Legyőzni önmagunkat


Nagy Erika  2016.1.29. 1:09

Az emberi kapcsolatokról órákat lehet beszélni.

Bruno Ferrero szerint „Olykor elég egy napsugár. Egy kedves szó. Egy köszönés. Egy simogatás. Egy mosoly. Ilyen kevés dolog elég ahhoz, hogy boldoggá tegyük azokat, akik körülöttünk élnek. Akkor miért nem tesszük ezt?”
Ez jó kérdés. Érdemes elgondolkodni rajta.
Amikor ezt az idézetet elolvastam, sok minden az eszembe jutott. A napsugárról az, hogy sokkal jobban érzem magam, sokkal boldogabb vagyok a napsugarak éltető hatásától. A napfény nemcsak kellemes érzés, de számos testi folyamatot is befolyásol. Az ablakon beáramló tavaszi napfény gyógyír a lelkemnek. A hosszú téli éjszakák utáni januári napsütés képes arra, hogy fél méterre emeljen a talajtól.


A kedves szó gyakran gyógyír sérült lelkemre. Olyan a lelkemnek, mint a csendes eső hőség és szárazság idején. Minap kaptam egy levelet, benne pár kedves szóval. Melengette szívemet, jobb kedvre derített. A levél írója azt közölte velem, hogy örül, hogy megismert, mert akaratlanul is, de részese voltam annak, hogy rátalált a szerelem, ugyanis általam ismerkedett meg azzal a nővel, akivel közös jövőt terveznek. Jól esetek szavai, bár én erről semmit sem tudtam. Egy másik ismerősöm pedig elárulta, nekem köszönheti, hogy megjelent a könyve, mert meghívtam egy rendezvényre, ahol összeismerkedett egy könyvkiadóval. S ezért nagyon hálás nekem.

Egy simogatás, még akkor is, ha abba semmit nem kell belegondolni, jól esik minden embernek főleg akkor, amikor rossz passzban van. Meg akkor is, ha nem. Legyen az baráti, anyai, vagy akár érzelemmel teli simogatás, amely melegséget, közelséget jelent minden kapcsolatban. A simogatás nyugtat, gyógyít. Gondoljunk csak arra, hogy amikor a kisgyermek szomorú, vagy fáj valamije, akkor egy simogatás csodákra képes. Még egy ragaszkodó kutyus is mindent megtesz azért, hogy gazdájától kiharcoljon egy simogatást. Ne feledjük, ahogy a virágnak vízre van szüksége, úgy az embernek simogatásra!

Van egy bölcsesség, mely szerint a mosoly semmibe sem kerül, de sokat ad. Szerintem ez nagy igazság. Velünk született képesség, ráadásul ragadós is. Nem arra gondolok, amikor valaki műmosollyal az arcán próbál érzést kifejteni, hanem arra a mosolyra, amelyikkel együtt ragyog a szem, amelyik sok mindent meg tud változtatni. Szívből jövő őszinte mosolyra. Arra, amelyik egy másodperc alatt megvillanhat az arcunkon, s ez sokszor kapaszkodót jelent annak, aki beteg, aki szomorú, vagy csak unja a hétköznapokat.

Ne feledjük, hogy „egy mosoly, amit kéretlenül, önzetlenül adnak, megváltoztathatja a napot. Akár az egész életünket is.” Hogy ez nem igaz? Akkor ki kell próbálni!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2019.8.24.    14


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2019.7.29.   


Míg a halál el nem választ

Dráfi Emese

Szomorú út ez. Gondolataimba merülve egyre csak nyomom a gázt.

2019.5.11.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2019.5.5.  2    3


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5