Királyi jubileum


Angyal Sándor  2010.1.19. 21:25

Hetvenöt éve született Elvis Presley a rock and roll koronázott királya.

1935. január 8-án látta meg a napvilágot a Mississippi állambeli Tupelóban. Ikertestvére sajnos halva született. Tizenegy éves volt, amikor első gitárját kapta születésnapjára, majd két évvel később a család Memphisbe (Tennessee) költözött.

A legenda úgy tartja, hogy 1953-ban Sam Philips Sun stúdiójában jelentkezett azzal a szándékkal, hogy édesanyját egy kislemezzel lepje meg. A tulajdonos felfigyelt a tehetséges fiatalemberre és 1954-ben felvették a Thats Is All Right című számot. A felvétel pontos dátuma 1954. június 26., ami azért fontos, mert sokan ezt a napot tekintik a rock’n’roll születésnapjának.

A sokak által „fekete” hangú énekesként emlegetett Elvis karrierje 1955-ben indult be igazán, amikor az RCA lemezcég rekord összeg fejében szerződtette a 21 éves ifjú titánt. A hírek szerint összesen 35 ezer dollárt fizettek neki. 1956 elején jelent meg a Heartbreak Hotel című felvétele. Ezek után indult be a lavina, ami megállíthatatlannak bizonyult, mert a fiatalember üstökösként robbant be a zene világába és rendkívül rövid idő alatt küzdötte fel magát a toplisták élére. Az idősebb korosztályt ingerelte erotikus csípőmozgása (mert sok esetben csak csípőtől lefelé mutatta a kamera), viszont a fiatalok szinte megőrültek érte. Aki egyszer az életében hallott már Elvistől élő koncert-felvételt, annak minden bizonnyal a fülébe cseng az érte rajongó lányok fergeteges ordítása. Televíziós szereplései abban a konzervatív időszakban rettenetesen nagy port kavartak, mely sokakat bántott, viszont ez sem akadályozhatta meg, hogy gyenge két év alatt nemzedéki bálvánnyá, a lázadás jelképévé váljon.

1958-at írtak, amikor bevonult katonának és kétéves nyugat-németországi szolgálatából visszatérve még nyolc évet kellett várni, mire újra élőben lépett a közönsége elé. Ebben a „holt” időszakban érzelmes slágerek gyártásába kezdett, és egymás után halmozta fel a bugyutábbnál bugyutább filmjeit, melyeket csak nevének köszönhetően lehetett eladni. 1968-ban a tévében lépett fel élőben, mely közvetítést a világon százmilliók követték figyelemmel. Pár perc erejéig még a régi Elvis köszöntött a nézők felé a képernyőkről. Később visszavonult, és szinte teljesen elzárkózott a világtól. Priscilla Ann Beaulieu-val ’67-ben kötött házassága megromlott és ’73-ban el is váltak. Drogokon és nyugtatókon kezdett élni, majd rettenetesen elhízott. A színpadon saját maga karikatúrája volt és már nem csak a haja volt „belőve”, hanem ő maga is.

1977-ben érte a halála alig 42 éves korában. Szívroham végzett vele, mely szorosan összefüggésbe hozható drogfogyasztással megtűzdelt életmódjával. Nem csak életében volt hatalmas sztár, de halála után is, ugyanis kultusza akkora méreteket öltött és ölt a mai napig, hogy a memphisi házuk zarándokhellyé vált a rajongók számára. Zenéje sokak szerint ledöntötte a fehér és a fekete zene közti korlátokat és hatalmas hatást gyakorolt nem csak kora, de a mai világ zenéjére is. „Elvis előtt nem volt semmi” – ezekkel a szavakkal jellemezte őt John Lennon. A Forbes magazin idei felmérése szerint a mai napig vezető helyen sorakozik a legtöbbet kereső halott hírességek közt, szám szerint a harmadik helyen.

Fanatikus rajongói egyházat alapítottak és többen hiszik, hogy a mai napig életben van, de ha nem, akkor is feltámad és visszatér közéjük. Minden hibája ellenére, amit letett a könnyűzene asztalára az semmiképpen sem elhanyagolható, és minden bizonnyal még számos generációnak jut majd eszébe az arca, és hallja meg képzeletben a hangját, ha felmerül a neve. Születésnapja alkalmából az Egyesült Államokban egy 100 dalt tartalmazó négylemezes kiadványt jelentettek meg, mely pályafutása legnevesebb dalait tartalmazza.Hozzászólások

vancity, 21. 01. 2010 06:28:10
Tennessee, az te! :) Egyébként meg ez most nem is volt olyan rossz...
    
Marci, 21. 01. 2010 12:47:18 Re:
vancity, már megint kóstolgatsz? Nem voltál kajálni?
@


A rovat további cikkei

Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2023.9.26.    2


Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.  4    8


Felvidéki hungarikumok

Huszár Ágnes

Vajon mit takar a kőttés, kőtés, kattancs, hajtovány fogalma? (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.4.29.    21


Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (3)

Kozma Eszter

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

2013.12.11.