Egy szakítás után


Poór Marianna  2016.1.7. 1:17

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

„Like any hot-blooded woman
I have simply wanted an object to crave
But you, you are not allowed
You are uninvited”
(Alanis Morisette: Uninvited)


Egy szakítás után kedvenc utcák, kávézók, filmek, csontig hatoló dalok kerülnek tiltólistára. Az életünk egy aknamező és bármennyire is megfontoltan irányítjuk lépteinket és érzelmeinket, aknákra futunk, amik működésbe lépnek alattunk. Időt és energiát nem spórolva, lábujjhegyen térképezzük fel a várost, biztonságos helyeket keresve. És amikor megkönnyebbülten sóhajtunk fel egy-egy veszélytelen utcához érve, megakad a szemünk egy kávéscsészén, amin mintha feltűnne kedvesünk ujjlenyomata, bár most valaki más kulcsolja azt át az ujjaival. Még mielőtt észbe kapunk, hogy egy kicsit is felkészüljünk: egy újabb robbanás. Biztonságban leszünk még valaha, vagy az életünk innentől kezdve háborús övezetté válik?


Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként, hogy aztán a másnapok fekete-fehér valóságában lélektelen bábuként próbáljuk hatástalanítani az érzelmi aknákat magunk körül. Ha lelki válságainkat egy objektív skálán mérnénk, vajon mi határozná meg a mért érteket? Talán a tévedés okozta düh, hogy a térképünk útvonalát pontosan követve mégis és újra zsákutcához értünk? A sértett önérzetünk, aki hisztérikusan ragaszkodik az illúzióink biztonságos, de zsákutcákkal teli világához? És bár kizárólag rajtunk múlik, ráfordulunk-e egy kevesebb érzelmi buktatóval kirakott útra, mégis ragaszkodunk önámításaink útvesztőjéhez, ahol megkönnyebbülten vesszük tudomásul: mindig lesz valaki, aki még tőlünk is sötétebb. Az árnyékunk.

Egy szakítás után rajtunk múlik, hogyan lépünk tovább. Drogossá válhatunk és a díler után kutathatunk, aki egy kis adaggal is, de csillapítja függőségünket. Ugyanakkor eldönthetjük, hogy elég volt az érzelmi narkós szerepből, és nem kuncsorgunk tág pupillákkal az után a szerelemadag után, amit a dílerünk mérnöki precizitással mért ki: nincs több anyagom számodra. Vajon fel vagyunk készülve a leszokásra vagy egyszerűen érzelmi mazochisták vagyunk, akik jobban érzik magukat a zsákutcákban? Az igazira várunk vagy mindig újabb és újabb igazira? Minden új zsákutca az életünkben mindemellett állandó mozgás, a mozgás változás, a változás az élet. Az élet pedig mi magunk vagyunk. És bár a folyóvízben soha nem láthatjuk olyan tisztán körvonalazódni arcunkat, mint egy állóvízben, mi, a nyughatatlanok, a folyókban hiszünk. Talán épp a nyughatatlanságunk szórja az aknákat lépteink alá, amik elkerülhetetlenül szednek darabjainkra időnként. Egy röpke pillanat erejéig az új arcunk tükröződik vissza ránk a folyó felszínéről. Tudjuk, nincs végállomás. Kellenek a hullámok és a sodrás. Elmerülni, és felbukni.

Egy újabb szakítás utáni reggel. Kilépek az utcára. Valami más, mint tegnap. Mosolygok a felismerésen: bébi, túl vagyok rajtad!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.