Iszonyat a plakáton!


Debnárová Eva  2007.9.7. 13:39

Az utcán sétálgatva elárasztanak bennünket az információk: autók, emberek, újdonságok...

Még több minden zúdul ránk, ha sétálás közben körül is nézünk! Nemrég az utak mentén Szlovákia-szerte iszonytató bilboardokat helyeztek el. Hatalmas plakát, szörnyű reklámmal. Reklám ez egyáltalán? Vagy mi akar ez lenni? Egy torz, nyálkás magzat egy emberi tenyéren. Mellette kérdés az élethez való jogról.

Ijesztő, irtózatos látvány! Ijesztő a fiatalok, idősek, nők és férfiak számára. És vajon mennyibe kerülnek azok a hatalmas reklámtáblák? Kinek van erre pénze? Ki adta rá? Miért nem fektették be okosabb dolgokra? A rengeteg pénzt, amit e hatalmas bilboardokra költöttek, inkább a megelőzésre, felvilágosításra fordíthatták volna, vagy átutalhatták volna a gyerekotthonok számára. Hiszen ott, a gyermekotthonokban épp azok a gyerekek élnek, akiknek ugyan meghagyták az életre való jogot, viszont nem kaptak sem szeretetet, sem anyatejet, sem nevelést. Nem adtak nekik SEMMIT, csak életet. Ennyi elég? Ennyi olyan szörnyen kevés! Ezektől az emberektől kellene elvenni a gyermeknemzésre való jogot. Még az állatvilágban sem viselkednek az egyedek olyan kegyetlen módon az utódaikkal, mint az emberek...

Mire jó ez a plakát? Mire jó ez a szörnyű, megrázó kép? Ennek hatására ugyan egyetlenegy nő sem fog másként viselkedni az adott szituációban – legyen akár hívő, akár nem. Manapság elméletileg védett a magánéletünk, nem kerülhetnek rólunk a nyilvánosság elé olyan információk, amit nem akarunk. Akkor mire jó ez az egész? Egész biztosan okosabb dolog a nem kívánt terhesség esetén orvoshoz fordulni, mint az angyalcsinálóhoz, nem? Vagy a huszonegyedik században újra feltámad az inkvizíció? Az embernek – a nőnek – nem lesz joga egy-egy nehéz szituációban saját magának döntenie saját magáról, testéről-lelkéről?

Ébresztő! Egyetlenegy nő sem megy el közülünk abortuszra fájdalom, félelem, rettegés és kétségbeesettség nélkül. Ez egy kegyetlen döntés számára. Aki nem élte át, nem tudhatja, mit él át, és milyen árat fizet a nő egy ilyen lépésért.

Elgondolkodtató: Az unokanővérem szeretne örökbe fogadni egy kisbabát. A kiválasztott csecsemő négyhónapos, jelenleg gyermekotthonban van, és hihetetlen sok az elintéznivaló az adoptálás körül! Az unokanővéremnek és a férjének orvoshoz, pszichológushoz kell járniuk, annak bizonyításaképpen, hogy képesek a gyereknevelésre. Mellesleg már van egy tizenhárom éves fiuk, és annak idején, házasságkötésükkor, senki sem tesztelte őket, vajon képesek-e a szülői feladatra...? A fiuk egyszerűen megszületett, ők pedig felnevelték. Jól nevelték. Okos, ügyes, kitűnő tanuló.

Vele is megbeszélték, hogy örökbe fogadnak egy „testvérkét“. De furcsa dolog megmagyarázni neki, miért kell annyi helyen megméretteni magukat, miért gördítenek eléjük ennyi akadályt. Hiszen már van egy saját gyermekük, szeretnének felnevelni egy másikat, akit a szülei eltaszítottak maguktól. Szeretetet, örömöt akarnak adni neki, nevelést, és szidást, és nyaralást -- mindent, amit a szülő megad a gyerekének.

