Egyenlő(tlen)ség


Šipošová Miroslava  2006.12.6. 19:18

Egy halom folyóiratot lapoztam át, és tudatosan figyeltem arra, hol találok valami tipikusat a nőkről és a férfiakról.

Belgium őszi időjárása -- hatalmas, sűrű szürke felhők, amelyekből az egyik zuhé jön a másik után --, rákényszerített a napi ritmusom megváltoztatására, a gyakoribb otthon maradásra. Ilyenkor van időm elmerengeni és összehasonlítani, találgatni és gondolkodni.

Egy halom tudományos, gazdasági, női és műszaki folyóiratot lapoztam át, és tudatosan törekedtem arra, hogy találjak valami tipikusat a nőkről és a férfiakról. És találtam is. Rendszeresen írnak feminista egyesületekről, női klubokról, a nők jogait védő szervezetekről, az esélyegyenlőségért harcoló szervezetekről és hasonlókról. Viszont sehol sem találtam egy egyesületet, amely a bántalmazott férfiakat védené, maszkulin egyesületet vagy bármilyen más férfi egyesületet, amely a férfiak társadalmi egyenrangúságának elérésén munkálkodna.

Sok érdekes adathoz jutottam hozzá, de az a tény sokkolt leginkább, hogy az Európai Unióban sem egészen egyenlők a férfiak és a nők. Bár minden tagállamban „keményen dolgoznak” az egyenlőség elérésén. Növekszik a nők foglalkoztatottságának az aránya, növekszik a nők aránya a politikában és a csúcsvezetői posztokon. A statisztika viszont könyörtelen, a legtöbb nő a leginkább alulfizetett ágazatokban dolgozik, például az iskolaügyben vagy közhivatalnokként. Vagyis ha a nők többsége keveset keres, az a pár nő, aki átlagon felüli fizetést kap, nem javítja fel annyira az átlagot, hogy az a férfiak átlagkeresetével vetekedhessen. Tehát nem érhető el olyan egyszerűen, hogy a nők megkapják ugyanazért a munkáért ugyanazt az összeget. A munka és minden emancipáltság mellett azonban a nők többsége az anyaszerepet sem adja fel, és nem hagyja, hogy „a feje tetejére álljon” a háztartása. A napnak 24 órája van, a férfiak és a nők számára egyaránt. A nő napjába viszont a munka mellett a gyereknevelésnek és a háztartásnak is bele kell férnie.

Az EU tagállamainak statisztikáit összehasonlítva kiderült, hogy Szlovákia listavezető. Minden tagállamban csökkent a férfiak és nők bére közötti különbség, csupán Szlovákia vett fel ellentétes irányt, és a férfiak a fizetéseket tekintve még inkább eltávolodtak a nőktől. A mérleg a férfiak javára billen. A két nem közötti legkisebb fizetéskülönbség listáján Magyarország vezet, az utolsó helyen Ciprus áll. Szlovákia pedig Ciprus előtt szerepel. Vagyis az utolsó előttin!

Egy másik adat teljesen kihozott a sodromból. A csúcsvezetői menedzseri posztokon az EU-ban élő nőket megelőzték a török nők. Tudtommal Törökország muzulmán állam, ahol még mindig kérdésesek a nők jogai. De ennek az országnak a nőtagjai megelőzték az unióbeli nőket. Szinte hihetetlen!

Az Európai Unió statisztikákkal, számokkal, grafikonokkal rendelkezik, minden fel van jegyezve, össze van számolva, még a banánbehozatal is, de a bántalmazott nőkre vagy a családon belüli erőszakra vonatkozó statisztikát hiába is keresnénk az értékelő jelentésekben. És ezért a szervezeteknek, egyesületeknek, érdekszövetségeknek nagy jelentőségük van a nők jogainak és a mindkét nemre érvényes esélyegyenlőség eszméjének a terjesztésében.

És lehet, hogy egyszer a nők és a férfiak tényleg egyenrangúak lesznek, még akkor is, ha ez még elég messze van.

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ilyen volt a karácsonyom

Šipošová Miroslava

Hát sikerült! Az én első saját, önálló karácsonyom…

2007.1.10.   


Belgiumi fele-fele

Šipošová Miroslava

Belgium az egyetlen ország Európában, ahol az állampolgárnak kötelessége szavazni.

2006.11.9.   


Rasszizmus és erőszak Belgiumban

Šipošová Miroslava

A belgák az emberi életet és az erkölcsi értékeket tisztelő civilizált nemzetek közé tartoznak.

2006.10.28.   


A belga nők

Šipošová Miroslava

Napjainkban a belga társadalomban a nők a férfiakkal egyenrangú helyzetben vannak.

2006.7.9.   

A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31