Vegyük komolyan a családon belüli erőszakot!


Közlemény  2012.9.10. 8:58

Az éj leple alatt sebtében kipipált napirendi pont helyett érdemi egyeztetést várnak a családon belüli erőszakkal foglalkozó civil nőszervezetek.

A NANE Egyesület és a PATENT Egyesület sajtóközleménye

Előzmény:
A parlament első ülésnapján, szeptember 10-ről 11-ére virradó éjjel 3 óra körül tervezi tárgyalni a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozását célzó sikeres népi kezdeményezést. Kövér László házelnök az időpont módosítására tett LMP-s javaslatot azzal hárította el, hogy ez nem olyan súlyú ügy, ami nagyobb figyelmet érdemel.


Magyarországon évente mintegy 70 nőt öl meg partnere vagy volt partnere. Az összes emberölés 39%-át teszik ki a családi kapcsolaton belül elkövetett gyilkosságok. Ez azonban nem egy elkerülhetetlen, megelőzhetetlen tragédia. A családon belüli erőszak halálos áldozatainak száma Magyarországon körülbelül háromszor magasabb, mint bárhol a demokratikus világban.

Más szavakkal: Ha Magyarországon úgy működne a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés a jogszabályok és a jogalkalmazás szintjein, mint az Egyesült Államokban, akkor Magyarországon évente 40 nőt ölne meg a partnere a jelenlegi 72 helyett. Ha pedig az erős fegyverlobbi nélküli országokat tekintjük, még megdöbbentőbb, hogy milyen nagy különbséget jelent a megfelelő állami fellépés. Ha a megelőzés és a beavatkozás elérné nálunk a spanyolországi szintet, akkor 15 család gyászolna a jelenlegi 72 helyett évente, ha pedig a németországit, akkor 18.

Megdöbbentőnek találjuk, hogy a magyar parlament házelnöke, a magyar jogalkotás főszereplői számára ez a különbség hajnali 3 és 4 óra között, a mellékes ügyekre szánt órában letudható.

A párkapcsolati erőszak során nők, gyerekek, egyéb családtagok, és néha maga a bántalmazó is meghal. A párkapcsolati erőszak megelőzhető és megakadályozható! Még 15 haláleset is sok lenne. Az ölések száma azonban csökkenthető, akár nullára is. Az előre látható és megelőzhető emberölések számának csökkentése állami, jogalkotói és jogalkalmazói felelősség. Aki ezzel ellentétes állítást tesz, nem ismeri a jelenséget, vagy szándékosan félrevezeti a hallgatóságát.

Arra kérjük ezért a T. Ház elnökét, és a képviselőket, hogy ismerjék meg a párkapcsolati erőszak valós tényeit, adatait és természetrajzát, a megelőzés és a hatékony beavatkozás lehetőségeit, a külföldön bevált jó gyakorlatot, a más országban működő jogi megoldásokat, és vállaljanak felelősséget az áldozatokért, akiket most azért ölnek meg, mert a magyar jogalkotó és jogalkalmazó vonakodik felelősségre vonni a partnerbántalmazókat.

Felszólítjuk az Országgyűlés elnökét, hogy egyértelműen foglaljon állást a párkapcsolati erőszak felszámolása mellett, és biztosítsa az ország lakosságát, és a népi kezdeményezés több mint százezer aláíróját az ezzel kapcsolatos elkötelezettségéről. A NANE Egyesület és a PATENT Egyesület javasolja, hogy a szavazást megelőzően a Parlament tartson szakmai napot a nemzetközi jó gyakorlatot behatóan ismerő jogvédő szervezetek meghívásával. Javasoljuk, hogy a képviselők ismerkedjenek meg a civil szervezetek szövegszerű javaslataival, melyeket az elmúlt években többször elküldtünk, átadtunk. Ezek a nappali fény próbáját is kiállják, és konkrét útmutatást nyújtanak arra, hogy hogyan lehet a magyarországi gyilkosságok mintegy negyven százalékát kitevő párkapcsolati öléseket a tizedére csökkenteni, vagy akár felszámolni.

A családon belüli erőszak során megölt nők száma a lakosság arányához viszonyítva:
USA: 254 022 lakosonként egy
Spanyolország: 630 137 lakosonként egy
Svédország: 593 750 lakosonként egy
Egyesült Királyság: 383 333 lakosonként egy
Németország: 532 467 lakosonként egy
Ausztria: 242 857 lakosonként egy
Románia: 104 395 lakosonként egy
Azerbajdzsán: 66 666 lakosonként egy
Magyarország: 138 889 lakosonként egy


Magyarországon 4,3-szor annyi családon belüli ölést követnek el, mint a hasonló népességű Svédországban.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17