Nők, akik férfiként éltek (2)


Halász Kata  2010.7.11. 5:28

Manapság egyre ritkábban tapasztalunk megrökönyödést olyan nőket illetően, akik férfiként érzik jól magukat a bőrükben, és fordítva.

Marinus

Marinus a 6. században, Marina néven látta meg a napvilágot édesapja egyetlen gyermekeként. Amikor az apa elhatározta, hogy szerzetesnek áll, lányát fiúnak öltöztetve kérte a qannoubini kolostor apátját, hogy fogadja be mindkettőjüket. Évekig nagy engedelmességben éltek, a lányt mindenki Marinus szerzetesként ismerte. Amikor 27 éves volt, apja, aki érezte közelgő halálát, magához szólította, és megígértette vele, hogy soha senkinek nem árulja el titkát.

Marina s ezután sokszor szállt meg egy férfi házában, akinek lánya gyengéd érzelmeket táplált iránta, annak ellenére, hogy visszautasította a közeledést. Hogy bosszúból-e vagy inkább kényszerből, nem tudni, de amikor a lány egy katonától teherbe esett, azt állította, hogy Marinus gyalázta meg. A szerzetes apja halálos ágyán tett ígérete miatt bűnösnek vallotta magát és bocsánatért esedezett. Miután kivetették a kolostorból, koldulásból igyekezett fenntartani magát, de a dolgok még rosszabbra fordultak, amikor Marinust arra kényszerítették, hogy nevelje fel egykori szállásadója unokáját. Mindezt a legnagyobb alázattal fogadta és mindenért hálát adott Istennek. Végül a szerzetesek visszafogadták, és ami alávaló munka csak akadt, azt rábízták.

Halála után, amikor úgy határoztak, hogy dicstelen helyre temetik és testét meg akarták mosni, kiderült, hogy Marinus valójában nő. Mindnyájan megrökönyödtek és megijedtek, hogy Isten haragja lesújt rájuk, amiért ennyit vétettek ellene. Testét nagy tisztességgel a templomban helyezték el, majd szentté avatták.Charles d’Éon

Bár a jelenlegi történelmi álláspont szerint Charles d’Éon az erősebbik nem képviselője volt, élete második felét különféle politikai okok miatt nőként élte le. Azt, hogy mégis bekerült ebbe a listába, kalandos élete indokolja.

Éon 1728-ban, Franciaországban született. Emlékiratai szerint nőként látta meg a napvilágot, azonban ügyvéd apja fiúként nevelte, mert csak így juthatott hozzá nemesi származású felesége hozományához. Charles párizsi tanulmányai után előbb kincstárnoki titkárként, majd királyi cenzorként dolgozott. 1756-ban csatlakozott XV. Lajos a „Király Titka” nevű kémhálózatához, melynek tagjaként a kormányt megkerülve egyenesen az uralkodónak jelentett. Hamarosan Oroszországba utazott, ahol Lia de Beaumont-nak kiadva magát Erzsébet cárnő felolvasó udvarhölgye lett. Feladata az angol-orosz szerződés létrejöttének megakadályozása és az orosz-francia diplomáciai kapcsolatok helyreállítása volt. Küldetése sikeres volt, hiszen a következő évben Oroszország és Franciaország ismét felvette egymással a hivatalos kapcsolatot.

Éon 1761-ben a dragonyosok kapitánya lett, ami hatalmas megtiszteltetésnek számított. A végéhez közeledő hétéves háború utolsó ütközeteiben tanúsított bátorságáért megkapta a magas kitüntetésnek számítő Szent Lajos keresztet, valamint az ezzel járó nemesi rangot, így titulusa "Éon lovag" lett. Ezután teljhatalmú követként munkálkodott Londonban, ahol fényűző életet élt és igyekezett kihasználni pozíciójának minden előnyét. Hamarosan fülébe jutott, hogy meg kell válnia biztosi címétől, ehhez azonban nem fűlt a foga és szembeszállt a királlyal. 1764-ben megjelentette memoárját, amiben számos udvari titkot teregetett ki. Életét valószínűleg az mentette meg, hogy bölcsen hallgatott XV. Lajos Anglia elfoglalásáról szóló titkos tervéről. Éon önkéntes angliai száműzetése 14 évig tartott. 1770 körül egyre gyakrabban kapott szárnyra az a pletyka, hogy Éon valójában nő, erre állítólag még a londoni tőzsdén is lehetett fogadásokat kötni. A lovag eleinte kitartott amellett, hogy férfi, ám nagyjából 1771-től már nőnek vallotta magát.

Pikáns történetek szóltak arról, hogy nemcsak Erzsébet cárnő szeretője volt, hanem III. György angol király felesége, Zsófia Sarolta is szívesen látta ágyában a lovagot. Állítólag az angol uralkodó előtti lebukás elkerülése késztette arra mind a lovagot, mind XV. Lajost (aki így igyekezett fenntartani a két ország közötti jó kapcsolatot), hogy nőként állítsa be Éont.

XVI. Lajost már nem foglalkoztatták elődje inváziós tervei, ellenben annál jobban fájt a foga Éon titkos irataira. A lovag alkut kötött: az iratokért cserébe azt kérte, hogy a kormány hivatalosan és nyilvánosan nőként ismerje el. 1777-ben a dragonyosok kapitányi egyenruhájában térti vissza Franciaországba, ám a király parancsára ezután csak női ruhát viselhetett.

Nyolc év múlva hirtelen visszatért Angliába és bár a lovag és XVI. Lajos közötti egyezség a forradalom miatt érvényét vesztette, Éon továbbra is ragaszkodott női ruhatárához.

A forradalom győzelme után korábbi busás apanázsa megszűnt, élete utolsó részében szinte nyomorban élt. 1810-ben, 83 éves korában halt meg. A halálát követő vizsgálat sokkolta környezetét, egyes állítások szerint ez is szerepet játszott, hogy III. György végül megbolondult. A tudós orvosok megállapítása szerint Éon lovag biológiailag férfi volt.

(Folytatjuk)

Írásunk a www.listverese.com cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nők, akik férfiként éltek (5)

Halász Kata

A sorozat befejező része.

2010.10.4.  1   


Nők, akik férfiként éltek (4)

Halász Kata

Manapság egyre ritkábban tapasztalunk megrökönyödést olyan nőket illetően, akik férfiként érzik jól magukat a bőrükben, és fordítva.

2010.9.11.    3


Nők, akik férfiként éltek (3)

Halász Kata

Manapság egyre ritkábban tapasztalunk megrökönyödést olyan nőket illetően, akik férfiként érzik jól magukat a bőrükben, és fordítva.

2010.8.1.    3


Nők, akik férfiként éltek (1)

Halász Kata

Manapság egyre ritkábban tapasztalunk megrökönyödést olyan nőket illetően, akik férfiként érzik jól magukat a bőrükben, és fordítva.

2010.6.2.    4

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17