Egy kép, ezer szó


Nagy Csivre Katalin  2022.6.6. 7:43

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

Az ember óhatatlanul kíváncsi, természeténél fogva hajlik az élet, a sors, a kifürkészhetetlen végzet faggatására. Talán mert a világ megértésére vágyik, vagy egyszerűen csak a saját életeseményeinek, sors-szövet mintáinak felismerésére – lépjünk nagyot: annak fonására, alakítására.

Erre bőven akad eszköztár. Megkísérlek – a teljesség igénye nélkül – egyet bemutatni. A Tarot-kártyát, amit manapság egyre többen és gyakrabban az önismereti munka eszközeként fedeznek fel. A Tarot-kártyák eredete homályba vész. Újrafelfedezésük a XVIII. században Antoine Court de Gébelin (1725-1784) nevéhez fűződik, aki Monde Primitif című átfogó művét (1775-1784) az alexandriai könyvtár elveszett kincsének egyetlen megmaradt könyveként mutatta be az olvasónak. A rendszer 76 lapból – 22 nagy és 56 kis arkánumból tevődik össze. Az arkánum szó jelentése: titok.


Titkok, miknek eredetét a héberek Henochnak, az egyiptomiak Hermes Trismegistosnak, a görögök pedig legendás városalapítójuknak, Kadmosnak tulajdonítanak. Valószínűsíthető, hogy csak a 22 Nagy Arkánum eredete vezethető vissza régmúlt időkre, az 56 Kis Arkánum keletkezése a középkorra tehető. A szimbólumok és képek, amelyek elsősorban a 22 Nagy Arkánumon jelennek meg, a lélek archetípusai, melyek már az emberiség korai történetében elevenen éltek. A jungi lélektanban az archetípusok, mint ősi lenyomatok, pszichológiai tartalmak és viselkedési formák, egyedileg és kollektíven is jellemzőek az emberre, és mint potenciálok, a tudattalanban húzódó mintázatok jelentkeznek. Az archetípusok élettörténetünk alakulásában a „színfalak” mögött munkálkodnak, rendezőként vannak jelen.

Ha el tudjuk fogadni azt, hogy a tudati folyamatok, a tudati tartalmak, sőt a tudati elvárások nagyon bonyolult módon hatnak a biológiai folyamatokra – talán nem áll tőlünk távol a kijelentés: a tudatunk képes a jövőérzékelésre, még meg nem történt dolgokról, eseményekről tudunk információt szerezni – ezek, mint sejtelmek, előérzetek a tudattalan síkján működnek.

És itt segít a Tarot, ami profán módon és helytelenül a hétköznapi emberek számára lehet a játék, a jóslás, a babona eszköze. Ám mélyebb értelmezésben a maga szimbólumrendszerével – a tudatunk képességeinek elmélyítésében – nyújthat segítséget, mert rendelkezésére áll láthatóvá tenni a láthatatlant, megmutatni a rejtett valóságot, s itt kínálkozik, mint egyfajta kulcs az önismeret rejtelmeibe, időtlen, ősi tudást közvetítve, a titkok arra érdemes, kutató értelmű, nyíltszívű tanulmányozójának.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.