Szépség vagy szörnyeteg?


Bernád Emese  2007.8.18. 19:01

Hírek Abszurdisztánból (3.rész)

”Az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetsége szerint tavaly kétszeresére nőtt a fiatalkorúakon elvégzett plasztikai beavatkozások száma, amit az ilyen műtétekről szóló valóságshowk is nagyban befolyásolnak. Míg az USA-ban a mell- és orrplasztika hódít, Kínában a szem alakjának átalakítása a leggyakoribb szépészeti beavatkozás.”

Az USA-ban elfogadottnak számít, hogy a szülők érettségi ajándékként befizetik lányukat egy plasztikai műtétre. Mifelénk ez még nem olyan gyakori, a sebészek évente még csak néhány fiatalkorún végeznek műtétet, bár a korhatár egyre lejjebb csúszik. Ám sajnos, ami késik, nem múlik: becslések szerint hamarosan utolérjük nyugati ideáljainkat. Pár éven belül nálunk is valószerűtlenül dús keblű lányok lejtenek majd az utcákon, kiapadhatatlan pénzforrást jelentve a plasztikai sebészetnek. Ma a mellet, holnap az orrot, majd a feneket, hasat, térdet alakíttatják át. Harminc fölött pedig az arc ráncait tüntetik el, majd újra és újra visszatérnek „szabászukhoz”. Mert a természet nem enged, könyörtelenül megköveteli a magáét ráncok, löttyedt, megereszkedett bőr, cellulitisz és háj formájában.

De hiába veszünk szépséget, hiába szabatjuk át magunkat az utolsó porcikánkig: nem leszünk boldogabbak. Ha nem szeretnek olyannak, amilyen vagyok, mi a garancia arra, hogy átszabva már fogok kelleni? Miért higgyem el, hogy nagyobb mellel, zsírleszívás után jobban fognak szeretni? Ha nem jó az a test, amiben röpke földi életem alatt laknom rendeltetett – és ami valójában én magam vagyok --, akkor miért lesz jó az a másik, sok pénz és még több testi-lelki fájdalom árán megszenvedett test?

És ha azon is megereszkedik a bőr, akkor azt is ki kell cserélnem?

Tavasszal vetítették a mozik Kim Ki-duk (dél-koreai rendező) Idő című filmjét, amely az önbizalomhiányból eredő féltékenység, pusztító szenvedély története. És kiáltvány az értelmetlen plasztikai műtétek ellen. (Amit az is indokol, hogy Dél-Korea a szépészeti beavatkozások tekintetében a világ élbolyához tartozik.) A női főszereplő, a csinos She-hee rossz néven veszi, hogy szerelme, Ji-woo állandóan megbámulja a nőket. A fiú hiába bizonygatja, hogy bár tekintete néha-néha elkalandozik, vagy éppen megakad egy-egy csinosabb nőn, az még egyáltalán nem annak a jele, hogy barátnőjét kevésbé szeretné. A lány nem hisz neki. Végső elkeseredésében feladja egész addigi életét, és egy időre eltűnik a fiú életéből. Fél év múltán, miután begyógyultak a plasztikai műtét sebei, megújult külsővel hódítja meg a fiút. Ám a fiú nem boldog: régi szerelmét keresi. A lány késznek mutatkozik olyan külsőt választani, amilyet szerelme óhajt. De a fiút megsebezte, hogy nem bíztak benne és nem hittek feltétel nélküli szerelmében. Végső kétségbeesésében otthagyja a lányt, maga is bevonul a klinikára. És fél év elteltével a lány mindenkiben őt keresi. De soha nem találja meg…

Így veszíthetjük el mi is önmagunkat, ha hallgatunk a hamis hangokra, ha elhisszük: csak a szépség és a fiatalság számít.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Megerőszakolt nők kíméljenek!

Bernád Emese

Hírek Abszurdisztánból. (6.rész)

2007.11.9.  1   


Adókedvezmény

Kiss Julianna

Hírek Abszurdisztánból (5.rész)

2007.9.25.   


Tabu

Bernád Emese

Hírek Abszurdisztánból (4.rész)

2007.9.4.   


Zsanett és a rendőrök

Kiss Julianna

Hírek Abszurdisztánból (2.rész)

2007.7.25.   


Vérfertőző (v)iszonyok

Kiss Julianna

Hírek Abszurdisztánból (1.rész).

2007.5.21.  2   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26