Kismamák


Póda Erzsébet  2008.5.18. 5:49

A nők, akik már hordtak gyermeket a szívük alatt tudják, hogy anyának lenni nem egyszerű, és néha nem is hálás feladat -- de csodálatos érzés!

Az anyák babusgatják gyermekeiket, nevelgetik, később – kisebb-nagyobb eredménnyel -- terelni próbálják őket az élet útjain. A kismamaság a sok gyönyörű élmény mellett azért megviseli az ember lányát. Hiszen nemcsak arról van szó, hogy a csecsemőt megetetjük, tisztába tesszük és elaltatjuk. A baba sírni is szokott, éjjel is felébred, és nem mindig tudjuk kitalálni, vajon mi baja lehet. Az éjszakázások, az állandó készenlét, meg a főleg négy fal közé zárt élet sokszor teljesen kimeríti és elkeseríti az újdonsült anyukát.

Tehát anyának, szülőnek lenni nem könnyű. Viszont mostanában egyre gyakrabban találkozhatunk furcsa szokásoknak hódoló kismamákkal, akik olyan nevelési módszereket alkalmaznak, amelyekre nem igazán jellemző az ésszerűség, sem a természetesség.

Kati például tonnaszámra vásárolja a baktériumölő szereket: mosogatószert, szappant, mosóport, meg minden ilyen új terméket, amelyekről a reklámokból értesül. Kétéves kisfiának nem lehet könnyű dolga: sétálásból hazajövet a buzgó anyuka rögtön lemossa a gyerek cipőjét, a ruháját azonnal a szennyeskosárba dobja, a fiúcskát pedig a zuhanyrózsa alá állítja és megmossa a baktériumölő szappannal. Esténként az összes műanyag játékot a fürdőkádba rakja, beáztatja egy kis baktériumölő oldattal, majd mindegyiket lemossa, letöröli. Reggelre a lakás olyan steril, akár egy kórházi műtőszoba. Katinak próbálta már magyarázni a férje, barátnője, anyja, nővére, szomszédasszonya, hogy túlzásba viszi a láthatatlan kórokozók irtását – ő azonban hajthatatlan. Számára a kisfia a legfontosabb, és meg akarja őt menteni a vírusoktól, bacilusoktól, betegségektől – mindentől.


Gabi teljesen száműzte kislánya étlapjáról a cukrot. Azt mondja, a cukor hizlal, és ő nem akarja, hogy a gyereke kövér legyen. A kislány tehát cukor nélkül kapta és kapja a teát, a tejet, a darakását. Kakaót pedig amúgy sem fogyaszthat, mert nem javasolja a bőrorvos. És nem ehet narancsot sem, banánt meg pláne. Gabi elsősorban a light termékeket vásárolja, mivel szerinte kizárólag az egészséges. Kislánya egy átlátszó bőrű, étvágytalan vézna hároméves. Anyukája azonban nem fájlalja emiatt a fejét. Legalább nem lesz a lányának gondja a túlsúllyal -- állítja. Ő már csak tudja – testsúlya majdnem eléri a száz kilót.

Andi az E-betűkkel nincs jóban. Megszállottan ellenőrzi, hogy az egyes élelmiszerek milyen összetételűek. Van egy hosszú listája arról, melyek az ártalmatlan E-k, és melyek a mérgező E-k. Egyszer azt hallotta az egyik orvos ismerősétől, hogy a mai ember a tudta nélkül annyi tartósítószert fogyaszt, hogy teste a halál beállta után még két hétig nem indul oszlásnak. Andit megrendítette ez az információ, s főleg azóta figyel oda annyira, amióta kislánya a szopás után átállt a szilárd táplálékra. Andi nem vesz túrókrémet, se joghurt, se tartós tejet. A konzervre rá se néz, de így van a sajtokkal és a felvágottakkal is. Leginkább a bioboltban vásárol, de ott is ellenőrzi az árukon szereplő címkéket. Ha ártalmas E-re lel, a csomagot azonnal visszateszi a polcra. Tejet egy ismerősénél vásárol, aki megesküdött rá, hogy az ő tehene csakis méregtelen takarmányt kap. Zöldségből főleg azt eszi kis családja, amit a szülei kertjében termesztenek – természetesen mindenfajta permetanyag használata nélkül. Andi imádja a kislányát, éppen ezért meg akarja óvni a civilizáció meg a globalizáció mérgeitől.

