostorokról, egyházi oktatási intézményekről, klinikákról, éttermekről, üzletekről, bankokról van szó.

Félreértés ne essék: itt most nem magát a tényt, tehát az uniós vizsgálódást tartom abszurdnak, hanem azt, hogy erre csak most kerül sor. Most idemásolhatnám Mark Twain Jámbor lelkek című könyvének Miért nem rabolják ki templomaikat? című fejezetét, de talán ízelítőként elég pár mondat is. „Aztán itt vannak az egyházi birtokok – mérföldekre nyúló területek, egész Itália legdúsabb földjei, leghatalmasabb erdőségei – valamennyi hallatlan jövedelmet hajt az egyháznak, az államnak pedig egyik sem fizet egy fillér adót sem. Némely nagy kerületben minden birtok az egyházé – föld, víz, erdő, malmok és gyárak. Vásárolnak, eladnak, gyártanak, minthogy pedig adót nem fizetnek, ki is remélhetné, hogy versenyre kelhet velük?” – írta Twain vagy úgy 150 éve.

Lehetséges, hogy azóta nem változott szinte semmi?!

Elismerem az egyház érdemeit, a karitatív tevékenységüket, de ha nekik szabad, akkor másoknak miért nem? Ha az állam minden polgárát a lábánál fogva jól megrázza, hogy lássa, kinek mennyi van a zsebében, akkor az egyház miért van kivételezett helyzetben? Mi lenne, ha a szintén karitatív tevékenységet végző civil szervezetek is kijelentenék, hogy az egyházzal egyenlő bánásmódot kérnek?

És egy másik, szintén egyházakról szóló hír:„Megállapodásra jutott a Los Angeles-i római katolikus érsekség a pedogil papok áldozataival ez utóbbiak kártérítéséről: az egyház összesen 660 millió dollárt fizet több mint félezer embernek. Amennyiben a megállapodást megerősítik, úgy ez lesz a legmagasabb összeg, amelyet az amerikai katolikus egyház valaha is fizetett olyan személyeknek, akik állításuk szerint papok nemi zaklatásának estek áldozatul.”

Ugyan az első hír Olaszországról, a második pedig az USA-ról szól, a kapcsolódási pont a katolikus egyház. Amely Amerikában is adómentességet élvez. És amelynek így a be nem fizetett adóból bőven futja a kártérítésekre. Ráadásul a bűnösöket nem zaklatják a „világi” hatóságok, majd maguk között elrendezik az ügyet.

Hogy is van ez???

Az egész történet nagyon emlékeztet engem a South Park című sorozat Red Hot Catholic Love című epizódjára. Maxi atya a vasárnapi mise után kihirdeti, hogy megszervezi a fiatal katolikusok lelki gyakorlatát, de a szülők nem tartják jó ötletnek, hogy gyerekeik papokkal kiránduljanak. -- Amilyen híreket hall az ember, jobb a papokat távol tartani a gyerekektől – mondják. -- Ha lenne Isten, nem engedné, hogy gyerekekkel ilyeneket műveljenek. Tehát nagy a valószínűsége, hogy Isten nem létezik, ezért inkább ateistává válunk – okoskodnak.

Maxi atya megijed, hiszen a hívek elpártolásával oda a vallás. Tanácsot kér a püspöktől, aki azt tanácsolja: nem szabad hagyni, hogy a fiúk beszéljenek a dologról. Hiába magyarázza Maxi atya, hogy talán nem kellene őket molesztálni, és akkor nem kellene semmit elhallgatni, felettesei kinevetik. Hiszen semmi vész, mind papok vagyunk -- mondják --, a kör bezárult. Az efféle viszony hozzátartozik a papi hivatáshoz…Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Megerőszakolt nők kíméljenek!

Bernád Emese

Hírek Abszurdisztánból. (6.rész)

2007.11.9.  1   


Tabu

Bernád Emese

Hírek Abszurdisztánból (4.rész)

2007.9.4.   


Szépség vagy szörnyeteg?

Bernád Emese

Hírek Abszurdisztánból (3.rész)

2007.8.18.   


Zsanett és a rendőrök

Kiss Julianna

Hírek Abszurdisztánból (2.rész)

2007.7.25.   


Vérfertőző (v)iszonyok

Kiss Julianna

Hírek Abszurdisztánból (1.rész).

2007.5.21.  2   

A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.