Legyőzni önmagunkat


Nagy Erika  2016.1.29. 1:09

Az emberi kapcsolatokról órákat lehet beszélni.

Bruno Ferrero szerint „Olykor elég egy napsugár. Egy kedves szó. Egy köszönés. Egy simogatás. Egy mosoly. Ilyen kevés dolog elég ahhoz, hogy boldoggá tegyük azokat, akik körülöttünk élnek. Akkor miért nem tesszük ezt?”
Ez jó kérdés. Érdemes elgondolkodni rajta.
Amikor ezt az idézetet elolvastam, sok minden az eszembe jutott. A napsugárról az, hogy sokkal jobban érzem magam, sokkal boldogabb vagyok a napsugarak éltető hatásától. A napfény nemcsak kellemes érzés, de számos testi folyamatot is befolyásol. Az ablakon beáramló tavaszi napfény gyógyír a lelkemnek. A hosszú téli éjszakák utáni januári napsütés képes arra, hogy fél méterre emeljen a talajtól.


A kedves szó gyakran gyógyír sérült lelkemre. Olyan a lelkemnek, mint a csendes eső hőség és szárazság idején. Minap kaptam egy levelet, benne pár kedves szóval. Melengette szívemet, jobb kedvre derített. A levél írója azt közölte velem, hogy örül, hogy megismert, mert akaratlanul is, de részese voltam annak, hogy rátalált a szerelem, ugyanis általam ismerkedett meg azzal a nővel, akivel közös jövőt terveznek. Jól esetek szavai, bár én erről semmit sem tudtam. Egy másik ismerősöm pedig elárulta, nekem köszönheti, hogy megjelent a könyve, mert meghívtam egy rendezvényre, ahol összeismerkedett egy könyvkiadóval. S ezért nagyon hálás nekem.

Egy simogatás, még akkor is, ha abba semmit nem kell belegondolni, jól esik minden embernek főleg akkor, amikor rossz passzban van. Meg akkor is, ha nem. Legyen az baráti, anyai, vagy akár érzelemmel teli simogatás, amely melegséget, közelséget jelent minden kapcsolatban. A simogatás nyugtat, gyógyít. Gondoljunk csak arra, hogy amikor a kisgyermek szomorú, vagy fáj valamije, akkor egy simogatás csodákra képes. Még egy ragaszkodó kutyus is mindent megtesz azért, hogy gazdájától kiharcoljon egy simogatást. Ne feledjük, ahogy a virágnak vízre van szüksége, úgy az embernek simogatásra!

Van egy bölcsesség, mely szerint a mosoly semmibe sem kerül, de sokat ad. Szerintem ez nagy igazság. Velünk született képesség, ráadásul ragadós is. Nem arra gondolok, amikor valaki műmosollyal az arcán próbál érzést kifejteni, hanem arra a mosolyra, amelyikkel együtt ragyog a szem, amelyik sok mindent meg tud változtatni. Szívből jövő őszinte mosolyra. Arra, amelyik egy másodperc alatt megvillanhat az arcunkon, s ez sokszor kapaszkodót jelent annak, aki beteg, aki szomorú, vagy csak unja a hétköznapokat.

Ne feledjük, hogy „egy mosoly, amit kéretlenül, önzetlenül adnak, megváltoztathatja a napot. Akár az egész életünket is.” Hogy ez nem igaz? Akkor ki kell próbálni!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.