Nyári „idill”


Póda Erzsébet  2013.8.21. 3:01

Vannak cselekedetek, amelyekre nem ad magyarázatot a forróság sem.

A levegő olyan forró, hogy már nem kellemes, ahogy az ember bőrét éri. Aki teheti, árnyékba menekül. Sokan vannak, akik kevésbé bírják, amikor a nyár túlzásokba esik, ezért idegesek és feszültek. De vannak cselekedetek, amelyekre nem ad magyarázatot a forróság sem.

Két gyerekes család pihen a hétvégi ház árnyas udvarán, egy hatalmas diófa enyhítő árnyat adó vastag ágai alatt. Az egyik családban négy kicsi gyermek, kettőtől hétévesig, fiúk, lányok azonos arányban. A másikban egyetlen két-hároméves-forma kisfiú, hatalmas ártatlan szemekkel, szőke fürtökkel. A gyerekek azt játszanak, amit akarnak, ebben a hőségben úgysincs nagyon kedvük a ficánkoláshoz. De azért nevetgélnek, néha sikongatnak, lapátolják a homokot vagy a vizet az egyik kiskannából a másikba. Néha be is fröcskölik egymást nagy kacagás közepette egy kis vízzel, mert spriccelőjük is van. Mikor ezt megunják, tesznek egy kört a háromkerekű biciklin, aztán anyukához szaladnak, kérnek egy kis teát vagy vizet. Nagy élvezettel szürcsölik a folyadékot a pohárból, mert most szívószálat is kapnak hozzá. Az anyukájuk rajtuk tartja a szemét, bár időnként innivalót hoz, kenyeret ken, paprikát, paradicsomot szeletel, aztán leül, legyezi magát. Ilyenkor odaszalad hozzá hol az egyik, hol a másik gyereke. Nem kiabál, nem fegyelmezi őket, nem is kell. A gyerekek biztonságos távolságban vannak tőle. A kapu zárva, az utcára úgysem mehetnek ki.

A másik anya, a fürtös hajú kisfiúé, morcos arccal ül a műanyag kerti székben. Tízpercenként cigarettára gyújt, miközben egyfolytában panaszkodik a férjére, az anyósára, a barátnőjére vagy az elárusítókra, és hangosan, kellemetlen hangon fegyelmezi egyszem gyermekét. Ne menj oda! Nem megmondtam, hogy ne menj oda?! Üvölti a székből, haragosan fújva ki a cigarettafüstöt. Tedd le a kislapátot! Vedd fel a leesett játékkacsát! Gyere ide! Ne menj a kapuhoz! Ne fröcskölj a vízzel! Látod, milyen ügyetlen vagy?! Mi van, neked két ballábad van?! Nyerít fel, amikor a kisfiú elesik a fűben. A többi gyerek felsegíti, kézen fogja és az ő anyukájukhoz viszik, aki megitatja egy kis teával. A cigarettázó anya tovább üvölt, öngyújtóját a földhöz vágja. A kisfiú szája legörbül, szeméből kicsordul egy könnycsepp, de a másik anyuka kedvesen mosolyog rá és letörli egy papírzsebkendővel. A vagdalkozó, cigarettázó nőre senki sem szól rá. A másik anya csöndben tesz-vesz. Az apák meg mintha itt sem lennének. A gyerekek tovább játszanak az árnyékban.

A szőke, fürtös hajú kisfiú jobb kezében a lapátkával, bal kezében a másik anyukától kapott papírzsepivel a kerítéshez totyog. Gyönyörű, égszín szemével végtelen szomorúsággal néz ki az utcára, mintha onnan remélné a segítséget...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Sör

Kovács Márta

Teljesen véletlenül tértem be aznap a falu hozzám távolabb levő részén az élelmiszerboltba.

2013.8.28.   


Miniszoknya

Nagy Erika

A klíma nélküli, tömött autóbuszban egy feltűnően csinos lány próbált megkapaszkodni, kisebb-nagyobb sikerrel.

2013.8.23.  1   


Hogyan pihen a nagyi?

Faar Ida

Csak hosszas rábeszélés után egyezett bele az utazásba.

2013.8.20.    16


Régi és mostani nyarak

Bányai Ilona

A nyár, az igazi nyár a lelkünkben mindig ugyanolyan marad.

2013.8.16.   


Goosebumps (Libabőr)

Nagy Erika

Vannak kis dolgokból fakadó örömök, amelyeknek az értéke ettől semmit sem veszít a súlyából, és vannak nagy dolgokból eredőek...

2013.8.7.    9


Nyári őrültségeink

Faar Ida

Néhány példa a sok őrültség közül, amit nyáron elkövethetünk...

2013.7.30.   

A rovat további cikkei

Baracklekvár-illatú nyár

Kovács Márta

Nyár van, nyár! Próbálok belőle minél többet elmenteni télire.

2013.7.23.    21


Hogyan éljük túl a hőséget?

Faar Ida

Ezekre a napokra vártunk: napsütés, hőség, strand, nyaralás, önfeledt pihenés, tartalmas órák családi-baráti körben.

2013.7.17.    16


Strandkalandorok

Faar Ida

Forróság, hullámzó tömeg, hangos kacagás, harc a talpalatnyi árnyékért, hűs hullámok...

2013.7.9.    23


Aktív vagy passzív?

Bányai Ilona

Van, aki a semmittevést, lustálkodást érzi pihentetőnek, más a világért sem lenne képes tétlenül heverészni.

2013.7.5.   


Utazni jó!

Faar Ida

„A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.” (Szent Ágoston)

2013.7.1.