Üresség


Póda Erzsébet  2021.12.6. 23:09

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

A nagy gondolkodók, akik aggódtak az emberiségért, rengeteg értékes művet hagytak maguk után, amiknek, ha csak a töredékét használnánk útmutatóként, lényegesen szebb, jobb és boldogabb életet élhetnénk. De nem tesszük. Nem figyelünk az intő szóra, a jóakaratot nem becsüljük, rossz példaképeket választunk. Mai életünk pedig olyannyira káoszos, hogy tényleg nem látunk tovább az orrunk hegyénél. Nem is tehetjük, a világ jelenlegi örvénylése ezt ellehetetleníti.


Pedig rácsodálkozhatnánk az évezredekkel ezelőtt íródott filozófiára, tanításokra – sőt, ha úgy tetszik, életvezetési tanácsokra –, már, ha vennénk a fáradságot, és utánanéznénk ezeknek az egyébként ma már könnyen elérhető írásoknak. Ehelyett értéktelen műsorokat nézünk a tévében, vagy minősíthetetlen adásokat hallgatunk a rádióban. Ezzel vesztegetjük a drága időnket. Amikor a múlt században a tömegtájékoztatási eszközök nagyobb teret nyertek, sokan örvendeztek. Joggal. Az akkori programok egy része tájékoztató és tanító jelleggel bírt, egy ideig értékes ismeretterjesztő tartalmak is megjelenhettek. Ugyanez már nem mondható el a mai médiáról.

A reggeli „ébresztő” rádióműsorok azonos recept szerint működnek: két idétlenkedő, semmiről locsogó férfi és egy „szőkét” játszó nő (az arányok felcserélhetők) fecseg az óvodás szinten kezelt hallgatóknak. Akik betelefonálhatnak – olyankor egy pillanatra maguk is sztárnak képzelhetik magukat –, üzenhetnek, bugyuta kérdésre válaszolhatnak, vagy jelszavakat kell felmondaniuk, amiért értéktelen jutalmat kapnak. A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját. Mindenki elmondhatta, vagy üzenetben megírhatta a véleményét. Az egyiket fel is olvasták, miszerint a hallgató inkább a saját immunrendszerében bízik, mint az oltásban. A busásan megfizetett „sztárműsorvezető” erre flegmán odavetette: akkor én életben maradok, te pedig meghalsz. Ez a mondat teljes mértékben tükrözi, mennyire tartja a rádióadó a hallgatóit. (Lehet még ennél lejjebb süllyedni? Sajnos lehet…) A válaszát beküldő persze nem reagálhatott az üzenetre. Talán, amikor meghallotta, azt gondolhatta, hogy nem, kedves műsorvezető, te sem maradsz életben, mert előbb-utóbb mind meghalunk, az életet még senki sem élte túl.Hogy valóban így van-e, azon gondolkodjon el mindenki saját maga! Talán még tehetünk azért, hogy megmentsük magunkat, s igazi emberek maradjunk. Nem kell hozzá más, mint megszólítani a másikat, odafigyelni rá – ebben a valós világban. Amíg még lehet.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.