Ági kisbabája nem cumizhat, mert görbe lesz a foga. Évi pedig abbahagyta a szoptatást, tápszerrel traktálja kisfiát, mert az anyósa leszólta a tejét: „– Ilyen híg tejtől persze hogy ordít a gyerek.” (Hát hiába tudjuk, hogy az anyatej minősége nincs összefüggésben a színével?) Zita még ennél is „előbbre jár” A dédi tanácsára paprikás csirkével eteti kisfiát három hónapos kora óta. Tízhónapos csecsemője igazi vasgyúró. Ildikó óvodáskorú gyerekei nem ehetnek húst, mert az anyukájuk ezotériarajongó, vegetáriánus és időnként fénytáplálkozásra jár…

Ezek az anyukák szeretik kisgyermeküket, aggódnak értük, a legjobbakat akarják nekik. De vajon hogyan teljesedhetnek ki az anyaság érzésében, ha a sok kapott információ közt elveszik a lényeg? Az, hogy a gyereknek az kell, amire szüksége van – néha spenótra, máskor meg csokoládéra, teára vagy babusgatásra, a legtöbbször pedig szeretetre és odafigyelésre. Meg kellene tanulni a babára összpontosítani, és nem a zajos, féligazságokat terjesztő külvilág szerint nevelni!

Popper Péter írja az egyik könyvében, hogy „szakemberek rikoltoznak” arról, hogyan kell gyereket nevelni. „Az önbizalmukban megrendített anyák pedig elkezdtek bizonytalanok lenni, nem bíznak ösztöneikben, spontán reakcióikban. Könyvekből, tudós emberektől akarják megtanulni az anyaságot.”

Az anyaság érzése pedig ott van minden gyermek után őszintén (és nem különböző okok miatt) vágyódó nőben. Minden anya tudja, hogy mikor éhes a babája, mikor álmos, mikor jön a foga, mikor vágyik ringatásra. Csak újra meg kell tanulnunk a szívünkre hallgatni, és szeretettel, odafigyeléssel nevelni gyermekeinket kicsi koruktól kezdve -- nem pedig százféle, sokszor megalapozatlan, hibás és többet ártó, mint használó tanácsok szerint.Hozzászólások

Erika, 19. 05. 2006 06:13:18 Gratulálok!
Kedves Erzsébet! Ez egy remek cikk! Gratulálok! Remélem sok kis anyuka magára ismer és még időben rádöbben arra, hogy mindig az a legjobb, ami ösztönből, ami első reakcióként jön. És ez nem csak a gyermeknevelésre igaz, bár arra talán fokozottabban. Sok sikert! Erika
    
szeder, 25. 05. 2006 12:28:51 Re: Gratulálok!
Drága erzsike!! mivel gyermekeim 16 hónap kulombséggel szulettek,én is tudtam volna effélékrol mesélni.anyukáról,akinek a kislánya csak a kocsiból nézhette,hogyan túrják a gyermekeim a homokot.Persze az o kicsije mindig tisztább volt,mint az enyémek. a másik,akinek a fiai mind a mai napig-már 10 és 8 évesek - nem ettek cukorkát,de ha a nagyijuk sut nekik ,és sutyiba ad nekik a suteménybol,nem tudják,mennyi az elég. van ilyen. De ha igazándibul oszinte szeretnék lenni,az elso gyermekem szoptatását én is azért hagytam abba ido elott,mert anyu -nem akart persze rosszat-,nem surun osztonzott,mivel a kicsifiam elég nyugos baba volt.a másik gyermekemmel már csak csupán az osztoneimre,meg a józan észre hallgattam,becsuktam minden okos konyvet ,és kilenc hónapig csak szoptattam. ennyi.udvozlettel: szeder
        
Póda Erzsébet, 25. 05. 2006 16:01:45 Re: Re: Gratulálok!
Kedves Szeder, köszönöm a kedves szavait, és hogy megosztotta velünk a véleményét. Ha esetleg kedve tartja, történeteit, tapasztalatait írásban, cikk formájában is megoszthatja a netbarátnővel, emailben elküldheti nekünk. Üdvözlettel: Erzsébet
Vég Erzsébet, 28. 05. 2006 13:23:38 Egyetértek
Kedves Erzsébet! Mélységesen egyetértek a cikkben olvasottakkal, én is sokat küzdök, hogy kirekesszem a negatív hangokat és sikerüljön boldog, kiegyensúlyozott embert nevelnem. Üdvözlettel Vég Erzsébet
@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.