P.Howard


Cseh Gizella  2010.10.20. 3:23

Százöt évvel született a második legolvasottabb írónk: Rejtő Jenő (1905–1943).

Százöt évvel ezelőtt, 1905. március 29-én született Rejtő Jenő, a Vanek úr Párizsban, A láthatatlan légió, A tizennégy karátos autó vagy a Piszkos Fred, a kapitány szerzője. Kevesen tudják, de Jókai után ő a legolvasottabb prózaírónk.

A P. Howard néven ismertté vált életművész író Reich Jenő néven jött a világra. Rákosi Szidi színiiskolájának elvégzése után statisztált, majd tanulmányait Max Reinhardtnál folytatta Berlinben. Ezt követően bejárta Európát: élt Németországban, Svédországban, Olaszországban, Svájcban, Franciaországban. Volt dokkmunkás és illatszerárus, heringhalász és építőmunkás, gobelinkereskedő és sztepptáncos, sőt cirkuszban is dolgozott. Kalandozásai során eljutott Afrikába is, ahol a helyi kocsmákban idegenlégiósokkal is megismerkedett. Mindeközben riportokat írt a Pesti Napló részére.

Hazatérve nyelveket tanított, majd írni kezdett. Az 1930-as évek derekán részben regényeket alkotott, majd színpadi művekkel próbálkozott. Aki mer, az nyer című zenés darabjának főszereplője Honthy Hanna volt, Úrilány szobát keres című színművéből pedig 1937-ben film készült. Százhúsz jelenete maradt fenn, ezeket Tévedésből jelentik címmel adták ki 1988-ban. Novellái Az utolsó szó jogán címmel 1957-ben jelentek meg.

Nagy sikerű könyveit eleinte G. Lavery, később kiadója javaslatára az angol P. Howard álnéven írta. Legnépszerűbb könyvei: Vanek úr Párizsban, A csontbrigád, Az elveszett cirkáló, A szőke ciklon, A láthatatlan légió, A tizennégy karátos autó, Az előretolt helyőrség, Vesztegzár a Grand Hotelben és a Piszkos Fred, a kapitány. Regényeinek fordulatai az irodalomban mintát teremtettek, kiszólásai évtizedek óta közszájon forognak.

Ő az egyetlen ponyvaíró, akit a kultúrtörténet is elismer. Saját korában alig említették, bár Karinthy Frigyes és Heltai Jenő nagyra értékelte. Az ukrajnai Jevdokovóban fagyott meg munkaszolgálatosként 1943. január 1-jén.

A háború után csak 1956-ban adtak ki Rejtő-könyvet, A láthatatlan légiót. Művei a hatvanas évektől jelentek meg folyamatosan. Alkotásaiból több film is készült: A fehér foltból Zsurzs Éva rendezte 1963-ban a Férjhez menni tilost, 1996-ban készült el A három testőr Afrikában, Bujtor István rendezésében. Rejtő Jenő emlékét őrzi Budapesten, a VII. kerületben a Szövetség utca egyik szakasza, amely 2001-től viseli az író nevét.

Kultúrtörténeti tény, hogy az egy évszázada született szerző életműve ma is páratlanul népszerű. Az elhangzottak egyértelműen jelzik, hogy „P. Howard” munkássága immár a magyar művelődéstörténet halhatatlan része.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2023.9.26.    2


Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.  4    8


Felvidéki hungarikumok

Huszár Ágnes

Vajon mit takar a kőttés, kőtés, kattancs, hajtovány fogalma? (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.4.29.    21


Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (3)

Kozma Eszter

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

2013.12.11.