Mese vagy valóság


Póda Erzsébet  2021.11.10. 23:12

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

A mese műfaja azonban komoly kategória. Főleg a népmeséé, amelynek kora az ősi időkbe nyúlik vissza. Hasonlóan értékes hagyománykincsünk, mint a mítoszaink, mondáink és legendáink.


A népmesék alapjában véve egyáltalán nem voltak egyszerűek és erőszakmentesek –, épp ellenkezőleg. Felnőttek beszélték el egymásnak, a gyerekek pedig elbújva, izgatottan „hallgatták ki” azokat, persze a felmenőik összekacsintásával. Hiszen a történetek azon kívül, hogy varázslatos elemeket tartalmaznak, bizony oktatták, nevelték is a közösségek tagjait: a tudattalan rétegeibe is hatottak. Szimbólumvilágukat a mai napig komoly szakágak vizsgálják.

Általában úgy tartjuk, ezek olyan kitalálmányok, amelyek nem fordulhatnak elő a valóságban, ezért nem fogadhatóak el igazként. Pedig talán a csavarosságuk miatt nem tudjuk teljesen megfejteni az értelmüket. Hiszen, vajon nem történt már meg velünk, hogy valamire azt mondtuk: mesébe illő, vagy, hogy: kész csoda? Ha igazán mélyre tekintünk, megláthatjuk, hogy az életünk egyes fejezetei rövid mesékből állnak. Ezek pedig elődeink sorsaihoz kapcsolódnak – s akarjuk-e vagy sem, az utódaink viszik tovább. Meg aztán, tekintve a mai világhelyzetet, furcsa mesék tömkelegével halmoznak el bennünket.

Bizony egyre nehezebb megkülönböztetni, mi lehet a valóság, vagy kibogozni, mi lehet az igazság. Kérdés, vajon szükségünk van-e erre, vagy inkább élünk a mai mesék néha borzongató világában?

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.