Fekete Madonna


Jády Mónika  2006.4.1. 19:14

Einsiedeln Svájc leghíresebb búcsújáró helye, és az ország legnagyobb apátsága is itt található.

Benedek-rendi kolostorát valamint a csodatevő Mária-képnek szentelt templomát több ezer évvel ezelőtt alapították. A tizenegyezer lakosú kisváros Schwyz kanton -- amelyről az ország a nevét kapta -- északi részén található, meseszép környezetben.

A vidék első ismert lakója Szent Meinrad volt. A VIII. század végén született és 805 körül került Reichenau híres apátsági iskolájába. Pappá szentelése után két évvel elhatározta, hogy a Szent Benedek Reguláját követő szerzetesek életmódját választja. Az Etzel-hegyen kezdte remeteéletét, majd az Alpok-völgyébe költözött, ahol a mai apátság is áll. (A legenda szerint 948. szeptember 14. napján maga Krisztus szentelte fel Meinrad egykori celláját a későbbi einsiedelni kegykápolnává.)

861. január 21-én két rabló meggyilkolta Meinradot. (A legenda szerint a gyilkosokat két holló üldözte egészen a Zürichi-tó környékéig, a bíró színe elé. Ezért is van a XIII. század közepétől két holló a városka címerében.) Meinrad cellája hosszú ideig üres maradt. 900 után azonban megjelent néhány remete. Közülük Benno volt a legismertebb, aki a cella helyén kolostor építésébe kezdett. Az apátság építését Eberhard, a korábbi strassbourgi nagyprépost fejezte be, és egyesítette a remetéket Szent Benedek Regulája szerint. A székesegyházat 948-ban az Istenanya tiszteletére szentelték. Ekkorra már Meinradot is szentté avatták.

A zarándokok hamar megjelentek. Már II. Ottó császár 972-ben kelt okiratában „szent helyként” említi Meinrad celláját. Einsiedeln idővel nemcsak búcsújáró hellyé, hanem a katolikus tudományosság egyik központjává is vált. Az évszázadok során az apátság könyvtára szintén egyre gazdagabb lett.

A hangulatos városka monumentális kolostora és a hozzá kapcsolódó templom az ország legnagyobb barokk épületegyüttese. A templom előtti téren áll a Mária-kút, mely vizének gyógyító hatást tulajdonítanak. Nem messze a bejárattól található a fekete márvánnyal körülkerített belső kápolna a hársfából metszett Mária-kegyképpel, amely több szakember szerint 1450 körül keletkezett. Alkotóját nem ismerik. Azt sem tudni, hogy az álló gótikus Istenanya-szobor hogyan vált kegyképpé.

1600 körül a Szűzanya és a gyermek Jézus a spanyol udvari viselethez hasonló ruhát kapott, a barokknak megfelelően. Ezt a ruházatot az egyházi év időszakainak megfelelő liturgikus színek szerint váltják ma is. A szobor eredetileg testszínű volt, ám az évek-évtizedek során a gyertyák és olajmécsesek füstje feketére pácolta.

Amikor a kegykép a XIX. század elején restaurálásra szorult, és a művész újra testszínűvé tette, az emberek csalódottan mondták: „-- Ez nem a mi Madonnánk – a miénk fekete.”
Így a restaurátor feketére festette az arcot és a kezet, és ez így is maradt a mai napig.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2023.9.26.    2


Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.  4    8


Felvidéki hungarikumok

Huszár Ágnes

Vajon mit takar a kőttés, kőtés, kattancs, hajtovány fogalma? (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.4.29.    21


Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (3)

Kozma Eszter

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

2013.12.11.