Legyőzni önmagunkat


Nagy Erika  2016.1.29. 1:09

Az emberi kapcsolatokról órákat lehet beszélni.

Bruno Ferrero szerint „Olykor elég egy napsugár. Egy kedves szó. Egy köszönés. Egy simogatás. Egy mosoly. Ilyen kevés dolog elég ahhoz, hogy boldoggá tegyük azokat, akik körülöttünk élnek. Akkor miért nem tesszük ezt?”
Ez jó kérdés. Érdemes elgondolkodni rajta.
Amikor ezt az idézetet elolvastam, sok minden az eszembe jutott. A napsugárról az, hogy sokkal jobban érzem magam, sokkal boldogabb vagyok a napsugarak éltető hatásától. A napfény nemcsak kellemes érzés, de számos testi folyamatot is befolyásol. Az ablakon beáramló tavaszi napfény gyógyír a lelkemnek. A hosszú téli éjszakák utáni januári napsütés képes arra, hogy fél méterre emeljen a talajtól.


A kedves szó gyakran gyógyír sérült lelkemre. Olyan a lelkemnek, mint a csendes eső hőség és szárazság idején. Minap kaptam egy levelet, benne pár kedves szóval. Melengette szívemet, jobb kedvre derített. A levél írója azt közölte velem, hogy örül, hogy megismert, mert akaratlanul is, de részese voltam annak, hogy rátalált a szerelem, ugyanis általam ismerkedett meg azzal a nővel, akivel közös jövőt terveznek. Jól esetek szavai, bár én erről semmit sem tudtam. Egy másik ismerősöm pedig elárulta, nekem köszönheti, hogy megjelent a könyve, mert meghívtam egy rendezvényre, ahol összeismerkedett egy könyvkiadóval. S ezért nagyon hálás nekem.

Egy simogatás, még akkor is, ha abba semmit nem kell belegondolni, jól esik minden embernek főleg akkor, amikor rossz passzban van. Meg akkor is, ha nem. Legyen az baráti, anyai, vagy akár érzelemmel teli simogatás, amely melegséget, közelséget jelent minden kapcsolatban. A simogatás nyugtat, gyógyít. Gondoljunk csak arra, hogy amikor a kisgyermek szomorú, vagy fáj valamije, akkor egy simogatás csodákra képes. Még egy ragaszkodó kutyus is mindent megtesz azért, hogy gazdájától kiharcoljon egy simogatást. Ne feledjük, ahogy a virágnak vízre van szüksége, úgy az embernek simogatásra!

Van egy bölcsesség, mely szerint a mosoly semmibe sem kerül, de sokat ad. Szerintem ez nagy igazság. Velünk született képesség, ráadásul ragadós is. Nem arra gondolok, amikor valaki műmosollyal az arcán próbál érzést kifejteni, hanem arra a mosolyra, amelyikkel együtt ragyog a szem, amelyik sok mindent meg tud változtatni. Szívből jövő őszinte mosolyra. Arra, amelyik egy másodperc alatt megvillanhat az arcunkon, s ez sokszor kapaszkodót jelent annak, aki beteg, aki szomorú, vagy csak unja a hétköznapokat.

Ne feledjük, hogy „egy mosoly, amit kéretlenül, önzetlenül adnak, megváltoztathatja a napot. Akár az egész életünket is.” Hogy ez nem igaz? Akkor ki kell próbálni!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.