Reneszánsz a fáraók Egyiptomában


Orbán Viktória  2008.11.14. 10:24

Élménybeszámoló egy kiállításról.

E cikk címe volt a címe egy közelmúltig tartó kiállításnak, mely a Szépművészeti Múzeumban került megrendezésre. A kiállítás keretein belül betekintést nyerhettünk az ókori Egyiptom életébe. Az utolsó előtti napon végre nekem is sikerült ellátogatnom a tárlatra. Mindig is lenyűgözött az ókori Egyiptom kultúrája, a fáraók mesébe illő gazdagsága, sajátos halotti kultusza, amely semelyik másik kultúrához nem hasonlítható. Nagyon örültem, hogy végre élőben is láthattam azt, amit eddig csak könyvekből, tévéből illetve videókazettákról.

„A kiállítás az egyiptomi fáraókor utolsó virágkorát mutatja be, amely amellett, hogy a Nílus-menti birodalom egy kiemelt korszakára koncentrál, a kiállított 150 műtárgy segítségével áttekintést nyújt az ókori Egyiptom több ezer éves kultúrájáról” – volt olvasható a múzeum honlapján.

Mint tudjuk, Egyiptom igen gazdag kultúrával rendelkezi, mely talán az egyik legérdekesebb, legmisztikusabb és leginkább csodált. Engem legalábbis ámulatba ejt a sok kincs, kifinomult művészet, építészet és a mindennapi élet szokásai, amit az ókori Egyiptom vonultat fel.

„A kiállításon bemutatott tárgyak közül kiemelkedik a British Museumból kölcsönzött II. Ramszeszt ábrázoló csaknem életnagyságú szobor, a római Sinopoli gyűjtemény 18. dinasztia kori és a British Museum 30. dinasztia-beli, vagy kora Ptolemaiosz-kori fáraóportréja, a bécsi Kunsthistorisches Museum és a Louvre házaspárszobrai, és az ugyancsak a párizsi gyűjteményből érkezett, királynőt vagy istennőt ábrázoló szobrászminta.”

„A tárlaton kiállított szobrok, sztélék, koporsók és egyéb sírfelszerelési tárgyak segítségével a történelem egyik legizgalmasabb korszakát mutatják be.”


Érdekessége volt a kiállításnak a tapintható tárlat, melyen az eredeti szobrok, használati tárgyak és egyéb eszközök élethű másolatai voltak megtekinthetők. Célja az volt, hogy a vakok számára is „láthatóvá” váljanak az ókori Egyiptom emlékei. A vakok számára speciális írás is volt a szobrok mellett, így ők is el tudták olvasni, milyen szobrot, tárgyat fognak, tapintanak éppen. Bár ezen a részen nem volt túl sok látni- illetve tapintanivaló, azért mindenképpen dicséretesnek tartom, hogy rájuk is gondoltak a szervezők.

Engem leginkább a halotti kultuszt bemutató rész fogott meg. Nagyon izgalmas és érdekes volt. Bár kicsit hiányosnak tartottam a kiállítás ezen részét is.

Ennek ellenére sok érdekes és új dolgot tudtam meg. Mindenkinek ajánlom, hogy ha alkalma adódik, egyszer biztosan menjen el egy ókori Egyiptomot bemutató kiállításra. Gyönyörű, mesébe illő kultúrája le fogja nyűgözni Önöket is!

A kiállítást 2008. december 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Híres női portrék

Tompa Orsolya

A képi ábrázolásnak számtalan fajtája létezik, de valamennyi maradandó emléket hagy bennünk.

2023.9.26.    2


Magyar névadási szokások

PR-cikk

A szokás, hogy nevet adunk újszülöttnek, állatoknak és dolgoknak, az egyidős az emberiséggel.

2020.8.4.   


Macik, akiket szeretünk (2)

Huszár Ágnes

Van-e híresebb medve a Földkerekségen, mint Micimackó a "csekély értelmű medvebocs"?

2017.7.18.    6


Macik, akiket szeretünk (1)

Huszár Ágnes

Nagy kedvencünk, a Tévé Maci, igaz története. Az esti mese hagyományát a televízió a rádiótól vette át

2017.5.10.    3


Szegények édessége: az egészséges kőtés

Huszár Ágnes

A hat felvidéki hungarikum közé tartozik a paprikás kattancs és a kőtés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2017.3.29.  1    7


Idesanyám, indítsa el a farom!

Huszár Ágnes

A kurtaszoknyás falvak értékei: népviselete és hagyományőrzése. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.11.23.    40


A bényi kéttornyú templom és rotunda

Huszár Ágnes

A bényi templom és rotunda mellett valahogy közelebb kerül az ember a teremtéshez, az élet lényegéhez. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.10.4.    24


Kettőszázhetvennégy

Huszár Ágnes

Ennyi szóból áll a legősibb összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.6.9.  4    8


Felvidéki hungarikumok

Huszár Ágnes

Vajon mit takar a kőttés, kőtés, kattancs, hajtovány fogalma? (Sorozatunkban bemutatjuk a hat felvidéki hungarikumot.)

2016.4.29.    21


Nők és vallások (5)

Kozma Eszter

A keresztény nő életéről, a rá vonatkozó szabályokról és szokásokról sokkal kevesebb információ lelhető fel, mint a többi vallás követőiről.

2014.2.7.    5


Nők és vallások (4)

Kozma Eszter

Az iszlámban a férfiak és nők megkülönböztetésekor kihangsúlyozzák azt, hogy a férfi és a nő egyenlő, de nem egyforma.

2014.1.15.   


Nők és vallások (3)

Kozma Eszter

A hindu vallásban a nő legfontosabb jellemzői a hűség, a férjhez való ragaszkodás és természetesen a tőle való függés.

2013.12.11.