Üresség


Póda Erzsébet  2021.12.6. 23:09

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

A nagy gondolkodók, akik aggódtak az emberiségért, rengeteg értékes művet hagytak maguk után, amiknek, ha csak a töredékét használnánk útmutatóként, lényegesen szebb, jobb és boldogabb életet élhetnénk. De nem tesszük. Nem figyelünk az intő szóra, a jóakaratot nem becsüljük, rossz példaképeket választunk. Mai életünk pedig olyannyira káoszos, hogy tényleg nem látunk tovább az orrunk hegyénél. Nem is tehetjük, a világ jelenlegi örvénylése ezt ellehetetleníti.


Pedig rácsodálkozhatnánk az évezredekkel ezelőtt íródott filozófiára, tanításokra – sőt, ha úgy tetszik, életvezetési tanácsokra –, már, ha vennénk a fáradságot, és utánanéznénk ezeknek az egyébként ma már könnyen elérhető írásoknak. Ehelyett értéktelen műsorokat nézünk a tévében, vagy minősíthetetlen adásokat hallgatunk a rádióban. Ezzel vesztegetjük a drága időnket. Amikor a múlt században a tömegtájékoztatási eszközök nagyobb teret nyertek, sokan örvendeztek. Joggal. Az akkori programok egy része tájékoztató és tanító jelleggel bírt, egy ideig értékes ismeretterjesztő tartalmak is megjelenhettek. Ugyanez már nem mondható el a mai médiáról.

A reggeli „ébresztő” rádióműsorok azonos recept szerint működnek: két idétlenkedő, semmiről locsogó férfi és egy „szőkét” játszó nő (az arányok felcserélhetők) fecseg az óvodás szinten kezelt hallgatóknak. Akik betelefonálhatnak – olyankor egy pillanatra maguk is sztárnak képzelhetik magukat –, üzenhetnek, bugyuta kérdésre válaszolhatnak, vagy jelszavakat kell felmondaniuk, amiért értéktelen jutalmat kapnak. A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját. Mindenki elmondhatta, vagy üzenetben megírhatta a véleményét. Az egyiket fel is olvasták, miszerint a hallgató inkább a saját immunrendszerében bízik, mint az oltásban. A busásan megfizetett „sztárműsorvezető” erre flegmán odavetette: akkor én életben maradok, te pedig meghalsz. Ez a mondat teljes mértékben tükrözi, mennyire tartja a rádióadó a hallgatóit. (Lehet még ennél lejjebb süllyedni? Sajnos lehet…) A válaszát beküldő persze nem reagálhatott az üzenetre. Talán, amikor meghallotta, azt gondolhatta, hogy nem, kedves műsorvezető, te sem maradsz életben, mert előbb-utóbb mind meghalunk, az életet még senki sem élte túl.Hogy valóban így van-e, azon gondolkodjon el mindenki saját maga! Talán még tehetünk azért, hogy megmentsük magunkat, s igazi emberek maradjunk. Nem kell hozzá más, mint megszólítani a másikat, odafigyelni rá – ebben a valós világban. Amíg még lehet.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.