Léda


Huszár Katalin  2013.3.25. 5:39

Ady egyik leghíresebb múzsája volt. (A múzsákról szóló sorozatunk első része.)

Ha Ady Endre nevét halljuk, biztosan eszünkbe jut róla sok minden. Ő a modern magyar irodalom megteremtője, a szimbolizmus meghonosítója, a Nyugat című folyóirat szerkesztője. Verseiről már nem is beszélve: Góg és Magóg fia vagyok én, A magyar Ugaron, Párisban járt az Ősz... Közöttük biztosan akad néhány szerelmes vers is, a Léda-versek valamelyike.

Vajon ki volt az a nő, aki ilyen, a szerelem sokféleségét bemutató versekre ihlette a költőt? Vajon ki volt Ady Endre egyik, leghíresebb múzsája? Vajon ki volt Léda?

Brüll Adél egy nagyváradi gazdag zsidó család elsőszülöttjeként látta meg a napvilágot 1872-ben. Még két leánygyermek született ezután, az értelmi fogyatékos Margit, és a legfiatalabb Berta. A három testvér közül Adél kitűnt szépségével, okosságával és műveltségével. Mindig a társaság középpontja volt. Nem is bánta, sőt nagyon is tetszett neki. Boldogságának egy dolog vetett akadályt: édesapja a tőzsdén elvesztette vagyonuk egy részét, így a család elszegényedett, s Adél nem mehetett hozzá szerelméhez, Ordódy Pál főhadnagyhoz. Ehelyett érdekházasságot kötött 26 évesen, férje a gazdag Diósy Ödön, egy cégfestő kisiparos fia lett.

Nászútjuk után Szófiában költöztek, ahol azonban a férj gyanús ügyletekbe keveredett, és tönkrement. Annyira, hogy a városból szökve kellett menekülniük. Párizsban telepedtek le, ahol Ödön összeszedte magát, vállalkozásba kezdett és újból meggazdagodott. Később ebbe a városba, Párizsba hívta meg Léda Adyt is. Valószínűleg ekkortól, vagyis az 1904-es párizsi látogatástól tekinthetjük kapcsolatukat szerelmi viszonynak, mely közel tíz évig tartott, s mely tulajdonképpen egymásra találások és elválások sorozata volt. Tipikus se veled, se nélküled viszony, ami ráadásul botrányosnak is mondható, hiszen Léda idősebb volt, valamint zsidó származású. Mégis, ami a legbotrányosabbá tette kapcsolatukat az az volt, hogy nyíltan vállalták mindezt.

Ady és Léda sok időt töltött együtt, bejárták a világ különböző pontjait, Érmindszenttől Svájcon át a Riviéráig. Sőt részt vettek egy földközi-tengeri hajóúton is. A következő évben Lédának halott kislánya született, akit hivatalosan Diósy névre jegyeztek be, de valószínűleg Ady volt az apa. Minden bizonnyal ez a tény is megmérgezte kapcsolatukat, egyre többet veszekedtek, vitatkoztak.

Szenvedélyes és diszharmonikus viszonyukról ír Ady a Héja-nász az avaron című versben, melyben a szerelem küzdelemként jelenik meg. Ebből a versből még érződik, hogy szerelmesek egymásba, de már küzdenek egymás ellen. Ez a küzdelem pedig a halálba, az elmúlásba vezet. Ady úgy véli, minden szerelem elmúlik egyszer, és ez rájuk is vonatkozik.

A véglegesen megromlott kapcsolatot Ady a Nyugatban megjelenő Elbocsátó, szép üzenettel zárta le. Adélt a vers teljesen lesújtotta, s ezután már sohasem látták egymást viszont. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a kegyetlenség, az önzőség és Ady mérhetetlen önimádata érezhető ebből a szakítóversből. A költő úgy érezte, ő Lédától semmit sem kapott, sőt Lédát egy kis jelentéktelen porszemnek tartotta, amely növekedését Adynak köszönhette. Nyilvánvalóan senki sem örülne egy ehhez hasonló szakítóversnek, ahol a férfi önmagát állítja minden dolog fölébe, ahol a férfi magát mutatja a leghatalmasabbnak, s ahol a férfi megtagad tíz év szerelmet. Adél egyedüli támasza férje volt, aki vigasztalta és ápolta őt.

Ebbe a szomorú, sötét lelkiállapotba taposott bele az első világháború, emiatt Adél férjével hazatért Magyarországra, ahol mindent elölről kezdtek. A háború után végül Gödöllőn vettek egy házat. Ady Endre múzsája itt élt férjével, testvéreivel és szeretett állataival, virágaival 1934-es haláláig.
Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Sárvári Anna

Huszár Katalin

Milyen volt...? Vajon a valóságban milyen volt Anna szőkesége, szeme színe és hangja csengése?

2013.11.22.  3    8


Csajághy Laura

Huszár Katalin

Vajon ki volt az a lány, aki merengésével rabul ejtette Vörösmarty Mihály szívét?

2013.10.15.    10


Gyarmati Fanni

Huszár Katalin

Vajon ki az az asszony, akihez a 20. század leggyalázatosabb éveiben a magyar hitvesi líra legszebb gyöngyszemeit írták?

2013.5.16.   


Ilona

Huszár Katalin

Csupa I, csupa L, csupa O, csupa N, csupa A. Ilona. Harmos Ilona. Kosztolányi Dezső múzsája, társa és felesége.

2013.5.3.   


Csinszka

Huszár Katalin

Ady Endre múzsája, felesége és özvegye...

2013.4.16.   

A rovat további cikkei

Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2023.9.26.    2


Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24