Szavak


Póda Erzsébet  2020.3.7. 23:01

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

A csapból is ezek a témák folynak. Hogy ki kapja fel rá a fejét? Talán már senki. Az emberek amúgy is elvesztek az információk tengerében. Képtelenek követni az eseményeket, hiszen napról napra újabb bugyutaságokkal tömik a fejüket. Az igazságra se kíváncsi senki, mindenki megelégszik a felszínességgel. Egy idő után a legborzasztóbb történésre adott legabszurdabb magyarázat is elfogadásra kerül. Amúgy is mindenkinek meglehet a maga igaza. A közösségi oldalakon bárki véleményt nyilváníthat, akár a legalpáribb módon, a legbutább érveléssel. Ezzel úgy képzelheti, mindent megtett a világ megmentése érdekében, ő is lehet megmondóember – aznap elégedetten térhet nyugovóra.


Az internet virtuális világa talán éppen azért lett kitalálva, hogy végleg alakítható masszává gyúrja az emberiséget. Az ember lassan tényleg elveszíti a fonalat, és képtelen lesz megkülönböztetni a valódit a látszólagostól. Talán unalmas lehet, hogy gyakran emlegetem George Orwell 1984 című regényét. Aki olvasta, tudja, hogy képtelenség nem észrevenni a könyvben leírt és a mai világ közti párhuzamokat. Pedig az előző rendszerben még azt hittük, a regény minden szava arra vonatkozik, s ez nem lehet rosszabb. Ma már tudjuk: nemcsak arra vonatkozott – és lehet rosszabb, még akkor is, ha hamis jólétben élünk.

Amióta zajlanak a politikai kampányok, a tolerancia, a megértés és az elfogadás szavak frekvenciája még intenzívebbé vált. Minden oldal azt erősítgeti, hogy ezek a fogalmak mennyire fontosak. És óva intenek bennünket a szélsőségektől. Hát akkor nézzük meg, mit is jelentenek ezek a szavak!

Tolerancia:„Az akadályok elviselése; folyamatos törekvés az eredeti cél elérésére, annak ellenére, hogy eddigi megoldásaink nem működtek. Más nézetek elfogadása. Kellemetlenség eltűrése. A szélsőségek kibírása.”
Megértés: „A világ egyes dolgai közötti összefüggések megismerése. A forma felismerése, valamint az elvek, az alkalmazás és hatások ismerete.”
Elfogadás: „Beleegyezés, hogy elvegyünk vagy megkapjunk valamit, amit felajánlottak nekünk.”
Menjünk tovább! Szélsőség: „A megszokott határokon túlmenő; extrém. Valaki, akinek szélsőséges politikai nézetei és célkitűzései vannak, és aki hajlandó szokatlan és illegális dolgokat is tenni azért, hogy ezeket elérje.”

Szétnézve a politikai és közéleti berkekben vajon hogyan is állunk ezekkel a dolgokkal a valóságban? Tudatában vagyunk, mit mondunk, és értjük egyáltalán, miről beszélünk? Vagy csak azt ismételgetjük, amit a szánkba adnak…

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3