Ilyen világ


Csonga Melinda  2015.10.9. 0:05

Az ember alapvetően jó. Szeret adni, szereti az életet, a társát, a szeretteit. A zsarnok ember is alapvetően jó volt.

Valamikor. Mára már nem az. Sokszor gonosz és vad, még a családjával is. A jóság valahol nagyon mélyen lakozik benne, elérhetetlen mélységekben.

Elég csak átnézni a szomszéd kerítésén, vagy elmenni egy rokonlátogatásra, hogy találkozzunk vele. Néha nehéz felismerni, ugyanis kiváló színészi képességekkel rendelkezik. Tudja, hol, mikor, hogyan kell viselkednie. Van álmosoly, álsegítség és álkedvesség a tarsolyában a sok gonoszság mellett. Mindig tudja, melyik eszközt kell előhúzni.


A zsarnok asszonya egy kemény nap után, mikor újra meghallgatta, hogy ő mennyire haszontalan, semmirekellő, kényes, buta és „neki soha semmi nem jó” típusú feleség, kisírt szemekkel, iszonyatos lelki fájdalommal és férje iránti gyűlölettel hajtja le a fejét a párnájára. Az elalvás előtt keményen élnek benne férje szavai, és mielőtt álomba merülne, a mocskolódások beleégnek elméjébe, és saját gondolataivá változnak át. Micsoda tökéletes munkát tud végezni egy zsarnok férj! Most már a nőnek saját magáról lesz ez a sok szemét a véleménye. Egy-két ilyen „csodálatos” ócsárlás után a nő gondolata saját magáról – szinte hihetetlen, de mégis igaz – az lesz, hogy ő semmirekellő, kényes és önző! Önző, mert neki soha semmi nem felel meg, mindig többet akar, és menten el is szégyelli magát, hogy milyen rossz ember. A férje minden nap dolgozik, leteszi a pénzt az asztalra és ő elégedetlen.

Az egész bábszínház a férfié: a vasorrú bába a feleség, Juliska és Jancsika pedig a gyerekek szerepében. Ő, mint a mese kitalálója és megálmodója nap, mint nap újra írhatja az eseményeket. Kénye-kedve szerint. Ő kétségkívül egy elismert rendező. „Sajnos ilyen világban élünk.” Mondaná Évike, akinek elmesélem a történetet. A reakciója természetes, hisz minden nap megnézi a híreket: a férj egy baltával meggyilkolta a családját, majd magával is végzett. Később a Mónika showt, ahol Tildát épp jól pofonvágta a férjura főműsoridőben, mert ahhoz szottyant kedve. Majd ki nem hagyná hőn szeretett sorozatát, amelyben annyi „barátot” lát az ember, hogy az már nem is igaz! Érthető: BARÁTOK KÖZT! Ahol mindenki hazudik mindenkinek, mindenki összefekszik a másik párjával. Most már nem csodálkozom, miért mondja Évike: „Sajnos, ilyen világban élünk.” Ő tényleg ilyen világban él.

„Ő választotta, ez az ő élete.” Mondaná a feleség unokatestvére, miután végignézte és szóról-szóra végighallgatta a zsarnok férj ócsárlását. Még hozzá is tenné: „Egyébként jó ember a Márton, csak néha bekattan.” És elkezdene sírni, mert nyomást gyakoroltak rá a mocskos szavak. Sírna, és csak azt hajtogatná, hogy nincs jól és kellene neki egy nyugtató.

Sajnos, ilyen világban élünk? Sajnos, ilyen világban élünk. A zsarnok büntetlenül zsarnokoskodhat, eltaposhat és megalázhat, mert a szociális és kedves emberek olyan mértékben szociálisak, hogy nem merik megtörni az antiszociálist. Pedig meg lehet. Ha mindenki összefogna és őszinte lenne, akkor olyan energiák mozdulnának meg, amitől a gonosz ember retteg. Mert retteg. Retteg a jó emberektől, a bennük lakozó erőtől és magától az igazságtól. Pontosabban a hazugságai leleplezésétől, amiben családja előtt mutatkozik.

Van remény, csak cselekedni kell!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31