Jó anyák, rossz anyák?


Póda Erzsébet  2006.1.9. 20:34

Az egyik, manapság oly divatos elmélkedő könyvben azt olvashatjuk, anyának lenni az egyik legnagyobb felelősséggel járó feladat.

Ezzel egyet is érthetünk. Ám a továbbiakban azt írja az okos könyv: ha leásunk az emberiség neurózisának eredendő okához, az anyánál lyukadunk ki. Mert ha egyszer megromlik az anya-gyerek kapcsolat, akkor a gyerek egész élete tönkremegy. A könyv szerzője – mint megannyi Freud-követő vagy minden emberismeretet nélkülöző „modern lélekgyógyász” -- azt az elméletet kívánja az emberekbe sulykolni, hogy minden bajunk, sikertelenségünk forrása az anyánk, mert nem tesz eleget anyai kötelességeinek. Tehát nem mi magunk, nem a társadalom, de még csak nem is mindkét szülő, hanem kizárólag az anya okolható az összes kudarcélményünkért. Ezt az elméletet igyekeztek az elmúlt évtizedekben(századokban) minden erővel belesulykolni a nőkbe – minden bizonnyal sikerrel is jártak.

A világban uralkodó patriarchátus társadalmi rendszer -- ha elismerjük, ha nem -- még mindig minden eszközt igyekszik bevetni annak elérésére, hogy még tovább gyengítse a női nemet. Annál is inkább, mert a nők egyre hangosabban próbálják hallatni hangjukat.

Így kitalálta a különböző elméleteket az állandó áldozathozatal és örökös önfeláldozás kötelességéről – a gyereknevelésben is. Ez a nézet (a többi hasonló mellett) olyannyira sikeresen vert gyökeret a női tudatban, hogy az örökös lelkifurdalás a mai napig ott él szinte minden nőben. Azokban is, akik kifogástalanul nevelik gyermekeiket, azokban is, akiknek nevelési módszere kívánnivalót hagy maga után, és azokban is, akik képtelenek a gyereknevelésre. Mintha a gyereknevelés csakis és kizárólag az anya feladata lenne. Holott nem csak az övé – a gyereknek ugyanis két szülője van: anyja és apja!

Az egész elmélet arra szolgál csupán, hogy az apát felmentse a szülői kötelességek ellátása és a nevelés következményei alól.

Meg kell jegyeznünk, hogy a mostani felnőttek többsége nem kapott megfelelő nevelési mintát, amely szerint saját gyermekeit is nevelhetné. Igaz, hogy a könyvesboltokban ma már sok, a témával foglalkozó könyvet találunk, viszont különböző irányvonalakat képviselnek, ez pedig csak megzavarja az embert.

Egy neves pszichológus szerint csak az egészséges, felnőtt szülői énnel rendelkező anya és gyermeke közt jöhet létre szeretetteljes, baráti és harmonikus kapcsolat. A gyermek támaszra lel felnőtt anyjában, mert mindig segíti, felvilágosítja, megérti őt a serdülőkori problémáktól a felnőttkori gondokig. Csak az érett személyiségű anya/apa tudja önzetlenül felkészíteni gyermekét az élet buktatóira. Az a gyermek, akit infantilis személyiségű szülők nevelnek, nagyon nehezen válik felnőtté, érett személyiségűvé.

Talán ideje lenne nyilvánosan is elismerni, és természetesnek venni, hogy vannak nők, akik képesek ugyan a gyerekszülésre, de képtelenek az anyaságra – mint ahogy vannak nők, akik képtelenek a gyerekszülésre, de kitűnő anyák tudnak lenni.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anya vagy barátnő

Tompa Orsolya

Egy anya és gyermeke között különleges kapcsolat alakulhat ki, és az is van köztük.

2014.8.28.   


Nevelési hibáink

Póda Erzsébet

Nézzük csak, melyek a leggyakrabban előforduló nevelési hibák, amelyeket mi, felnőttek, elkövetünk!

2006.2.3.   


Anyák és lányaik(2)

Póda Erzsébet

A pszichológiai szakirodalom szerzői nagy buzgalommal írnak könyveikben az emberi lélek tulajdonságairól, és előszeretettel elemzik az anya-gyerek kapcsolatot.

2004.2.10.   


Anyák és lányaik(1)

Póda Erzsébet

Divatos, de hasznos dolog a pszichoanalízis. Véget nem érő depressziók, párkapcsolati kudarcok, egyéb sikertelenségek okai deríthetők fel segítségével.

2004.2.2.    3

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17