Ha szükség lesz rá, a feministák zászlaja alá állok, és én is harcolni fogok a nők jogaiért. Harcolni fogok a megértésért, az egészséges megítélésért, az egyenlőségért és egyenrangúságért.

Lehet, hogy annak, aki kifizette a plakátokat, nem kéne férfinak lennie...

Fordította: Póda ErzsébetHozzászólások

Egy No, 08. 09. 2007 22:12:05
Ilyen cikket tud irni egy NO. Szanalmas. Harcolni fogsz a no jogaiert? Tudod, senkinek sem all jogaban megolni senkit..egy nonek meg a partjat kell fogni ha meg akarja gyilkolni a sajat gyermeket. Szanalmas, mondhatom. Egy no se megy el abortuszra felelem es fajdalom nelkul? Es hogy viszonyul a szegeny, elnyomott, rettego no fajdalma a kisbabajanak a fajdalmahoz akit MEGGYILKOLNAK, raadasul fajdalomcsillapito nelkul? Neked Ebreszto, meg a hozzad hasonlo szanalmas beetetett noknek, akik elhiszik hogy az o jogaik magasabbra valok mint az emberi elet vedelme. Tegyenek csak ki minel tobb plakatot, tessek elviselni a valosagot annak, aki gyilkossag mellett dont. Nehogy mar ne tudja a szegeny, jogsertett no elviselni a gondolatat a gyilkossagnak. A sajat gyerekenek nem a gyilkossag gondolatat kell elviselnie, hanem magat a gyilkossagot.... Gondolkozzatok mar, emberek! Ja, amugy en is no vagyok. Bar neha szegyellem, mert notarsaim annyira melyre sullyedtek hogy onnan talan mar nincs is kiut. :-(
, 09. 09. 2007 09:10:58
Olvasom egy MAGYAR ANYA hozzászólását! Bizony, mennyi gyilkos nő van köztünk... Aztán ne már hogy a nő döntse el, hogy mit csinál! Mert a nő félig állat. Ugye? Öntudatlan gyikos. Mondják meg a hatalmasok, hogy mit tehet magával. Nem? Mert ő maga nem tudja. Ha tetszik, ha nem, ha meg lesz tiltva, ha nem, abortusz mindig is volt és lesz. És nehogy egyszer te is ilyen helyzetbe kerülj.... Esetleg megerőszakolnak és terhes maradsz. Jó érzés lesz, ugye? Egy másik nő
, 13. 09. 2007 16:24:52
fogd fel, a magzat még nem kisbaba!!! azért térj már magadhoz! és az orvosok vannak olyan szemetek hogy sokszor még fájdalomcsilapitot sem adnak a nonek. úgy hogy ne hasonlitgasd a kétféle fájdalmat egymáshoz! hanem nyissad ki a szemedet te vagy a beetetett no!
@


Kapcsolódó cikkek

Plakátháború - megint

Közlemény

Manipulatív, etikátlan és elhibázott a magzatvédő kampány (ezúttal Magyarországon).

2013.2.18.   


Székfoglaló

Közlemény

Minden nőt megillet, hogy az eljárás módját maga választhassa meg.

2013.2.1.    2


Abortuszkérdés

Közlemény

Szakmai érveket az ideológiai csaták helyett!

2012.6.4.   


Abortuszkérdés - Amerikában

Molnár Miriam

Az amerikai média nemrég a politikai élet szempontjából kulcsfontosságú kérdésről adott hírt, amely azonban valójában csak a nőket érinti - negatívan...

2007.5.8.   


Mit tehet a nő?

Póda Erzsébet

A nők egy évszázaddal ezelőtt úgy döntöttek, a saját kezükbe veszik életük irányítását. Sikerült bizonyos jogokat kiharcolniuk, ennek ellenére a rájuk nehezedő terhek még ma is többszörösei a férfiakénak.

2003.9.21.   

A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.