Életem második stopposa


Száz Ildikó  2013.10.25. 3:36

Évek óta nézem, ahogy ott áll, borvirágos, puffadt arccal és várja a kuncsaftokat.

Rendszerint a kocsma közelében, kissé félszegen, mégis meglehetősen kihívó ruhában. Fogva tart ez a kétértelműség, választ keresek rá, és önkéntelenül is magamban írom az élettörténetét. Megfogalmazom a miérteket, ahelyett, hogy őt kérdezném róluk. Mégsem engedem közel magamhoz. Árulja a testét, és emiatt furcsa viszolygás fog el.

Aztán egyszer – nagyon sietek, már így is perceket kések az egyik rendezvény megnyitójáról –, de betartva a közlekedési szabályokat, megállok a stoptáblánál. Ott áll ma is, vörös szvetterben, hóna alá szorított kistáskával, festett szőke hajjal, mint oly sokszor. Int nekem, kéri, hogy vegyem fel a kocsiba, és vigyem be a városba. Nyitom az ajtót, beszáll, kellemetlen parfümillatot hoz magával. Nem kérdezek semmit, nézem az utat, magamon is csodálkozom, miért vettem fel. Életemben egyetlen egy stopposnak álltam meg, egy fekete ruhába öltözött szemrevaló fiatal férfinak. Akkor önkéntelenül fékezett a lábam: kiderült, hogy a szomszédos falu pályakezdő hitoktatója, és éppen az első tanítási órára sietve késte le az autóbuszt. Akkor tudtam, hogy miért kellett neki megállnom. Most nem tudom, miért vettem fel a nőt. Eddig csak a kislányát ismertem. Néha becsengetett, használt ruhát kért, ha volt nálam csoki, rágógumi a boltból hazajövet, mindig megkínáltam. A férjét ismerem, alkalmi munkákat vállal a szomszédoknál, becsülettel és szépen dolgozik, tisztán öltözik. „Beadtam a válópert. Nem bírom tovább! Napi húsz eurót kap alkalmi munkáért, de este mindig részegen jön haza. Csak akkor iszik, ha már befejezte a dolgát. Otthon azonban ilyenkor kezdődik a pokol. Üt, vág, csomókban tépi ki a hajamat, a gyerek szeme láttára. Végzettségem nincs, valahogy meg kell keresnem az ételre valót, valahogy boldogulnom kell most már nélküle is..., hogy a gyerek nyugodtan nőjön fel“ – mondja kérdezés nélkül.

Én meg csak szorítom jobb kézzel a volánt. Nem tudok megszólalni, nem merek közbekérdezni, mert ahogy fogynak a kilométerek, úgy dől egyre bőségesebben és keserűbben a panasz a nőből. Hivatalba megy, ügyeket intézni, segélyt kérni. Banális bölcsességeket préselek ki magamból, olyasmiket, hogy mindenki rengeteget dolgozik manapság, valami módon mind eladjuk magunkat, még a szabadidőnket is, áruba bocsátva a családra szánható időt. Szégyellem az erőtlen szavakat, mert a keserűsége úgy roppantja szét a mondatok végére telepedő csendet, mint a gépkocsi kereke a járdaszélen heverő kartondobozt. Nyitom az ajtót, megy a dolgára, poggyászként felejti nálam az aznapi panaszáradatot...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.