Egymilliárd nő ébredése


Közlemény  2013.2.13. 15:00

Ez a nap a Valenti-nap mellett a nők ellen elkövetett erőszak elleni harc egyik szimbolikus napja.(Videókkal)

Eve Ensler, író, aktivista, tizenöt évvel ezelőtt hirdette meg a Vagina Győzelmének Napját február 14-ére, amit világszerte Valentin-napként ünnepelnek ugyanekkor. A „V-Nap” a nők ellen elkövetett erőszak elleni harc egyik szimbolikus napja. Az idén Ensler erre a napra a világszerte erőszak áldozatává váló egymilliárd (!) nő összefogását sürgeti, egy flashmobbal, tánccal, melynek magyar címe „Egymilliárd Nő Ébredése” lett.

Eve Ensler mozgalomindító levelében számos utalás található azokra a helyekre, ahol a nőket folyamatosan erőszak fenyegeti, és az ez ellen küzdők kezdeményezéseire, személyes erőfeszítéseikre. A földrajzi és személynevek mögött megrendítő vagy felemelő tények húzódnak.

Az összefogás alapja, hogy tudjunk arról, mi történik valójában sok nővel a világban. És tudjunk arról is, hogy vannak sorstársaik, más jellegű szenvedéstől sújtva ugyan, de akár a saját utcánkban. Felcsillan a remény az összefogásra, legyen annak tartalma konkrét védelem, segítség, vagy olyan szimbolikus összekapaszkodás, amilyet február 14-re tervez a mozgalom.

A New York-i írónő és feminista aktivista maga is családon belüli erőszak áldozata. Kicsi gyerekként apja szexuálisan, később fizikailag és lelkileg abuzálta. Eve Ensler a szerzője a ma már legendás Vagina Monológok című, valós interjúkon alapuló drámának, amelyet több tucat nyelvre is lefordítottak.


„Az elmúlt évben beutaztam a világot a One Billion Rising kampánnyal, amely arra hívja fel a Földön azt az egymilliárd nőt, akiket megerőszakoltak vagy megvertek,és az ő szeretteiket, hogy lázadjanak, keljenek fel, és táncoljanak február 14-én a nők és lányok elleni erőszak megszüntetéséért!"

Ez a mozgalom olyan erővel söpör végig a világon, amilyenre még nem láttunk példát. Kamla Bashi, indiai aktivista szavaival: ez egy feminista cunami. 182 országban egész közösségek tervezik, hogy felemelik a szavukat, és tánccal fejezik ki dühüket és álmaikat. Ápolónők, tanítók, háztartási alkalmazottak, törzsi vezetők, halásznők, földművesek, tudósok, szakszervezeti vezetők mind egységesen.

Koalíciók születnek témákon, társadalmi osztályokon, törzseken, bőrszíneken, korosztályokon át, művészek, aktivisták részvételével. Anna Cruztól kezdve, aki egy évben 700 guetamalai nő gyilkosát vitte bíróság elé, Fartunig, aki megnyitotta Szomália első női menedékházát és most bátran szervezi, hogy a nők Mogadishuban is megtartsák a táncot. A magukat Vaginas Campesinasnak nevező földműves nőktől, akik a földeken táncolnak majd kevésbé erőszakos munkafeltételekért a bátor és szókimondó Fülöp-szigeteki, amerikai és tibeti apácákig. Egész hálózatok mobilizálódtak —a Gabriela a Fülöp-szigeteken, a Unite Nagy-Britanniában, az AFL-CIO (ez a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség) az USA-ban, és több, mint 14 ezer más csoport szerte a világon.
Ha nem hiszed, hogy nyílik az ajtó, tekints csak Indiára, ahol a szexuális erőszak jelenleg a legfontosabb téma!
Feministák és aktivisták évtizedeken át dolgoztak fáradhatatlanul ezért a pillanatért szerte a világon.
Ha nem hiszed, hogy változás kezdődik, tekints csak Indiára, ahol a szexuális erőszak jelenleg a legfontosabb téma!
Tekints az amerikai választásokra, amelyet azok a nők döntöttek el, akik nemet mondtak a nőgyűlölő szélsőségesekre!
Tekints Angliára, ahol végre valódi közbeszéd kezdődött a nők elleni intézményi erőszakról! Keir Starmer, az ügyészség igazgatója sokak nevében szólt, mikor azt nyilatkozta, hogy a Savile jelentés vízválasztó.
Tekints azokra a szeretettel teli férfiakra, Kaizaad Katwalra, Jason Dayre, Robert Redfordra, a Dalai Lámára, és a többi millióra, akik velünk együtt felkelnek!
Tekints a kongói Bukavuban (ez az a kongói város, ahol egy hétvége leforgása alatt 16 ezer nőt erőszakoltak meg a ruandai erők által támogatott kongói katonák) a City of Joy projektre, amelyben az eszkalálódó erőszak, és az állandó életveszély ellenére a nők gyógyulnak, tanulnak, és erősödnek, hogy megmenthessék nővéreiket is.

...Nem tudhatjuk még, hogy mi történik, amikor egymilliárd nő és férfi demonstrál mindenhol a világon, ugyanazon a napon. Azt viszont tudjuk, hogy az előkészületek néhány hónapja már beharangozott, egyesített és katalizált egy olyan mozgalmat, amelyet nem lehet többé letagadni, mint ahogy az erőszakot sem...

Február 14-én keljünk fel az utcákon, az iskolákban, az autóbuszokon, az otthonainkban, a sötét sikátorokban, az irodákban és a gyárakban, a halászbárkákon és a földeken! Hadd mutassa meg a fellépésünk, hogy tudjuk: amíg a nők nem egyenrangúak, nincsenek biztonságban és nem szabadok, addig egyetlen társadalom sem virágozhat fel, és az élet eltűnik!

Hadd mutassa meg a felkelésünk, hogy a nők és lányok elleni erőszak megszüntetése a jelen központi feladata!


(Eve Ensler cikke, fordította Wirth Judit)

Robert Redford videója az Egymilliárd Nő Ébredése kampány számára

„A Földön egymilliárd nőt és kislányt erőszakolnak vagy vernek meg az élete során. Robert Redford vagyok, egyike annak az egymilliárd embernek, aki felemeli a hangját és tenni akar ez ellen. A statisztikák szerint három nőből egy erőszak áldozatává válik, ez pedig nem csak a nők problémája, hanem globális krízis. Az „Egymilliárd Nő Ébredése” mozgalomnak az a célja, hogy véget vessen ennek. De ehhez a te segítségedre is szükség van. Fogjunk össze, hogy anyáink, lányaink, testvéreink, unokahúgaink, nagyanyáink soha többé ne legyenek kiszolgáltatva az erőszaknak. Kérem, hogy csatlakozz te is az egymilliárd emberhez, aki Valentin napon, 2013. február 14-én világszerte tánccal követeli, hogy legyen vége a nők elleni erőszaknak."

Írásunk a www.egeszsegtukor.hu és internet cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17