Egy kép, ezer szó


Nagy Csivre Katalin  2022.6.6. 7:43

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

Az ember óhatatlanul kíváncsi, természeténél fogva hajlik az élet, a sors, a kifürkészhetetlen végzet faggatására. Talán mert a világ megértésére vágyik, vagy egyszerűen csak a saját életeseményeinek, sors-szövet mintáinak felismerésére – lépjünk nagyot: annak fonására, alakítására.

Erre bőven akad eszköztár. Megkísérlek – a teljesség igénye nélkül – egyet bemutatni. A Tarot-kártyát, amit manapság egyre többen és gyakrabban az önismereti munka eszközeként fedeznek fel. A Tarot-kártyák eredete homályba vész. Újrafelfedezésük a XVIII. században Antoine Court de Gébelin (1725-1784) nevéhez fűződik, aki Monde Primitif című átfogó művét (1775-1784) az alexandriai könyvtár elveszett kincsének egyetlen megmaradt könyveként mutatta be az olvasónak. A rendszer 76 lapból – 22 nagy és 56 kis arkánumból tevődik össze. Az arkánum szó jelentése: titok.


Titkok, miknek eredetét a héberek Henochnak, az egyiptomiak Hermes Trismegistosnak, a görögök pedig legendás városalapítójuknak, Kadmosnak tulajdonítanak. Valószínűsíthető, hogy csak a 22 Nagy Arkánum eredete vezethető vissza régmúlt időkre, az 56 Kis Arkánum keletkezése a középkorra tehető. A szimbólumok és képek, amelyek elsősorban a 22 Nagy Arkánumon jelennek meg, a lélek archetípusai, melyek már az emberiség korai történetében elevenen éltek. A jungi lélektanban az archetípusok, mint ősi lenyomatok, pszichológiai tartalmak és viselkedési formák, egyedileg és kollektíven is jellemzőek az emberre, és mint potenciálok, a tudattalanban húzódó mintázatok jelentkeznek. Az archetípusok élettörténetünk alakulásában a „színfalak” mögött munkálkodnak, rendezőként vannak jelen.

Ha el tudjuk fogadni azt, hogy a tudati folyamatok, a tudati tartalmak, sőt a tudati elvárások nagyon bonyolult módon hatnak a biológiai folyamatokra – talán nem áll tőlünk távol a kijelentés: a tudatunk képes a jövőérzékelésre, még meg nem történt dolgokról, eseményekről tudunk információt szerezni – ezek, mint sejtelmek, előérzetek a tudattalan síkján működnek.

És itt segít a Tarot, ami profán módon és helytelenül a hétköznapi emberek számára lehet a játék, a jóslás, a babona eszköze. Ám mélyebb értelmezésben a maga szimbólumrendszerével – a tudatunk képességeinek elmélyítésében – nyújthat segítséget, mert rendelkezésére áll láthatóvá tenni a láthatatlant, megmutatni a rejtett valóságot, s itt kínálkozik, mint egyfajta kulcs az önismeret rejtelmeibe, időtlen, ősi tudást közvetítve, a titkok arra érdemes, kutató értelmű, nyíltszívű tanulmányozójának.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.