Energiavámpírok


Kovács Márta  2014.10.7. 2:17

Korunk vámpírjai mindenhol ott vannak: nem a vérünket szívják, hanem az energiánkat.

Ők azok, akik nem rendelkeznek saját energiával, és fogalmuk sincs róla, hogyan is juthatnának hozzá, ezért „lecsapolják” másokét. Vámpír lehet az idegesítő szomszéd, egy levakarhatatlan munkatárs, távoli vagy közeli rokon, barát vagy barátnő. Tudatosan, de legtöbbször tudat alatt, olyan helyzeteket teremtenek, mely során a másik életerejéből merítenek. Erre azért van szükségük, mert az övék jelentősen megcsappant. Tele vannak negatív érzésekkel. Sok problémával küzdenek, de ahelyett, hogy magukba néznének, a környezetüket tekintik minden gondjuk okozójának. Ha beszélgetésbe elegyedünk velük, egy idő után ürességet és bágyadtságot érzünk, rosszkedvűvé és ingerlékennyé válunk. Sokszor megtörténhet, régi barátságokban is, hogy egy idő után teherré válik a másik. Sőt, egy lángoló szerelemként induló kapcsolatban is érezhetjük úgy, hogy a másik megfojt a problémáival. Természetesen nem minden segítségre szoruló vagy hullámvölgyben lévő ember számító, energiacsapoló. Azokkal kell vigyázni, akiknél ez az állapot állandósult.


Miről ismerhetők fel ezek az emberek? A legfőbb, leggyakoribb ismertető jegyeik a következők lehetnek:

1. Közel jön és soká marad. Látszólag szívélyes, de valójában inkább csak a sirámaival önt nyakon.

2. Különböző indokokkal folyamatosan keresik azok társaságát, akik időt és energiát áldoznak rájuk. Amikor az illető már nem ad többet magából (vagyis végleg megszakítja a játszmát), akkor természetesen hálátlannak, vagy akár még rosszabbnak bélyegzik őt.

3. Tevékenységük egyáltalán nem tudatos. Fogalmuk nincs, hogy mit csinálnak. Egyszerűen szükségük van az élethez az energiára és nem tudnak más csatornából hozzájutni. Ha elmeállapotuk rendben van (ez néha nincs így), akkor taníthatók arra, hogy megtalálják az Univerzum energiaforrásait. A tanítást azonban mindenképp maguknak kell kérniük – ha tudatosítjuk bennük, amit művelnek és beavatkozunk, akkor az egész fordítva sülhet el!

4. Akkor is fárasztanak, ha nem beszélnek egyébként kellemetlen vagy problematikus dolgokról. (Például társaságukban ólmos fáradtság lesz úrrá rajtunk, anélkül, hogy túlságosan figyelnénk, vagy belevonódnánk a társalgásba.)

5. Igen gyakori, hogy beteg emberről van szó, akinek valamilyen pszichés és/vagy szervi baja van, és a szervezet energetikai minimumát így próbálja fenntartani; hogy másoktól energiát von el. (Amikor például a beteg ember másokat egyértelműen feleslegesen ugráltat, az mindig ennek a jele!)

6. Folyton utána mennek annak az embernek, akitől egyszer nagy dózisú figyelmet, vagyis energiát kaptak. Ők a „levakarhatatlanok", akik nem értenek a diszkrét utalásból.

7. Az érzelmi zsarolásból rengeteg energia származik, tehát ha valaki érzelmi zsarolást él át, attól energiát von el a zsarolója. (Erről szól a nóta: „Hogyan tudnék élni nélküled?" Jelentem: remekül! Csak meg kéne próbálni. Ám, az energiavámpír gyakran képtelen egyedül lenni.)

8. A veszekedés kezdeményezője is energiát akar kapni a másiktól. Ha tehát renszeresen azt éljük át, hogy valaki (főleg ok nélkül) veszekedést kezdeményez velünk, akkor szintén egy energiatolvajjal állunk szemben.


Hogyan védekezhetünk ellenük? A fokhagyma és a szenteltvíz ezeknél a vámpíroknál biztosan nem segít.

• Könnyebb mondani, mint megtenni, de ne vegyünk róla tudomást! Ne figyeljünk rá, ne vegyük fel a telefont, udvariasan, de utasítsuk el közeledését!

• Ha fontos számunkra, beszéljük meg vele érzéseinket. Persze nem úgy, hogy közöljük vele vámpírságát, hanem kérdezzük meg, hogy miért van rossz kedve, miért viselkedik így, és mondjuk el, hogy nekünk ez rosszul esik. Az energiacsapolók könnyen magányosak maradhatnak. Ha érzünk magunkban egy kis empátiát, próbáljunk segíteni ezzel a problémával küzdő embernek.

• Ha muszáj vele egy térben maradnunk, gondoljunk magunk köré egy burkot! Egy pajzsot, amiről leperegnek a negatívumok, és nem sérül meg a lelkünk. Semmiképp ne álljunk közel hozzá, mindig tartsuk a két lépés távolságot!

• Vágjunk vissza humorosan, vagy fordítsuk magunk javára a helyzetet. Mivel az energiavámpírok akkor támadnak, amikor nem számítunk rá, ez nem könnyű, de ne hagyjuk, hogy elérje a célját: azt, hogy rosszul érezzük magunkat.

• A legegyszerűbb, ha kezünket és lábunkat keresztbetéve rövidre zárjuk saját „energia-áramköreinket".

• Ha a vámpírunk a saját családunkban van, egyszerűen tudatosítsuk vele, hogy képtelenek vagyunk őt ellátni elegendő energiával, és szakítsuk félbe a játszmáját! (Tehát ne engedjünk az érzelmi zsarolásnak, ne menjünk bele a vitákba, sőt akit lehet, azt építsük le, stb.)

• Azok a távoli rokonok, akik időről-időre megérkeznek energiát rabolni, szintén viszonylag könnyen leépíthetők, ha soha nem állunk készen a fogadásukra.

Írásunk a internet cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.