Tabu


Bernád Emese  2007.9.4. 18:54

Hírek Abszurdisztánból (4.rész)

Nevetséges cenzúrát emlegetve lemondott könyveinek amerikai kiadásáról az egyik legnépszerűbb német gyerekkönyv-illusztrátor, Rotraut Susanne Berner. Az eddig 13 országban kiadott négyrészes sorozat évszakonként dolgozza fel, mik történnek egy kisvárosban. Az amerikai szülők felháborodásától tartva ugyanis az egyébként liberálisnak mondott Boyds Mills Press kiadó kiretusáltatott volna egy női aktot és egy férfiaktszobor péniszét arról a képről, amely szülők és gyermekek múzeumlátogatását mutatja be.

Ez történik az Úr 2007. esztendejében a magát haladó szelleműnek tartó Amerikai Egyesült Államokban. A Playboy meg a Hustler szülőhazájában! Ahol már egyetlen magára is valamit adó film (tekintet nélkül korhatárra és műfajra) sem lehet meg erotikus jelenet(ek) nélkül. És nem mellesleg, ahol a fiatalok egyre korábban kezdenek szexuális viszonyt, és ahol magas a fiatalkorú kismamák száma! Ráébredhettek volna már, hogy a titkolózás, az agyonhallgatás, a dolgok démonizálása még soha sehol nem vált be. A tiltott örömök pedig (főként, hogy naponta többször, még a kiskorúaknak ajánlott filmekben is felbukkan egy fedetlen kebel, elcsattan egy csók) nagy hajtóerő. Hiába nem beszélünk, nem veszünk tudomást róla, a szexualitás azért itt van a levegőben.

Gyakorló szülőként tudom, hogy már az óvodásokat nagyon érdekli a férfi és nő közötti kapcsolat, a kisbaba születése. Látják és érzik a különbséget anya és apa között. És vajon melyik gyerek nem állt még elő azzal a kívánsággal, hogy szeretne anyával vagy apával együtt fürdeni? A tévé, rádió és újságok jóvoltából ismerik (bár nem értik) a meleg, leszbikus, transzvesztita kifejezéseket. Szüleik, rokonaik, vagy éppen óvodás illetve iskolás társaik szájából számolatlanul hallják a p…, f… és b… szavakat. Tisztában vannak azzal, mit jelent a válás, a fél- és mostohatestvér, az együttélés. Mifelénk legalábbis így működik. És nem hiszem, hogy az USA-ban ez másként lenne.

Elgondolni sem merem, mit tesz egy prűd szülő, ha a lánya megkérdezi tőle: miért van az öcsike lába között egy kis csövecske? Vagy azt: honnan került elő a kistestvér? És ha a valóságnak megfelelő válasz esetén visszakérdez: na jó, anya, de hogyan került bele a hasadba?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Megerőszakolt nők kíméljenek!

Bernád Emese

Hírek Abszurdisztánból. (6.rész)

2007.11.9.  1   


Adókedvezmény

Kiss Julianna

Hírek Abszurdisztánból (5.rész)

2007.9.25.   


Szépség vagy szörnyeteg?

Bernád Emese

Hírek Abszurdisztánból (3.rész)

2007.8.18.   


Zsanett és a rendőrök

Kiss Julianna

Hírek Abszurdisztánból (2.rész)

2007.7.25.   


Vérfertőző (v)iszonyok

Kiss Julianna

Hírek Abszurdisztánból (1.rész).

2007.5.21.  2   

A rovat további cikkei

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10