„Hiszek a Ghost üzenetében…”


Angyal Sándor  2009.9.21. 6:22

Ki ne emlékezne a Ghost című film szerelmes asztrál-lényére, vagy a Dirty dancing szabadelvű táncosára?

Patrick Swayze neve összeforrt ezzel a két filmmel és hiába végzett vele 57 évesen a hasnyálmirigyrák, a képernyőkön velünk marad örökre.

„Hiszek a Ghost üzenetében, mindig itt lesz a közelünkben” – mondta Whoopi Goldberg halálhírét megtudva. Bizonyos, hogy minden nőnek megdobogtatta a szívét az 1987-ben elkészült Dirty Dancing című filmjével és sok férfi szeretett volna úgy táncolni, ahogy ő, de sokan nem tudnak arról, hogyan is kezdte. A ’87-es siker csak hab volt a tortán. Az első említésre méltó szerepét Coppola 1983-as Kívüállók című filmjében kapta, majd az 1985-ös Észak és Dél hozta meg számára az igazi áttörést. Ekkor ismerték meg a legtöbben, ezek a filmek hozták meg számára az áttörést a filmiparban. „Patrick Swayzet szerettük szabadszellemű tánctanárként, de laza szörfös guruként, sima modorú életvezetési tanácsadóként, békepárti kidobóemberként és szellemként visszajáró szerelmesként is” – írja róla az Origo Filmklub. Ahogy az internetet böngészem, mindenhol csak a Dirty Dancing és a Ghost című filmjei kerülnek említésre, holott más alkotások is figyelemre méltók. Ott van például a „békepárti kidobóember” az 1987-es Országúti diszkóban. Ez a szerepe is pontosan olyan volt, mint a Piszkos tánc, mert a hölgyek szíve biztosan csak azt a ritmust ütötte, hogy Swayze-Swayze- Swayze, és jó néhány férfi szeretett volna úgy verekedni, ahogy ő. Bevallom, tetszik a filmben alakított figura, ahogy hidegvérrel kezeli a helyzetet, és nagyon nehezen hozzák ki őt a sodrából.

2008-ban diagnosztizálták nála a súlyos betegséget, de ő nem adta fel és küzdött a végsőkig, forgatott, amíg bírta és nem adta fel. Mindenkit lesújtott szeptember 14-ei halálhíre. „Amikor rá gondolok, gyerekek vagyunk, és a karjaiban érzem magam, táncolunk, gyakoroljuk az emelést a jéghideg tóban, veszettül dolgozunk azon a kicsi filmen, amelyről azt gondoljuk, hogy soha senki nem fogja látni” – mondta Swayze-re emlékezve Jennifer Grey, aki Babyt játszotta a Dirty Dancing filmben.

Viccesen jegyeztem meg, „szelleme örökre köztünk marad”, a Ghostra utalva ezzel, de emögött az ironikus hangvétel mögött némi komolyságot is találhatunk, ugyanis mindenképpen bevéste magát a filmtörténetbe, ha mással nem, hát két leghíresebb filmjével. Ha csak ezekre emlékezünk, hát legyen, de nem csak ezt a kettőt alkotta! Ne úgy emlékezzünk rá, mint a Piszkos tánc szívtiprójára és a Demi Moore mellett játszó szellemre, hanem mint színészre, aki nagyban hozzájárult a filmvilághoz szerepléseivel és az általa megformált karakterek játékával.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2023.9.26.    2


Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.  4    8


Felvidéki hungarikumok

Huszár Ágnes

Vajon mit takar a kőttés, kőtés, kattancs, hajtovány fogalma? (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.4.29.    21


Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (3)

Kozma Eszter

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

2013.12.11.