Figyelem: intő jelek! (2)


Kozma Eszter  2014.5.15. 2:30

Sok lányban nem az marad meg, hogy a bántalmazás nem normális dolog, hanem az, hogy a férfi joga időnként összeverni a nőt.

Magyarországon a NANE a legnagyobb, a nők elleni erőszak csökkentéséért illetve büntethetőségéért harcoló szervezet. Cikkben, korábbi témámat folytatva, egy az ő, illetve a Patent Egyesület közreműködésével, az Open Society Institute támogatásával létrejött honlapon található információkból szemezgetek. Ez nem egy nehéz feladat, de akkor is fontosnak tartom ismertetni az adatokat, amik engem megdöbbenéssel töltenek el.

A statisztikákat közlő rész egy az Európai Unióban végzett felmérés adataiból válogat. Az elején máris megjegyzik, mivel a hatóságokhoz is csak körülbelül az esetek tizede jut el, hogy a számok inkább alsó határát jelentik az erőszakos bűncselekmények mennyiségének.


Lássunk néhányat!

Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apa bántalmazta az édesanyát. Számomra minden adat közül ez a legelső a legrémisztőbb, mert a gyerek a szüleitől tanul és igenis sok lányban nem az marad meg, hogy ez szörnyű, hogy nem normális dolog. Hanem az, hogy a férfi joga időnként összeverni a nőt, és a nőnek ezt a férfi számos más hibája mellett tűrnie kell. Pedig ez nem igaz! Azt se kell tűrni, hogy nem mosogat el rendszeresen, nem még azt, hogy bántalmaz is – nyilván ok nélkül. Mint az előző részben írtam: nincs megfelelő indok, amiért egy nő verést érdemelne.

A nők elleni erőszakos cselekmények elkövetői szinte minden esetben a partner vagy volt partner. Magyarországon hetente egy nő lesz a partner által elkövetett gyilkosság áldozata. A nők által meggyilkolt férfiak az esetek nyolcvan százalékában rendszeresen bántalmazták a párjukat.

A nők átlag 35 verést szenvednek el, mielőtt segítséget kérnének. 5-12 intézménynél kérnek segítséget, mire hatékony segítséget kapnak – vagy őket illetve gyerekeiket megölik. A bántalmazott nők eseteinek 27%-ában (a vallomások szerint) a bántalmazó egy alkalommal sem állt alkohol vagy drog befolyása alatt. Ezen a számon ismét elgondolkodtam. Ez kevés? Sok? Mit is jelent? A bántalmazó férfiak 27%-a olyan állat, hogy már innia sem kell ahhoz, hogy elboruljon az agya? Akkor ezeknek a férfiaknak a többi 73%-a iszik vagy drogozik? Ráfogható-e ezekben az esetekben a kiváltó ok az alkoholra? Ugyan ez függőség, tehát sajnálatra méltó dolog – de van-e így bocsánat? A válaszom az, hogy nincs. És ismét a múltkori megállapításomhoz jutok: lehet, hogy a szerencsétlen nőnek sem felel meg ez az élet, de nincs hova menekülnie. Viszont azért megszólal bennem egy gonosz kis hang: miért nem lépett időben? Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy vannak dolgok, amiket nem szabad eltűrni – és nem, az emberek gyökeresen sosem változnak meg, ez nem egy mesevilág.

Sorolhatnám még a számokat, de azt hiszem, már ezek is önmagukért beszélnek, és megfelelő alapot adnak ahhoz, hogy kicsit részletesebben is írhassak a témáról. Mert kit ne érdekelne, hogy miért történik bántalmazás, hogy milyen erőszakos cselekedetekre számíthatunk akár a mindennapokban is, hogy mit tehetünk elsősorban a magunk védelmében, de ha tudunk a szerencsétlenül járt nőkért is.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17