Mese vagy valóság


Póda Erzsébet  2021.11.10. 23:12

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

A mese műfaja azonban komoly kategória. Főleg a népmeséé, amelynek kora az ősi időkbe nyúlik vissza. Hasonlóan értékes hagyománykincsünk, mint a mítoszaink, mondáink és legendáink.


A népmesék alapjában véve egyáltalán nem voltak egyszerűek és erőszakmentesek –, épp ellenkezőleg. Felnőttek beszélték el egymásnak, a gyerekek pedig elbújva, izgatottan „hallgatták ki” azokat, persze a felmenőik összekacsintásával. Hiszen a történetek azon kívül, hogy varázslatos elemeket tartalmaznak, bizony oktatták, nevelték is a közösségek tagjait: a tudattalan rétegeibe is hatottak. Szimbólumvilágukat a mai napig komoly szakágak vizsgálják.

Általában úgy tartjuk, ezek olyan kitalálmányok, amelyek nem fordulhatnak elő a valóságban, ezért nem fogadhatóak el igazként. Pedig talán a csavarosságuk miatt nem tudjuk teljesen megfejteni az értelmüket. Hiszen, vajon nem történt már meg velünk, hogy valamire azt mondtuk: mesébe illő, vagy, hogy: kész csoda? Ha igazán mélyre tekintünk, megláthatjuk, hogy az életünk egyes fejezetei rövid mesékből állnak. Ezek pedig elődeink sorsaihoz kapcsolódnak – s akarjuk-e vagy sem, az utódaink viszik tovább. Meg aztán, tekintve a mai világhelyzetet, furcsa mesék tömkelegével halmoznak el bennünket.

Bizony egyre nehezebb megkülönböztetni, mi lehet a valóság, vagy kibogozni, mi lehet az igazság. Kérdés, vajon szükségünk van-e erre, vagy inkább élünk a mai mesék néha borzongató világában?

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.11.18.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.