Az ajtónyitogató


Kabók Zita  2012.6.28. 4:23

A lámpagyújtogató jut eszembe a Kis hercegből, amikor meglátom a nagy termetű férfit a londoni szlovák nagykövetségen, amint az ajtót nyitja-zárja.

Csillogó, szürke öltönynadrágot visel, hegyes cipője kopog, amikor kilép az ajtón. Büszkén őrzi azt az ajtót. Vízum időpontosok! – kiabál ki az ajtón, aztán visszacsukja maga mögött úgy, hogy senki nem tud bemenni. Senki sem tudja, mi folyik bent, az ablakok sötétítettek. Mégsem olyan, mint a kis herceg lámpagyújtogatója...

Hosszú pad van az ajtó előtt, ott várakoznak az emberek. Meglepetésemben nem találom a sor végét, többen toporgunk az ajtó körül, úgyhogy ránk kiabál az ajtónyitogató: – Menjenek a sor végére! – mutat a pad végére.

Családok, szingli anyukák, férfiak állnak a sorban. Egy koszovói férfi szóba elegyedik velünk.
– Vízumért jöttem – mondja. – Szlovákiába megyek a szlovák feleségemmel. Már kétszer voltam itt, de még mindig hiányzik valami papír. Ezek mindig kitalálnak valamit – konstatálja, majd azt ajtónyitogató felé mutat.

Végre bekerül valaki, mindenki feláll, és odébb ül a hosszú padon. Mellettünk egy fiatal szlovák anyuka terelgeti hároméves korú gyermekét. Lizzie göndör hajú mulatt kislány. Útlevélért sorakoznak, közben Lizzie anyukája Villiam anyukájával beszélget, aki kisfia angol születési bizonyítványát lengeti a kezében.

A másik oldalon két szemüveges szlovák kisgyerek játszik a kifestővel egy kispadon. – Milyen színű legyen a nap? – kérdezi anyját. – Sárga – hangzik a válasz szlovákul. Akkor kérem a yellow ceruzát – feleli a kislány.

Közben az ajtónyitogató ismét kikiabál, hogy megkérdezze, mit akar a következő várakozó. Nem tudjuk mi törénik, de behívja a soron kívüli szőke, vézna lányt. A kisgyerekek már unják a több órás sorban állást, fel-le szaladgálnak a lépcsőn, mire az ajtónyitogató erélyesen rájuk kiált, hogy üljenek le!

Úgy érzem, mintha egy koncentrációs táborban várnék arra, mi lesz a végzetem. Szívem hangosan zakatol, akárhányszor az ajtónyitogató kiszól. A faliújság hirdetményeit kezdem el olvasni. A nagykövetségen a mosdók használata a vendégek számára biztonsági okokból tilos! Köszönjük a megértésüket! – áll a táblán.

Közben ismét megzavar az ajtónyitogató. Kimegy a folyosó végére, hogy bezárja az ajtót. – Nemsokára ebédidő – mondja mellettünk a koszovói pasas. – Ilyenkor már nem engednek be senkit, csak kiszolgálják az ittenieket.
Ez legalább megnyugtató, gondolom magamban, talán van esélyünk arra, hogy mi is bekerüljünk.

Még pár ajtónyitogatás, odébb ülés a padon, majd végre sorra kerülök. A vőlegényemmel együtt indulunk befelé, ám az ajtónyitogató őt nem engedi be. Csak hatan egyszerre, mondja és becsukja az orra előtt az ajtót. Várakoznia kell az ajtó előtt, amíg bent vagyok. Míg nem az ajtónyitogató odaszól neki, hogy álljon arrébb.

Már rég eljöttünk, de még mindig az ajtónyitogató jár az eszemben. Próbálom megérteni, vajon ki a hibás. Az ajtónyitogató vagy az egész rendszer? Miként lehetséges, hogy egy ország külföldi képviselete ennyire alacsony színvonalú legyen? Tudja valaki egyáltalán, hogyan bánnak itt az emberekkel? Vagy talán másoknak ez nem tűnik fel?

Történt mindez a Kensigton Palota brit őrséggel ellátott udvarával szemben, ugyanis itt van a székhelye a szlovák nagykövetségnek. Itt lakott Diana hercegnő, és 2013-tól ez lesz William herceg és Kate otthona is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1