Elhunyt Vuk és Karak igazi apja


Angyal Sándor  2009.10.22. 21:17

Melyikünk ne ismerné Vukot, Lúdas Matyit vagy a Nagy ho-ho-ho-horgászt?

Minden bizonnyal a szemünk elé tárulnak a képek, ha ezeknek a rajzfilmeknek a címét olvassuk valahol. Viszont Dargay Attila neve már kevésbé lehet ismert számunkra, pedig ő volt ezeknek az animációs filmeknek a megalkotója. 2009. október 20-án érte utol őt a végzet és végleg eltávozott közülünk. 83 éves volt.

A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művészt a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. „Miután kirúgtak a Képzőművészeti Főiskoláról, a Macskássy műtermében dolgoztam, mint kifutófiú. Be kellett naponta fűtenem, mostam a celleket, meg ilyesmi. Később már én is kaptam egyszerűbb feladatokat, ami igen nagy megtiszteltetés volt számomra.” – emlékezett Dargay Attila Dizseri Eszter Kockáról kockára című könyvében.

Első önálló munkája a Ne hagyd abba, emberke! volt, ami még felnőtteknek készült, viszont ennek a helyét később a gyermek-rajzfilmek vették át. „Az első években senki sem tudta közülünk, hogyan kell rajzfilmet csinálni. Macskássy Gyuszi se. Hogy mitől él, mozog a figura. Egy kollégánk becsempészett egy picike tekercs Walt Disney-filmet. Ahányan csak voltunk, mind azt néztük munkaidő után, hogyan mozog egyszerre mind a négy lába az öszvérnek. Kezdtük skiccelni a mozdulatokat, amíg fel nem jelentett minket egy kolléganő, hogy titokban imperialista filmeket nézegetünk” – mondta a rajzfilmes. Részt vett A kiskakas gyémánt félkrajcárja című első színes magyar rajzfilm elkészítésében is. Közreműködött a Mézga-sorozatban, a Pom-pom meséiben, majd a ´80-as években Csukás Istvánnal közösen készítették A nagy ho-ho-ho-horgászt. 1976-ban rendezte meg a Pannónia Stúdió első nagyjátékfilmjét, a Lúdas Matyit, ami kasszasiker lett.

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok. Segítsetek Vuknak, a kisrókának” – ugye mindenkinek ismerős ez a két mondat? 1981-et írunk, amikor elkészül a Vuk című egészestés rajzfilm. Szegény kicsi róka várja a szüleit, fél a simabőrűektől, az aratógépektől. Mindenki tudja, hogy kiről, miről van szó. Vuk abban különbözik a többi rókákról szóló meséktől, hogy ebben a vörös kis állat a jó, a szeretni való, nem pedig a gonosz. Dargay Attila mesélte később, hogy amikor első alkalommal vetítették a tévében a rajzfilmet, a játszóterek kiürültek, mert mindenki otthon nézte a képdobozt. A kis rókáról szóló rajzfilmet minden kétség kívül nevezhetjük a magyar rajzfilmgyártás csúcsának.

Dargay Attilát 1968-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki munkásságáért, 1978-ban Érdemes művész, 1983-ban Kiváló művész lett. 2006-ban megkapta a Magyar Filmszemle Életmű-díját. Halála nagy veszteség a magyar filmiparnak, viszont munkásságával nem kis életművet hagyott hátra a következő generációknak és minden bizonnyal sok gyerek nézi majd még meg a kis róka kalandjait, vagy Döbrögit, amint egy fához kötözve jajgat.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2023.9.26.    2


Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.  4    8


Felvidéki hungarikumok

Huszár Ágnes

Vajon mit takar a kőttés, kőtés, kattancs, hajtovány fogalma? (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.4.29.    21


Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (3)

Kozma Eszter

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

2013.12.11.